Skocz do zawartości
Harari

Jak długo trwa cykl w Waszych zbiornikach.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nadzieję, że nie naruszam etykiety :)

http://www.zeovit.com/forums/showthread.php?t=12343

Natomiast odpowiedź z KZ trochę mnie zastanawia. Po przedstawieniu problemu byłem "przesłuchiwany" :) po jednym kontem - podłoża.

Podsumowaniem mailingu była rada abym podłoże w zbiorniku (drobny żwir koralowy) przepłukał w RO a do szczepkarium wsypał 2cm piasku argonitowego wolnego od PO4 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie przedozowanie AAHC oraz ZEOstart2. proponuje zredukowac o 50% ZEOstart2, nie podawac AAHC, zmniejszyc podawanie ZEOfood7 do 25%. glony powinny ustapic.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yoka - już pewne kroki poczyniłem w temacie korygowania ilości preparatów. Nie odbieraj też proszę poniższego jako atak, po prostu chcę publicznie podyskutować.

Na jakiej podstawie wyciągasz wniosek o przedawkowaniu AAHC? 1K na 400L / dzień to 1/4 dawki polecanej przez KZ ? Chyba, że należało by powiedzieć, że podczas fazy startowej nie należy wogóle używać żadnych dodatków KZ. Ale jak wszyscy wiemy KZ poleca dawanie AAHC i P'CV.

Pamiętaj także, że problem dotyczy jedynie szczepkarium w zbiorniku głównym nie ma śladu po takich brzydalach ?

Osobiście, uważam że problem jest znacznie bardziej złozony niż proste przedawkowanie któregoś z preparatów.

Jeśli chodzi o kroki które podjąłem po konsultacjach to:

- delikatnie zmniejszyłem oświetlenie w szcepkarium

- zredukowałem podawanie ZEOstart do 0,6ml / dzień - podawane 2x dziennie

- odstawiłem AAHC, P'CV i Snow

- ZEObac i Food7 na razie pozostawiam na założonym poziomie 4K

W miarę zmian w zbiorniku będę podejmował dalsze decyzje, jesli nadal będzie kiepsko możliwe, że zredukuję jeszcze bardziej start do 0,4ml / dzień i pomyślę o redukcji food7

Jeśli chodzi o ZEObac raczej nie będę ruszał dawki. Ogólnie uważam, że mniejszy lub większy syfek w zbiorniku podczas staru ZEO jest nie do przeskoczenia. Uzywanie DSB, refugium i obfitego karmienia tylko pogłębia ten stan. Oczywiście to tylko moje dywagacje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem identyczne glony , zasmuce Cie ale ciagnely sie prawie 2 miesiace w moim baniaku , zniknely po calkowitym odstawieniu zeofood`u , w zamian dozuje BioOptim

Z dozowaniem ZeoStart2 tez nalezy uwazac tak jak napisal Michal .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przerabialem podobny najazd u siebie i redukcja AAHC i ZEOstart2 pomogla blyskawicznie. dodatkowym problemem moze byc (ale nie musi) nieodpowiednie cyrkulacja w szczepkarium. co do CV to nawet 7 krotnie wieksza dawka niz zalecana nie ma wplywu na wzrost glonow(sprawdzone) natomiast zbyt duza ilosc nagromadzonego AAHC blyskawicznie powoduje pojawienie sie wlasnie takich glonow jakie przedstawiliscie. mysle ze na rozrost glonow moglo miec rowniez wplyw podawanie essencial elements ale to tez tylko moje dywagacje.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie narazie glony nie ustapiły , mimo ze ograniczyłem sie do podawania tylko preparatów podstawowych , zeofood7 widac wspomaga te glony ale nie mozna go odstawić , poniewaz doprowadzimy do rozbicia łańcucha bakterii zeobak , najwyzej mozemy go troche ograniczyć. Zeovit pracuje u mnie dopiero 3 miesiace więc jeszcze pewnie sie nie dotarł, Zobaczymy jak bedzie dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja u siebie nie podawalem essential elements , te glony wyskakuja definitywnie bo tym Zeofood`zie ktorego nie chce wiecej znac , wyrzucilem do smietnika .

Podaje PioOptim i Bio Digest dodatkoweo i nie zauwazylem zadnych negatywnych zmian , jesli tak to mysle nawet pomalu o wykluczeniu zeobacku i przejsicu na inna metode (Buntessrifsystem)

Ps; Na Zeofood mnie nikt nie namowi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ukrywajmy , bija glony , sypie brazowozielonym pylem po szybach po skale , po pompach ...przestaje mi sie to powoli podobac .

Zaczelem dozowac prodibio do filtra i widze duze pozytywne zmiany na skale i ogolonie jest czysciej w baniaku :], ale puki co daje jeszze narazie i ten zeoback .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to daliście się trochę rozruszać ;) - dziękuję o takią rozmowę mi chodzi :)

Michał - dotknąłeś IMO bardzo ważnej sprawy, otóż cyrkulacja w szczepkarium jest według mnie zdecydowanie zbyt kiepska, ponieważ trochę innych glonów pokazało się tam jeszcze przed startem ZEO. Właśnie kiepska cyrkulacja i sporo światła (5x39T5 na 20cm słupa wody jest prawdopodobnie katalizatorem tego syfku.

Dlatego u siebie chcę zrobić mix Twoich rad Andrzeja i innych ze swoimi przemyśleniami.

Czyli zmniejszenie światła w szczepkarium, większenie cyrkulacji (a propo nie ma ktoś z was pożyczyć jakiejś Marei :) ), odstawienie dodatków, redukcja ZEOstart do 0,6 - 0,4ml / dzień. Bak, i food na razie pozostawiam b/z. Będę zeznawał na bierząco o postępach.

Możliwe, że będę musiał zrobić jak radzisz czyli dedukcja bak i food ale to dopiero ewentualnie później - myślę, że warto eksperymentować :)

Zbyszek - spoko nie tak łatwo mnie zasmucić ;) będę smutny jak po drugiej zmianie czyli za jakieś 10tygodni będę siedział w tym świństwie po uszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nic nie pisalem o redukcji ZEObac'u. wrecz przeciwnie dodanie 1 kropli wiecej moglo by troche poprawic sytuacje:)

pozdrawiam i informuj nas na bierzaco:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Michał - przepraszam, byłem nieuważny w czytaniu :)

IMO nie ma co się załamywać początkowymi problemami. Z moich obserwacji wychodzi, że akwaryści morscy są trochę rozpieszczeni. Mówię teraz o standardowym prowadzeniu zbiornika (nie ZEO) otóż, jeśli poczytamy ze zrozumieniem kilka książek / portali i forum i nie będziemy na początku eksperymentowali dostaniemy zbiornik całkiem ładny, może nie wyróżniający ale ładny.

Gdyby ludzie od zbiorników roślinnych czy to Holendrów czy Amano tak łatwo poddawali się po pierwszym nalocie glonów i innych paskudztw ładnych zbiorników roślinnych prawie by nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyszek - spoko nie tak łatwo mnie zasmucić :) będę smutny jak po drugiej zmianie czyli za jakieś 10tygodni będę siedział w tym świństwie po uszy.

tez nie bedziesz w sumie smutny :) ..poprostu zobazcyzs co sie dzieje i sam odstawisz co potrzeba , dopasujesz dawki .

Jeszcez jedna ciekawostke wam powiem , bo moze nie wszyscy zwrociliscie uwage , ale to nie tylko glony sypia i powstaje osad na pompach czy tez szybach , woda tez jest lekko zoltawa .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobiłem kilka fotek , co prawda późno juz i tylko swieci kilka T5 , więc fotki troche ciemne

124_thumb.attach

125_thumb.attach

126_thumb.attach

127_thumb.attach

128_thumb.attach

129_thumb.attach

130_thumb.attach

131_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, że znów się wtrącam, ale czy ktoś z Was zauważył już pozytywny wpływ zeowitu na wybarwienie korali?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolory ladne Andrzeju , ale jak pisalem cos za cos , skala zielenieje , glony wapienne wybielaly , ale napewno warto isc w tym kierunku , tyle ze ja z zeofoodu zrezygnowalem i widze ze powoli inaczej to zaczyna wygladac , baniak jest czystrzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pomysł / prośbę do osób jadących na ZEO - czy możecie w sygnaturce dać datę odpalenia. łatwiej będzie czasami rozmawiać szczególnie jeśli będziecie wklejali zdjęcia.

Od tak mnie naszło po przeczytaniu posta Montipory600.

Co prawda moje obserwacje należy traktować z wielkim przymrożeniem oka (1,5 tygodnia) stażu. Ale - w zbiorniku głównym część korali zaczyna robić się delikatnie jaśniejsza aczkolwiek nie mam pewności czy sobie tego nie wmawiam. Niektóre sztuki zaczynają delikatnie zmieniać kolor - zaczynają dryfować w stronę niebieskiego, fioletowego, na zielonych i żółtych nie widzę zmian, odnośnie żółtych to tylko ja wiem, że takie powinny być bo wszystkie uciekły w stronę zieleni przed stosowaniem ZEO - mam nadzieję wykorzystywać je do ustawiania odpowiednich dawek preparatów w dalszym czasie. Jedna akropora która przyjechała do mnie od Andrzeja zaczyna robić się niebieska i to naprawdę niebieska ZEOvitowo (jak na zdjęciach super zbiorników) jeśli cała taka się zrobi to ..... :) Najlepiej ten kolor chyba nazwał Andrzej Niebieska Plastykowa :). Z bezsprzecznych zmian dodam obserwacje z felernego szczepkarium zarośniętego gloniskami - tam wszystkie korale zdecydowanie zjaśniały - niestety nie mam pojęcia czemu - może znowu wpływ światła ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdjecia szok ..a tak przy okazji bo nie znalalem jakos tego tu ..ile kosztuje w przyblizeniu taki start na zeo?(jesli mozna sie wtracic?:)) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi