Skocz do zawartości
helmofon

Jakie oświetlenie do baniaka 90x55x55

Rekomendowane odpowiedzi

W tej chwili wiszą dwie lampy Ati SunPower 6x24W

Co polecilibyście do tych wymiarów baniaka.

Jeżeli chodzi o obsadę to w tej chwili znajdują się głównie miękaski, grzybki, tubki, kilka twardych małych szczepek, jeden LPS.

Chciałbym dodać LPS, może jakieś niefoto generalnie wszystkiego po trochu.

Zastanawiam się nad zakupem Moduł LED 120W Sterowany + UV albo Aqua Medic Ocean Light 150 plus

Sprzęt raczej z dolnej półki cenowej.

Może macie jakieś inne propozycje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu chcesz zmieniać te dwie lampy ATI??

Do Twojej obsady najbardziej pasują świetlówki.

LEDów nie stosowałem, więc się nie wypowiadam, ale HQI 150W + 2X24w t5 to trochę za mało jak na taki baniak, chyba,że bardziej jednak pójdziesz w niefoto, a LPS tylko jako niewielki dodatek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i względy ekonomiczne

- tańsza wymiana żarnika

- mniejsze zużycie prądu w ledach.

Przynajmniej tak mi się wydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedną lampą led np. BTEX nie oświetlisz baniaka dł.90cm . Chyba że jakaś ledówka własnej roboty ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedną lampą led np. BTEX nie oświetlisz baniaka dł.90cm . Chyba że jakaś ledówka własnej roboty ?

tu masz jak to u mnie oświetla Pacific Sun Black Python 110W wymiary baniaka 100x50x50

a tu trochę fimów http://www.youtube.com/user/cris6krakow

post-1395-065935600 1288979813_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hepatus1000 Na DIY to trochę za cienki jestem.

cris6 THX - a nie chciało by ci się zrobić filmiku z różnymi ustawieniami światła. :rolleyes:

I powiedz mi na jakiej wysokości od lustra wody wisi lampa.

Czekam na dalsze opinie.

Edytowane przez helmofon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hepatus1000 Na DIY to trochę za cienki jestem.

cris6 THX - a nie chciało by ci się zrobić filmiku z różnymi ustawieniami światła. :rolleyes:

I powiedz mi na jakiej wysokości od lustra wody wisi lampa.

Czekam na dalsze opinie.

oczywiści zrobię tylko niech się woda wyklaruje bo wczoraj doszedł piach jak znajdę czas to zrobię to w wekend i zamieszczę ja youtube co do wysokości to ok 10-15 cm nie mam metra teraz pod ręką

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło.

Na jakie wysokości powinny wisieć konkretne lampy:

- same świetlówki

- HQI

- Ledy

Edytowane przez helmofon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem 150 watt hqi to przy spsach nieporozumienie, chyba ze dodasz do tego co najmniej 4x t5. Na twoim miejscu zainwestowalbym w sunpower 6x39 watt, ewentualnie zostawil to co jest. W ledy bez grubego portfela bym sie nie pchal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ati pokryje ci caly baniak, a ledowe tak naprawde potrzebujesz dwie ale slabsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zbiornik dł.140cm , gł 60cm wys.60cm. Do niedawna miałem 2 szt BP i było oky . Jedna szt. to stanowczo za malo . W związku z przesiadką w najbliższych dniach na wiekszy zbiornik dokupiłem jakiś czas temu jeszcze jednego BP . Z moich doświadczeń , a świecę ledami prawie rok czasu jeden BP oświetla idealnie około 60-70cm dna . Przy jednej lampie wieszając 15cm nad wodą nie oświetlisz prawidłowo zbiornika . Boki pozostaną niedoświetlone . Chyba ze zawiesisz wyżej , to jest realne oświetlić cały baniak . Niech się wypowiedzą koledzy co świecą ledami z RS . Pozdrawiam

Edytowane przez hepatus1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakup jednej lampy led to taki polsrodek. Pozniej bedziesz sobie plul w brode ze na brzegach nie mozesz miec wiecej spsow. Ja mam jedna lampe 400 watt nad baniakiem 100cm i niby wszedzie jasno ale akropory na brzegu nie posadze, i wszystko po bokach rosnie, ale troche wolniej. Juz samo to mnie wkurza.

Zobacz na baniaki doswiadczonych kolegow - andrniew jedzie na t5 , smith jedzie na 6x39 watt nad wiekszym baniakiem niz ty masz i wszystko pieknie rosnie, Tomajk tez ma kilka starych t5 nad wieksza czescia baniaka i korale niedlugo powylaza z wody.

Zastanow sie czy warto sie pchac w jedna lampe led sredniej jakosci(bo za ta cene dobrej lampy na przyzwoitych diodach nie kupisz).

Edytowane przez Lionfish

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sam nie potrafisz zrobić oświetlenia LED zostań przy T-5, a jak Ci się uda dodaj T-5

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi