Skocz do zawartości
Robsgda

Pomoc przy projekcie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio męczyłem sumpa teraz kolejne mam nadziele ostatnie pytania :)

Załaczam rysunek ktory pomoze mi zadac pytania ktore mnie n urtuja;

Pytania;

1. wysokosc zbiornika jak widac 50cm, jaka mam zlecic wysokosc komina jak beda mi kleić w AM ?

2, jaka wielkosc komina czy starczy na przykład 6cm na 15cm?

3. Jakie zlecic wielkosci otworow, 2 takie same do pompy i do rewizji a do spływu wiekszy ale jakie srednice najlepiej?

4. na jakiej wysokosci powinien byc wlot rewizji ? i czy w ogole dobrze narysowałem ta rewizje;p

grzebien jakiego bede uzywał to grzebien aqua medic podaja ze Minimalna wysokość grzebienia -6cm, maksymalna 7.5cm....

Proszę o pomoc i z gory dzieki :)

post-1292-059261000 1286037555_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kłaniam,

To może ja zacznę, a potem to już poleci.

1. Komin jest niższy o jakieś 5cm.

2. Wymiary komina dobierasz tak, aby zmieścić w nim 3 śrubunki + ewentualna poprawka na strumień wody jaka może przepuścić grzebień w l/cm - niestety nie pamiętam jaki podaje AM, ale jest to gdzieś na forach.

3. Ponieważ pompa w apf 600 ma wydajność 800l/h więc wystarczy NewJet 2300 (ale nie wiem jaką wysoką masz mieć szafkę - wydajność pompy spada wraz z wysokością podnoszenia), a wiec spływ i rewizja po 25mm, a wylot 20mm. Czyli komin ok. 22x14cm. Twój komin ma być narożny więc można ułożyć rurki inaczej "w trójkącik" i wtedy komin może być bardziej kwadratowy.

4. Wszystko tak ustawiasz, aby woda nie curkała, siorbała itp. czyli jak najwyżej, ja mam tak:

dscf1707.jpg

Woda zakrywa rurkę spływu, a na zaworze spływu regulujesz tak, aby lekko przelewała się przez rewizję (rurka ścięta pod kątem troszkę wyżej od spływu) - masz ciszę jak w grobie i regulacja jest bardzo szybka.

5. Na rysunku przegroda w kolorze błękitnym sięga szczytu sumpa - to źle. W przypadku zaniku napięcia woda spływająca z komina gromadzić się może tylko w komorze pompy, a nie w całym sumpie - jak się nie zmieści, to masz potop.

Ale niech zweryfikują to więksi spece, bo ja to się słabo znam.

PZdr

Victor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu tak duży komin na 3 otwory 2x 2,5cm i 1x 2cm starczył by nawet komin około 15cm na 5-7 cm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu tak duży komin na 3 otwory 2x 2,5cm i 1x 2cm starczył by nawet komin około 15cm na 5-7 cm?

Śrubunki są dużo większe niż średnica rury. Popatrz:

śrubunki - wymiary

I jeszcze czasami trzeba tam rękę włożyć, albo siatkę na przykład. Poza tym nie możesz wiercić dziur w szkle na styk.

Edytowane przez Victor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi