Skocz do zawartości
Robsgda

pomoc z sumpem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Bardzo się broniłem przed sumpem wmawiajac sobie zeby zastosowac delteca mce600 i baniak nie więcej jak 250l, ale wpadły mi 2 lampy pacific sun LED 2x 78W co daje mi mozliwosc zbiornika 300-350 litrow spokojnie lecz mce 600 raczej nie da rady przy lps sps miekasach i obsadzie. I tu jest problem! we wczesniejszym zbiorniku nie miałem sumpa i ten temac jest mi mało znany. Bardzo bym prosił jakiegos dobroczyńce o jakis plan sumpa jak najprostrzego i skutecznego :rolleyes: odpieniacz jaki chciałbym uzyc to deltec AP 600. pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj trzy komory + 1 wąską na absorbery jedna na spływ następna na skałę /albo filtr glonowy/ i na odpieniacz i napisz ile masz miejsca.

pozdrawiam

ps.

Nie zapomnij im więcej tym lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przegrodę 23 bym wywalił, a przegrode 20 podniósł do góry, woda ma przepływać spodem (w kształcie litery U )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a w czym ma nie dać rady ?

w takim rysunku jak zrobiłeś ta przegroda jest bezsensowna - nie powoduje zadnego przepływu wody, miała by sens gdyby woda przepływała dołem, czyli przegroda była by podniesiona do góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaka długość sumpa ?

jakiej wielkosci odpieniacz ? jakiej wielkosci pompa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpieniacz prawdopodobnie deltec AP600 czyli zewnetrzny, a pompa Newjet 4500l/h a wielkosc sumpa jeszcze sam nie wiem. myslałem o 60x30x35 badz wiekszy moge zrobic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na odpieniacz 30 cm, na pompę 10-12 cm, wyjdzie Ci trzecia komora 10-15 cm, więc ja bym zrobił dwie komory - duża na odpieniacz i inne graty i jedna na pompe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może być tak , ale nie musismile.gif. Możesz też wywalić pierwszą przegrodę (25cm) i zostawić tylko dwie ostatnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przegrody zostaw - pełnią funkcje buble stop.

ale bym je obniżył dał 23 i 21 - odpieniacz i tak ma regulowany poziom wody więc nie potrzebuje jakiegoś szczególnego poziomu wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbym mial APF 600 to bym w ogole trzymal go w suchym doku, po co go trzymac w solance to nie rozumiem.Kupujecie swietny odpieniacz i grzejecie nim wode w akwa :-)

sump.jpg

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz racje mojego AP 600 nie umieszcze w sumpie bezposrednio tylko to co trzeba bedzie w wodzie, tylko rysunek pokazuje ze bedzie w srodku;p pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi