hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2010 Co sądzicie o ofercie sklepu ? Jak dla mnie to właściciel sklepu oferujący to dziadostwo jest chyba ……… http://allegro.onet.pl/acanthaster-planci-morskie-korona-cierniowa-i1297225011.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoczekpl 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2010 Bo ? Co jest dziwnego w tej ofercie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alex 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2010 Korona cierniowa i tyle , co w tym dziwnego ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2010 Też nie widzę w tym nic dziwnego Korona cierniowa (Acanthaster planci) – gatunek żarłocznego, drapieżnego szkarłupnia z gromady rozgwiazd (Asteroidea) występującego pospolicie na rafach koralowych Morza Czerwonego, Oceanu Indyjskiego i Spokojnego. Jest jednym z największych, obok rozgwiazdy gigantycznej (Pycnopodia helianthoides), przedstawicieli rozgwiazd. Ciemnofioletowe ciało o średnicy 40–60 cm złożone jest z kilku lub kilkunastu krótkich ramion (od 7. u osobników młodocianych, 13–17 u dojrzałych, maksymalnie 21) pokrytych licznymi, bardzo ostrymi kolcami jadowymi. Żywi się głównie polipami korali madreporowych (Scleractinia). Wzrost jej liczebności przyczynił się do zniszczenia znacznych obszarów Wielkiej Rafy Koralowej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2010 Faktycznie nic dziwnego . Jak dla mnie to ktoś kto sprzedaje koronę cierniową ( chyba największego zbójcę naturalnego rafy ) - ludziom zajmującym się akwarystyką morską , ma chyba problemy z głową . Stąd moje spostrzeżenia w tym temacie . Chyba że ja mam problemy z myśleniem . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2010 tu, przy tej rozgwieździe, jak zwykle bardziej zabójczy okazał się człowiek, który zaczął "ratować" rafe, łapiąc je i łamiąc... i dzięki tej zacnej operacji zwielokrotnił jej populacje... Gwiazdka też stworzenie Boże, że inaczej żyć nie może, i że czasem rafe "utnie", nie gub że jej tak okrutnie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2010 dominik : zgadzam sie z tobą jak najbardziej . Tylko powstaje pytanie po co rozmnażamy koralowce ? Wiem , że odpowiedzi posypią sie jak z rękawa , że dla zarobku . Jeśli ktoś tylko tymi kategoriami się kieruje to smutne to zjawisko . Zawsze myślałem , że rozmnażamy zwierzęta aby przede wszystkim nie niszczyć w takim procencie rafy . A co w przypadku osób z małym doświadczeniem które posiadają zbiorniki z koralowcami i kupią sobie takie stworzonko ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2010 (edytowane) jesli do zbiornika bez koralowcow to nie widze problemu, podobno zywi sie tez innymi pokarmami jesli nie ma dostepu do rafy. Przeciez w handlu dostepne sa inne zwierzeta ktore zywia sie polipami. Edytowane 29 Październik 2010 przez Lionfish Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alex 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2010 Wtedy będą miały problem takie osoby i pewnie duuuuuuuuże zdziwienie jak nagle pusto zrobiło sie w baniaczku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2010 no idąc tym torem myślenia "co będzie jak ktoś kupi, kto się nie zna", to sklepy które sprzedają koralowce i każdy z nas niedoświadczonemu akwaryście szczepki, popełniamy "mały grzeszek"... bo skazujemy zwierzaka na śmierć, sobie tłumacząc. Przecież to szczepka... i tak jest ze wszystkim, kto się nie zna, będzie miał problem... Więc przed każdym zakupem się doinformujemy i wsio ok będzie:) Więc nie gwiazdka jest winna, tylko człowiek:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2010 A co powiedzie jeśli sklep z akwarystyką morską przedstawi w swojej ofercie coś takiego : Cyjanek – bardzo fajny preparat do łapania rybek w akwarium . I tu idąc takim tokiem rozumowania odpowiedź padnie , że to nic złego przecież . Ech chyba potrzebny mi urlop albo inny odpoczynek bo widzę dziwne rzeczy . Pozdrawiam wszystkich Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alex 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2010 Wiecie co !!! mnoże napiszcie jeszcze o tym w np.na forum w onecie ! poco pisać o tym samym na dwóch forach ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alex 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Październik 2010 Ty lepiej mnóż , a wypowiedzi na forum zostaw nam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach