TORPEDO 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty 2008 Zastanawiałem się czy opisać tłumik w dziale DIY czy też w Technika - uznałem, że ten produkt kolegi Rafała jest na tyle nowatorski, że zasługuje na umieszczenie tutaj. Jeśli admin uzna, że należy go przenieść to pewnie tak zrobi Zacznę od tego, że nie jest to "tekst sponsorowany" Nie znam Rafała - poprostu na moją propozycję zakupu takiego tłumika zaproponował, że najpierw prześle mi prototyp do wypróbowania i oceny czy "warto kupić". Zanim odpowiem na to kluczowe pytanie postaram się opisać moje wrażenia. W tej chwili mam dwa akwaria - jedno 130 a drugie 600 litrów - oba stoją w jednym pomieszczeniu co powoduje niezły "szumek". Winnymi są głównie odpieniacze. Do przetestowania dostałem dwa tłumiki: - mniejszy o długości ok. 16cm wykonany z rury 32mm , większy o długości ok. 17cm wykonany z rury 40mm. Przesyłkę dostałem rano tuż przed wyjściem do pracy, mimo to umierając z ciekawości podłączyłem "na szybko" większy z nich do Delteca AP851 - niewątpliwie było dużo ciszej, ale dodatkowe dźwięki nie pozwalały na w pełni obiektywną ocenę, chyba nawet byłem ciut rozczarowany. Po powrocie do domu postanowiłem zabrać sie za przetestowanie tłumików bardziej profesjonalnie:cool: (testy przeprowadziłem na większym z moich odpieniaczy - Deltec AP851) Na początek postanowiłem sprawdzić czy tłumiki rzeczywiście w żaden sposób nie tłumią ilości zasysanego powietrza - w tym celu zdjąłem zawór regulacyjny z wężyka zasysającego powietrze, następnie "przelałem" odpieniacz aby usunać pianę z zanieczyszczeniami, powróciłem do normalnego ustawienia i po 15 minutach zaznaczyłem poziom "świeżej piany" na szyjce kubka. To samo powtórzyłem z założonym "małym" tłumikiem, a następnie "dużym". Wnioski: rzeczywiście większy tłumik nie ogranicza przepływu powietrza w żaden zauważalny sposób, a mniejszy jeśli wogóle to robi to "w granicach błędu pomiaru" - powtarzałem test na nim kilkukrotnie i wyniki nie były jednoznaczne. Test "akustyczny" był dla mnie dużym wyzwaniem przede wszystkim ze względu na "szum w tle": oprócz wspomnianych dwóch akwariów, mam dwójkę dzieci, żonę i psa, więc testy odłożyłem na późną noc kiedy wszyscy śpią, małe akwarium wyłączyłem zupełnie, a w dużym wyłączyłem cyrkulację, pozostawiłem tylko zupełnie bezgłośną pompę główną Deltec HLP4045 no i już nie tak bezgłośną pompę odpieniacza. Niewątpliwie główny cel w jakim powstały "tłumiki" został przez Rafała osiągnięty. Skłamał bym gdybym stwierdził, że dzięki nim odpieniacz stał sie bezgłośny - to przecież niemożliwe, ale najbardziej irytujacy dźwięk zasysanego powietrza zamienia sie w minimalny, ledwo wychwytywalny "szmerek". Przede wszystkim dźwięk wydobywający sie z tłumika jest niski i "miły" dla ucha, a po drugie IMO zredukowany o 80-90% Tu również wygrywał większy tłumik, lecz znowu w moim odczuciu dosłownie o włos. Na koniec najciekawsze - mnieszy z tłumików na koniec podłączyłem do drugiego z moich odpieniaczy - Deltec MCE600 i .... przeżyłem szok! Nie zdawałem sobie sprawy jak głośny był do tego momentu ten odpieniacz! Nagle zniknęło główne źródło siorbania, bulgotania i syczenia w moim domu! W efekcie z małego tumika jestem bardziej zadowolony niż z dużego Z czystym sumieniem moge polecić ten wyrób tym których denerwuje syczenie i siorbanie zasysanego przez odpieniacz powietrza, zapewne zbliżone efekty można uzyskać stosujac tłumiki z watą w środku, ale zawsze łączy sie to z utratą tak cennej dla nas wydajności pompy odpieniacza i koniecznoscią regularnej wymiany waty aby odpieniacz wogóle odpieniał - w tym przypadku nie ma tego negatywnego efektu. Osobiście jestem bardzo zadowolony. Dla porządku podkreślę, mimo że jest to chyba oczywiste - tłumik nie pomoże jeśli masz problem z głośną pompą odpieniacza lub przeszkadza Ci szum bąbelków! ale bardzo pomoże jeśli drażni Cię dźwięk zasysanego powietrza !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarex66 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty 2008 Ja też jestem zadowolony z tego tłumika lecz było to juz w innym wątku. ps. mój jest bez firmowej naklejki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaszKur 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Luty 2008 Tłumik faaktycznie cichy też dostałem od Rafała jeden, tyle że olbrzymi , ale wycisza super podpięty pod AP 600 . Rafale musisz wymyslic ładną obejmę do mocowania tłumika aby nie używac pasków samozaciskowych i wszystko będzie super. Na pewno wrzuce je do oferty sklepu. Pozdrawiam Łukasz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Luty 2008 Ja też jestem zadowolony z tego tłumika lecz było to juz w innym wątku. ps. mój jest bez firmowej naklejki Bo ty masz jako jedyny bez firmowej naklejki bo to jest prototyp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarex66 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Luty 2008 Przy kupnie filtra wysępie jedną naklejke Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Luty 2008 jarex66 spokojnie dostaniesz co do testu ciesze sie spelniaja one swoje zadanie wlasnie czekam za innym materialem gluszacym wiec moze da sie je bardziej podkrecic co do wielkosci niestety zmniejszanie ich daje zly efekt i niestety tlumienie dzwieku nie jest juz tak wyciszane jak w tej wersji ale poszedl juz na test mniejszy o polowe tlumik z inna metoda wykonania zobaczymy co z tego wyjdzie lukasz z tym mocowaniem ich bedzie problem poniewaz istnieja dziesiatki odpieniaczy a kazdy ma inna budowe ale wyslalem tobie tlumik dedykowany dla odpieniaczy AP600 APF600 i innych majacych rure wylotowa o srednicy 32mm zobaczysz ocenisz czy moze tak zostac i wtedy wdrozy sie je do produkcji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TORPEDO 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Luty 2008 Rafał a jak z czyszczeniem? Nie jest to oczywiście coś co się szybko zabrudzi ale patrząc co się zbiera w tłumikach z watą to raz na rok warto byłoby wyczyscić aby nie obniżyć wydajności. Co jakiś czas przepłukac pod bierzącą wodą? - czy wtedy coś w środku uszkodzimy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Luty 2008 Spokojnie mozna je wymyc pod biezaca woda wklad tlumiacy czesciowo namoknie ale dzien dwa i powietrze przechodzace przez tlumik zrobi swoje sprawdzalem to robilem testy topielca jakby komus do sumpa wpadlo nawet po namoknieciu wklad nie traci swoich wlasciwosci tyle ze jest wilgotny ale nie ma to wplywu na jego ewentualne rozwarstwienie przed tym chroni go wewnetrzna rurka z sitem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman Rożek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Luty 2008 Witam Rafał, a co powiesz na tłumik do ATI BM 250 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaszKur 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Luty 2008 Dostałem dziś wersję z uchwytem , dziś podłącze a jutro dam fotkę . Wygąda super Rafale zacznij robić z 5 sztuk , chcę je mieć w sklepie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach