Skocz do zawartości
Rossi01

Piana na wodzie

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam pytanie bo moje akwarium dojrzewa 2 tydzien i są juz zielone glony wszędzie głównie szyby i na żywym piachu:/ od kiedy zaczołem ściągac czyścikiem te glony to woda zaczeła brzydko pachniec na na brzegach powierzni wody pojawia sie piana czy to spowodowane jest rozkładem tych glonów;/? i jak temu zaradzic zeby nie było tej piany;/?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz przelew lustra wody?

ja na początek postanowiłem załozyc mały zestaw aquaela 30l. i tam jest filtr kaskadowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Napisz coś o systemie.

Akwarium na początek 30l. 30x30x35cm

fitr kaskadowy, grzałka z termostatem, termometr

0,5kg żywego piachu, 2,5kg żywej skały odgazowanej.

dojrzewanie ma sie ku końcowi bo zaczynaja zchodzic zielone glony z szyb, tak rozmyślam czy ten rozkład glonów przyczynia się do zanieczyszczenia wody i dlatego ona brzydko pachnie i piana sie pojawia na obrzeżach akwarium;/ może to byc tym spowodowane;/? podmian nie robiłem;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zestawik ma bardzo słabą filtracje i pewnie rozkładaja się te glony i to co obumarło "w skale" .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc co radzicie? podmianke z 20% dziś zrobic:P? zastosowac jakiś wegiel w filtrze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piana zawsze bedzie sie zbierac na powierzchni wody zwlaszcza przy sciankach akwarium. Musisz zalozyc skimer do tej kaskady, zeby sciagac z powierzchni film.

Prerabialem juz ten problem na rozne sposoby w kostce 30x30x30 i ani spadajaca woda z kaskady ani np koralia nano dmuchajaca na lustro wody tego nie wyeliminuje.

U mnie poza piana tworzyla sie warstwa na powierzchni, ktora "wylapywala" pecherzyki powietrza. Paskudnie to wygladalo zwlaszcza od dolu - "z pod wody"

Kup najtansza kaskade Made in China ze skimerem w zestawi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi