Skocz do zawartości
sylwekg

Problem z pompą Koralia i uczciwością sprzedającego

Rekomendowane odpowiedzi

Jako to mój pierwszy post na tym forum wiec chciałbym się przywitać choć jestem tutaj już od dawna.Miałem napisać o tym na innym forum ale tam mnie już nie ma.Całkiem niedawno zakupiłem pompę mało używaną koralię 4 od Pana Formowicza z forum nano reef o loginie Pio7 która jak się okazało przy starcie strasznie grzechocze wirnik i trwa to długich kilka sekund a czasami nawet się nie uruchomi tylko non stop grzechocze i po około 10 sekundach wyciągam wtyczkę i ponownie ją włączam.Jest to bardzo uciążliwe a szczególnie w nocy jak wszyscy śpią i na chwile wyłączą prąd a w moim regionie robią to często i pobudka gwarantowana.Pan Pio7 dał mi 3 miesięczną gwarancję jakby coś się działo[gwarantował mi że pompa jest cichutka i nic się z nią nie dzieje] więc pisałem z nim o całej sprawie kilkadziesiąt wiadomości ponieważ chciałem ja oddać.Zostałem ośmieszony przez tego nieuczciwego Formowicza że dziwne że tak jest i to nie możliwe że tak się z nią dzieje bo tak nie było i kontakt z tym panem jest już nie osiągalny od dwóch tygodni i nie odpowiada na moje wiadomości.Nie chcę się tutaj rozpisywać bo i tak za dużo napisałem ale myślę że powinniście wiedzieć coś o tym Panu.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam nic o tym Panu nie wiem, ale że mam 3 pompy koralia to wiem ,że od czasu do czasu maja tendencje do tego co nazywasz grzechotaniem, przy uruchamianiu pompy to powiedziałbym jest norma, a jesli sie pojawia w trakcie pracy to proponowałbym pompę dobrze wyczyscic (oś i wirnik) i/lub sprawdzic czy nic sie nie stało z ośką (metalowa czy ceramiczna?) lub jej mocowaniem. jesli wyleciał Ci jeden z plastikowych pierscieni ktore maja na celu utrzymanie osi na jej koncach to moze byc odpowiedz dlaczego grzechocze. jednym slowem jak na razie nic nie swiadczy o tym , ze ktos Ci sprzedał uszkodzoną pompę, natomiast na pewno świadczy o nim nie najlepiej , że nie odpowiada na kilkadziesiat wiadomosci jakie do niego wyslales.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sylwek to normalne z pompami Korali jeśli podczas pracy jest w miarę CICHA, a to się dzieje tylko przy rozruchu to pompa jest 100% sprawna i z każdą sztuką może się takie coś dziać, a jeśli jest głośna w trakcie pracy to wystarczy podkładka pod wirnik z cieniutkiego kawałka wężyka do napowietrzania i pompa ucichnie :good2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te typy tak maja u mnie chodzily koralie 3 prawie bezglosnie po przeniesieniu akwa na druga sciane jedna zaczela warczec do tego stopnia ze wylaczalem ja na noc. Sprawe zalatwilo wymiana trzpienia na ceramiczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok.w porządku że musi wirnik zaskoczyć ale nie przez 10 sekund tylko 2 góra 3sekundy a czasami w ogóle nie zaskoczy.Mam drugą koralię i kilka jvp i nigdy tak się nie działo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie,kto to jest formułowicz?

Użytkownik forum yes.gif eeeee czepiasz się!biggrin.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Korali to nie Tunze :confused: czyli loteria przy każdm zakupie." he to ciekawe dlaczego Koralie mają często lepsze opinie niż Tunze, a wiele nowych tunze to głośne padaki... (z autopsji kumpel 2x reklamował) :lol: Chyba, że mowa o jakichś mega drogich seriach, ale te Tunze za ~300zł to taka sama loteria jak JVP może jedynie kable lepsze :down:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaro37 faktycznie głupio to brzmi ale każdy wie o co chodzi.Formułowicz może Forowicz,formowicz :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi