Skocz do zawartości
AdamB

Jak podlaczyc swietlowke kompaktowa?

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie elektrycy, elektronicy!

Pomozcie prosze podlaczyc swietlowke na trzonku G23 do balastu elektronicznego.

Do tej pory uwazalem, ze "Do ich zasilania użyć można tylko statecznika indukcyjnego, a w układzie nie stosuje się zapłonnika (startera) - jest on wbudowany w źródło światła"

Ale na PC BlauAquaristic pisze "PL 13W G23 For electronic ballast only"

Ze standartowym magnetycznym nie chce niestety pracowac :(

Edytowane przez AdamB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pc na elektronicznym. Napisz moze wyraznie w czym ci pomoc bo najpierw piszesz zeby pomoc ci podlaczyc do elektronicznego a potem piszesz ze probujesz podlaczyc do magnetycznego??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, problem jest nastepujacy: do tej pory uzywalem PC Narvy z trzonkiem G23 podlanczajac ja tylko do statecznika magnetycznego z pominieciem tzw startera poniewaz jest juz wbudowany w te trzonki. Teraz kupilem swietlowke PC z trzonkiem G23 ale nie chciala swiecic. Na opakowaniu pisze, ze swietlowka do uzytku tylko z balastem elektronicznym. Poniewaz do tej pory wydawalo mi sie, ze G23 pracowac moze wylacznie z balastem magnetycznym zaczalem szukac jaki balast elektroniczny musial bym kupic i jak to podlaczyc, ale nie znalazlem takich informacji.

Uff, juz chyba dokladniej nie potrafi tego opisac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

balast elektroniczny do swietlowki t5 o takim samym lub wyzszym voltazu powinien pasowac. Ja mam pc 55watt podlaczony do statecznika 1x80 watt firmy TCI, na ktorym jest napisane ze moze zasilac tez pc 55 watt. Sprawdz w sklepie aqva-light i najlepiej spytaj a napewno Ci cos dobiora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, wiem jak dobrac moc, ale jak podlaczyc elektroniczny z czterema wyjsciami do swietlowki, ktora ma tylko 2 piny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musisz miec oprawke do pc w ktora wtykasz swietlowke, kupisz w wyzej wymienionym, sklepie. Oprawka ma 4 pary dziurek, kabelki wtykasz kolorami na zmiane po jednym w jedna dziurke z kazdej pary, nie ma znaczenia w jaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lionfish przeczytaj jeszcze raz ostatnią wypowiedź Adama. On ma świetlówkę z 2 bolcami. To jak ma podłączyć 4 kable?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiscie, bylem pewien ze moja swietlowka ma 2 bolce a oprawka ma wyjscie na 4 kable ale okazuje sie ze moja swietlowka ma 4 bolce. Proponuje w takim razie spytac w erybce(dystrybutor Blau)czy ta swietlowka nie pasuje tylko i wylacznie do opraw Blau. Niektore firmy tak robia, np Juwel ma podobny system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi