Skocz do zawartości
hepatus1000

Dziwna oferta dziwna oferta

Rekomendowane odpowiedzi

Też nie widzę w tym nic dziwnego

Korona cierniowa (Acanthaster planci) – gatunek żarłocznego, drapieżnego szkarłupnia z gromady rozgwiazd (Asteroidea) występującego pospolicie na rafach koralowych Morza Czerwonego, Oceanu Indyjskiego i Spokojnego. Jest jednym z największych, obok rozgwiazdy gigantycznej (Pycnopodia helianthoides), przedstawicieli rozgwiazd.

Ciemnofioletowe ciało o średnicy 40–60 cm złożone jest z kilku lub kilkunastu krótkich ramion (od 7. u osobników młodocianych, 13–17 u dojrzałych, maksymalnie 21) pokrytych licznymi, bardzo ostrymi kolcami jadowymi. Żywi się głównie polipami korali madreporowych (Scleractinia). Wzrost jej liczebności przyczynił się do zniszczenia znacznych obszarów Wielkiej Rafy Koralowej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie nic dziwnego . Jak dla mnie to ktoś kto sprzedaje koronę cierniową ( chyba największego zbójcę naturalnego rafy ) - ludziom zajmującym się akwarystyką morską , ma chyba problemy z głową . Stąd moje spostrzeżenia w tym temacie . Chyba że ja mam problemy z myśleniem . :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu, przy tej rozgwieździe, jak zwykle bardziej zabójczy okazał się człowiek, który zaczął "ratować" rafe, łapiąc je i łamiąc... i dzięki tej zacnej operacji zwielokrotnił jej populacje...

Gwiazdka też stworzenie Boże,

że inaczej żyć nie może,

i że czasem rafe "utnie",

nie gub że jej tak okrutnie...:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dominik : zgadzam sie z tobą jak najbardziej . Tylko powstaje pytanie po co rozmnażamy koralowce ? Wiem , że odpowiedzi posypią sie jak z rękawa , że dla zarobku . Jeśli ktoś tylko tymi kategoriami się kieruje to smutne to zjawisko . Zawsze myślałem , że rozmnażamy zwierzęta aby przede wszystkim nie niszczyć w takim procencie rafy . A co w przypadku osób z małym doświadczeniem które posiadają zbiorniki z koralowcami i kupią sobie takie stworzonko ? :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli do zbiornika bez koralowcow to nie widze problemu, podobno zywi sie tez innymi pokarmami jesli nie ma dostepu do rafy.

Przeciez w handlu dostepne sa inne zwierzeta ktore zywia sie polipami.

Edytowane przez Lionfish

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtedy będą miały problem takie osoby i pewnie duuuuuuuuże zdziwienie jak nagle pusto zrobiło sie w baniaczku :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no idąc tym torem myślenia "co będzie jak ktoś kupi, kto się nie zna", to sklepy które sprzedają koralowce i każdy z nas niedoświadczonemu akwaryście szczepki, popełniamy "mały grzeszek"... bo skazujemy zwierzaka na śmierć, sobie tłumacząc. Przecież to szczepka... i tak jest ze wszystkim, kto się nie zna, będzie miał problem...

Więc przed każdym zakupem się doinformujemy i wsio ok będzie:)

Więc nie gwiazdka jest winna, tylko człowiek:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiedzie jeśli sklep z akwarystyką morską przedstawi w swojej ofercie coś takiego :

Cyjanek – bardzo fajny preparat do łapania rybek w akwarium . I tu idąc takim tokiem rozumowania odpowiedź padnie , że to nic złego przecież .

Ech chyba potrzebny mi urlop albo inny odpoczynek bo widzę dziwne rzeczy . Pozdrawiam wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co !!! mnoże napiszcie jeszcze o tym w np.na forum w onecie ! poco pisać o tym samym na dwóch forach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi