Skocz do zawartości
foosu

Pomoc w doborze zbiornika

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie :) na wstepie chciałem zaznaczyć że strasznie sie zainteresowałem akwarystyką morską i wiem że nie jest to tylko przejściowe hobby :)

Z uwagi tego że jestem osobą początkująco i ktura dopiero zaczyna zdobywać wiedze w tym zakresie mam prożbe o pomoc w doborze gotowego zestawu .

prześle linki i proszę o pomoc w wyborze z gory dziekuje i pozdrawiam.:)

http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-morska-gotowe-zestawy-morskie-1504/sera-marin-cube-130-kompletne-akwarium-morskie_104283.html i http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-morska-gotowe-zestawy-morskie-1504/aquael-akwarium-morskie-reefmax_104418.html .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witamy nowego zapaleńca :smile: Bardziej popularną nano rafką jest chyba reef max i pewnie po drobnych udoskonaleniach nożna coś z tego wyciągnąć :smile: .Życzę powodzenia i wytrwałości :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dziękuje bardzo :) a Sera Marin Cube 130 też się nadaje ?? bo różnica w kasie nie wielka a za to 25 litrow więcej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca znam się na mini rafkach :confused: Raz w życiu odpalałem podobny zbiorniczek 130l. u kumpla i do tego zestawu dorzuciliśmy ledy od slawomiradyla i troszkę leps.zy odpieniacz (Deltec MCE 600)Obsada na maxa,mnustwo ryb,ukwiałów i innych bezkręgowców.

Wszystko pięknie działa już kilka miesięcy.Namówię go by wstawił jakieś foty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli zestawik by sie nadawał ? bo nie ukrywam że już go dziś właśnie dostałem :P a co do różnicy jaka jest to brak jednej świetlówki diody led i komputerka sterującego wiatraczkami ?? chyba dobrze napisalem :) ale z tego co się orientuje to do tej pokrywki oświetlenie dodatkowe mozna zamontować,,, a za fotki byl bym bardzo wdzieczny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie dolożysz światła to nic z tego nie bedzie ;) Nie wiem dlaczego producent MARINE nazwal zestaw ktory ma 48W światła na 100l (panel kolo 30l pewnie ma max) ...no chyba ze pod NP z tym ze NP przy takim odpieniaczu to komedia :) jak dolożysz jeszcze 1x24W to miekkie mozesz spokojnie utrzymywac ,osobiscie nie jestem zwolennikiem takich gotowych rozwiazan za bardzo podobne pieniadze ,lub minimalnie wyzsze mozna dobrac sobie kilkukrotnie lepszy sprzet badz dostosowany bardziej pod zwierzaki jakie bedziemy hodowac ,bez kompromisow :)

Życze powodzenia w prowadzeniu akwarium ,i nie zapomnij o wrzucaniu zdiec z postepow akwarium :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosiłem op pomoc w doborze sprzętu bo jej potrzebowałem :) ale okazalo sie ze zona jest odemnie szybsza i prezent mi zrobila :P jesli moge priosic o wytłumaczenie skrutu NP ?... a co do zdjęć to jak najbardziej bede

wstawiał jeszce raz wam dziekuje za rady :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podziękował :) słuchaj widze że jesteś pomocny za co wielkie dzięki :) to może jak znalazł byś troszke czasu to pomógł byś mi wybrać kąpletny sprzęt z E rybki bo z tego co wiem to ten sklep mieści sie w żabrzu a ja mam tam nie daleko, a co do tego zestawu to sprubujemy go zwrucić lub sprzedać , można by poskładać taki 200 l baniak do 2000??? pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to można ze wszystkich sklepów internetowych coś powybierać bo z tego co widze to w ę rybce nie wszystko jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 2000pln będzie Ci bardzo ciężko złożyć akwarium 200l. O baniaku z sumpem możesz zapomnieć. Pozostaje jeszcze akwarium z panelem, z odpieniaczem typu Midiflotor, wtedy da się coś takiego złożyć za około 2500pln. Będziesz oczywiście ograniczony jeśli chodzi o obsadę ryb ,ale moim zdaniem taki zestaw i tak będzie o wiele lepszy niż jakiś gotowiec typu reefmax lub sera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakiej pojemności akwarium mozna za ta kase założyć może 130 litrow lub tak jak ty masz 120 ?? w sumie na początek wystarczy nie bede sie zucal na gleboka wode.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

120-130l za takie pieniądze spokojnie założysz. Będzie to zestaw dla 3 ryb plus kilka fajnych korali.

Daj mi maila, to Ci wyślę konkretny spis sprzętu jaki byś potrzebował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszperaj na targowisku ,mozna znalesc sprzet w dobrym stanie za polowe ceny :)

Światło -około 500zł

Odpieniacz -MCE600 znajdziesz za 600zl (bodajze Yoka ostatnio mial) a wtedy sump nie bedzie juz konieczny :)

Akwarium - jakies 120zl

Grzałka - koło 50zl

Cyrkulacja 2x Tunze 6015 - 250zł

200zł drożej masz zestaw majacy 2x tyle swiatla i filtracje 3 poziomy wyzej niz Sera

Piach - 100zł

Sól 7kg -70zł

12kg skaly -420zł

Podstawowe testy -120zl

I mozesz zaczynac zabawe ;)

Edytowane przez Błazenek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi