Skocz do zawartości
silver200

Ułożenie skały

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie i Panie,

nie wytrzymałem i pisze w ogromnej rozpaczy. Baniak ma 2 lata i od początku nie mogę ułożyć skały tak, żeby mi się podobało. Skała była układana juz kilka razy, za każdym razem dawałem sobie siana, bo nic mi nie wchodziło. Dzis siedziałem 5 godzin i dalej d*pa.

pisze, bo szukam kogoś kto będzie tak miły i mógłby do mnie wpaść i pomóc w układaniu skały, bo jak się znam, to jak ktos poukłada, to od razu mi podejdzie i tak juz zostanie na wieki.

wiem, że w warszawie sporo ludzi ma baniaki, więc mam nadzieje, ze ktoś sie znajdzie.

jestem już tak zdesperowany, że przez ta skałe odechciewa mi sie wszystkiego.

Raaaaaatunku.

zlitujcie się i pomóżcie, odwdzięczę sie jak będę mógł, spije, nakarmię, cokolwiek;)byle tylko to się skończyło.

post-250-028094300 1286649215_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, tez mam ten problem, od zawsze. Niestety do Warszawy troche mam daleko ale bede pod koniec roku, jak nikt Ci nie pomoze do tej pory to ja chetnie wpadne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fuuu układanie skały, juz na samą myśl ch mnie strzela :)

pierwsza zasada akwarystyki - nigdy nie ruszaj skały :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie po zmianach ustawien skaly mam ciche dni w domu :-)

najbardziej wku.... czesc zakladania baniaka.

Ogolnie zapomnij o problemie, korale zakryja skale a to one tworza wizerunek akwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba zrobie jeszcze jedno podejście, bo albo skała jako tako wygląda i nie ma gdzie postawić korali, albo jest gdzie stawiać korale, ale jedna wielka kupa wychodzi. chyba w takim razie skoncentruje sie na mejscu dla korali.

@Lionfish gdybys sie wybierał do warszawy, to daj znac, bo pewnie i tak nie osiągnę satysfakcjonującego ułożenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zerknij na totom'owe akwa - jak zarasta koralami to i tak ulozenia nie widac :-)

Zastanwo sie tylko nad ogolna koncepcja. 2 wyspy, sciana placzu, gruzowisko - chodzi oczywiscie o to jak skala ogolnie jest umiejscowona.

Potem uloz, i zapomnij - mocuj korale i czekaj az porosna. Takie jest moje zdanie.

Wydaje mi sie ze od 700 litrow mozna tak naprawde kombinowac z landscape'ami itp. Mniejsze akwa to po prostu podloze pod korale i tyle

( oczywiscie nie mowie o akwach cube na 4 strony :-) )

W mniejszych nawet jak ulozysz skale zaje... to i tak jak ci korale troszke podrosna od szczepek to ukryja twoje koncepcje.

Mialem tak w 136 litrach gdzie z tydzien ustawialem. Efekt fajne ale ... jak korale urosly to sie gorki zlaly, groty nie bylo widac itp :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej no nie do końca tak jest jak piszecie :)

po pierwsze - mało kto kupuje duże korale - raczej zaczynamy od szczepek + kilka krzaczków - zanim to wszystko podrośnie do wymienianych TOTM mija 2-3 lata - a przez ten czas nie ważne jak ma być ??? mało kto ma ten sam baniak tyle czasu w Polsce więc tu się nie zgodzę - ma być ładna konstrukcja skalna bo to ona głownie będzie robiła nam widok przez długi czas

po drugie - kolejny etap to ustawianie korali - nie byle jak tylko tak, ze właśnie jak zrobisz 2 wyspy za chwile wszystko się zeszło lub jak masz coś wystającego i dajesz na nim małego płaskiego korala a obok niżej duże, że wszystko się zlewa... przecież w miarę wiadomo co szybko rośnie co wolno i jak może się koral zachować - czyli czy idzie płasko czy do góry

na tym polega cała zabawa :)

ja swoje akwarium tak właśnie "prowadzę" - od ułożenia kupy papierów w akwa przez ułożenie skały do obsadzenia koralami wciąż mam tą samą konstrukcję...

no i na koniec

dla mnie układanie skały to akurat najfajniejsza rzecz przy zakładaniu :) ale to wiadomo - kto co lubi

Edytowane przez Kris_77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez bardzo lubie ukladanie skaly i ogolnie bardzo interesuje mnie aquascaping ale niestety jestem zbyt duzym perfekcjonista i przez ostatnie 1,5 roku zmienialem calkowicie ulozenie skaly z 6 razy. Uwazam ze nie jest to zdrowe ani dla zwierzakow ani dla mnie bo za kazdym razem wiaze sie to z kupa nerwow. Teraz mam bardzo mocne postanowienie zeby nie gmerac w akwarium za duzo, nawet przestalem czyscic tylna szybe. Przyjalem ogolna koncepcje aquascapingu-niskie ulozenie skaly mniej wiecej rowno na calej powierzchni, tak aby to korale stanowily prawie cale dno akwarium i przez naturalny wzrost tworzyly cos na ksztalt rafy i wypelnialy wolne przestrzenie miedzy poszczegolnymi kamieniami. Nad koralami wolne miejsce dla wiekszych ryb do plywania, wsrod korali dla malych, bardziej plochliwych rybek. Ogolnie uwazam ze dobrze jest poobserwowac zdjecia prawdziwej rafy i dna morskiego aby stamtad czerpac inspiracje. Nauczylem sie stamtad jak ustawiac korale na skale aby wygladalo to naturalnie, a nie jak na wystawie w sklepie. Oczywiscie najlepszym aquascaperem jest sama natura i z czasem bez zbytniej ingerencji w akwarium utworzy sie najbardziej naturalny morski krajobraz-latwiej powiedziec niz zrobic:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samo pojecie Aquascapingu wzielo sie od mistrza T.Amano ktory to zapoczątkował ten "ruch" w akwariach slodkowodnych ,mamy rozne style komponowania akwarium:

-Iwagumi

-Ryuboku

-Mizube

Dlatego nie rozumiem co chcialeś Lionfish powiedzieć przez zdanie

Przyjalem ogolna koncepcje aquascapingu-niskie ulozenie skaly mniej wiecej rowno na calej powierzchni, tak aby to korale stanowily prawie cale dno akwarium i przez naturalny wzrost tworzyly cos na ksztalt rafy i wypelnialy wolne przestrzenie miedzy poszczegolnymi kamieniami

Aquascaping nie ma ogolnej koncepcji :) jest to nic innego jak wierne odwzorowanie jakiegos miejsca w naturalnym środowisku wlasnie w naszych zbiornikach ,nie ma na to "monopolu" kazdy z nas ma inne wspomnienie/wyobrazenie ktore chcialby oddac w naszych malych podwodnych swiatkach :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pisze tu o zadnej ogolnej czy generalnej koncepcji aquascapingiu. Chodzilo mi o to ze postanowilem trzymac sie swoich zalozen tylko w sposob ogolny: 'niskie ulozenie skaly mniej wiecej rowno na calej powierzchni' i nie przywiazywac tak duzej uwagi do detali, jak to sie zazwyczaj robi np w stylu Amano. Wlasnie to przywiazanie do detali jest zrodlem moich aquascapingowych utrapien. Korale nie sa, moim zdaniem, na tyle plastycznym obiektem aquascapingu aby mozna bylo tworzyc dokladnie takie kompozycje jakie zaplanowalismy. Po kilku miesiacach wszystko wyglada zupelnie inaczej, to nie to co akwarystyce roslinnej,ze mozna wszystko przyciac i uporzadkowac w kilka minut. Owszem niektore korale mozna przycinac, np sps ale w przypadku innych jest juz troche trudniej, poza tym jesli cos nam nie wyjdzie to nie czekamy tygodnia zeby odroslo tylko kilka miesiecy, lub nawet lat, podczas ktorych plujemy sobie w brode i kole nas w oko ten czy inny element wystroju.

Ponadto uwazam ze styl Amano to tylko jeden z nurtow aquascapingu i oprocz niego istnieje wiele innych oraz ze rozne podejscia do wystroju akwarium istnialo na dlugo przed narodzinami stylu Amano, oraz powstawaly niezaleznie od niego. A pisanie ze aquascaping=Amano to wielkie splycenie o wiele bogatszego zjawiska.

Edytowane przez Lionfish

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie się w AMANO podobała filozofja idź np do lasu i zerkni jak kamienie są porozwalane nie układaj na siłę, co do morskiego jestem strasznym zwolennikiem nie walenia dużej iliości skały ale czasami wymusza to filtracja, tak naprawdę mamy małe pole do popisu zawalenie tyłu to znowu problem z cyrkulacją, łączenie to problem, chyba wszyscy mieli problem z układaniem i tak zostanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche to pociesza, ze nie jestem sam z tym problemem.

dzis kolejny raz poukładałem i tak na razie zostawiam.

Smithpl wiem jaki układ bym chciał, ale bądź mądry i pisz wiersze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi