Skocz do zawartości
slawomirdyl

TM BA

Rekomendowane odpowiedzi

Ja stosuje ja ponad pol roku w slabo obsadzonej setce. Podmieniam 1 x na tydzien 10-12l i nie mam zadnych problemow. Tylko Mg za wysokie a Ca i kH musze podbijac. Zadnych atakow cyjano, dino czy glonow nie mialem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stosowałem 8 miesięcy od założenia akwarium i absolutnie NIC niepokojącego się nie działo, montipory rosły jak szalone, Ca i Mg w normie także ja złego słowa nie powiem i z tego powodu nie chce mi się wierzyć w historie, że komuś TYLKO przez sól TMBA "poleciał" baniak :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stosowałem 8 miesięcy od założenia akwarium i absolutnie NIC niepokojącego się nie działo, montipory rosły jak szalone, Ca i Mg w normie także ja złego słowa nie powiem i z tego powodu nie chce mi się wierzyć w historie, że komuś TYLKO przez sól TMBA "poleciał" baniak :rolleyes:

"stosowałem" już nie stosujesz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik w maju zalany od początku na tejże soli.Mam jeszcze problem z glonami ,ale to głównie efekt dojrzewania akwarium.W tym czasie 3 krotnie dokładałem skałę i raz robiłem podmiankę 100l (kłopoty w sumpie).Czy jestem z niej zadowolony -tak,mimo ,że wielu narzeka ja nie myślę jej zmieniać.Jak ,ktoś wcześnie wspomniał trzeba odpowiednio dobrać ilość podmian -ja obecnie podmieniam raz w miesiącu 20l.Od 1,5 tyg stosuje również Chemipur Elite to mniejsze opakowanie i Purigen 100ml i glony jak by w odwrocie :whistling:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma lepszej soli, polecam, ktos puscil jakas bajke ze baniaki leca, ja jestam bardziej niz zadowolony z tej soli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos na pisal na innym chyba forum "ta sol wywalila juz tyle baniakow". To wlasciciele "wywalaja" baniaki a nie sol !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stosuję 2 lata i nie widzę problemów. Jak napisał predmówca to nie sól jest winna tylko właściciele baniaków. Przy Ballingu wystarczy zmniejszyć ilość NaCl free i zielone glony na szybach nie rosną.

Edytowane przez Włodzimierz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławku zmieniłem sól na ReefCrystals z 2 powodów po pierwsze cena, a jak musiałem kupić sól byłem spłukany, a po drugie sól RC też była polecana więc chciałem spróbować innej, żeby mieć w miarę obiektywne porównanie i póki co nie widzę żadnych różnic większych, a parametrów dawno nie mierzyłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Święta zasada mieszać sole

Sam długo stosowałem TM i na początku super po 2-3 latach krach.

Teraz często zamawiam na przemian różne sole i mieszam.

Z wszystkim co dobre trzeba ostrożnie.

Ostatnio super nowością jaką są LED udało mi się poparzyć korale

Teraz jestem w trakcie restartu.

Tak wydawało mi się że ciemno w baniaku doklejałem kolejne moduły i przegiołem.

Teraz okroiłem znacznie ilość LED i praktycznie jestem w momencie w którym najlepiej mi korale do góry dawały .

Jedna mała 150W HQI cztery świetlówki i tylko 24Ledy-12 białych 12 rb .

Także ostrożnie z nowinkami i nie zostawać przy jednej soli , moja dobra rada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Święta zasada mieszać sole

Sam długo stosowałem TM i na początku super po 2-3 latach krach.

Teraz często zamawiam na przemian różne sole i mieszam.

Z wszystkim co dobre trzeba ostrożnie.

Ostatnio super nowością jaką są LED udało mi się poparzyć korale

Teraz jestem w trakcie restartu.

Tak wydawało mi się że ciemno w baniaku doklejałem kolejne moduły i przegiołem.

Teraz okroiłem znacznie ilość LED i praktycznie jestem w momencie w którym najlepiej mi korale do góry dawały .

Jedna mała 150W HQI cztery świetlówki i tylko 24Ledy-12 białych 12 rb .

Także ostrożnie z nowinkami i nie zostawać przy jednej soli , moja dobra rada.

We wszystkim co napisałeś zgadzam się w 100 %. Takie miałem doświadczenia same z solą TM BA na początku była rewelacyjna ale do jakiejś chwili

mieszanie soli albo zmienne podmiany to podstawa. Co do lamp LED to TAK ale mieszać z T-5 sam też popaliłem korale LED ale z własnej winy dałem

zbyt skupiające soczewki bo też światła było mało, Jak wszyscy pewnie wiedzą oświetlenie LED stosowałem jako jeden z pierwszych w akwarystyce morskiej własnej roboty i nadal stosuję ale inaczej ale to wynikło właśnie z doświadczenia.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi