loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Wrzesień 2010 Ja cie naprawdę nie rozumiem. Robisz przecież lampy i nie wiesz że moc diody możesz sam ustalić, opierając się na dopuszczalnym zakresie pracy i że ta sama dioda może mieć moc od powiedzmy 100mW do 5,4W prawie ?? na ile ustawiam elektronike? no na tyle ile potrzeba żeby osiągnąć 70, 120, 160W.... Ile powinna lampa pobierac prądu - no tyle na ile jest wysterowana matryca + moc strat w elektronice (komputer, driver, zasilacz) - komputer max 10W, driver 92-97% sprawności, zasilacz 80-85% - reszta to Start, akcesoria, calc.exe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Wrzesień 2010 to ile pobiera ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Wrzesień 2010 wymiękam naprawdę..... napisałem Ci jakie są moce strat w poszczególnych komponentach tak? - tak. To teraz podstawiasz do tych wartości moc na którą ustawiona jest matryca i mnożysz - to są proste obliczenia naprawdę... weź sobie lampe o którą ci chodzi - bo nie wiem - podstaw do "wzoru" i obliczysz szacunkowy pobór prądu przez tą lampę. Mam ci dla każdego modelu i typu sam obliczyć czy jak? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomash666 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Wrzesień 2010 Choć Wasza dyskusja wydaje mi się trochę bezsensowna, prawie jak ze ślepym o kolorach... mam pytanie do loccutus-a co do sprawności zasilaczy. Te 80-85% wynika z Twoich doświadczeń/pomiarów czy z karty katalogowej? Pytam, bo kupiłem ostatnio MeanWell HLG-240, który ma podaną sprawność rzędu 93% i zastanawiam się, czy stosujecie "mniej sprawne" zasilacze, czy te 93% to pic na wode. Dodam, że wykorzystuje około 160W z tych 240, więc według wykresu łapię się w najbardziej optymalnym - pod względem sprawności - zakresie tego zasilacza... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Wrzesień 2010 Sławek chyba sugeruje, że pobiera dużo więcej niż te 200W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Wrzesień 2010 Z katalogu. Niestety nie stosujemy Meanwella - choć kto wie czy nie zaczniemy, bo to naprawdę dobre zasilacze. Prawdę mówiąc Ef= 93% to nie jest jakiś cudowny wynik. Z drugiej strony nie można mieć klapek na oczach i patrzeć tylko na sprawność. Sprawność zależy od wielu czynników - jest swego rodzaju kompromisem i tak naprawdę 80% w pewnym układzie może być całkowicie do przyjęcia. Inaczej - czasami zasilacz o sprawności 80% może być lepszy do konkretnego zastosowania od tego co ma 97% bo np lepiej znosi pracę w określonych warunkach, albo ma wyższy stopień ochrony albo napięcie na wyjściu ma mniej tętnień itd.. Meanwell też robi zasilacze których sprawność oscyluje w okolicy 84-86% np seria PPS200. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Wrzesień 2010 Włodek - to niech powie wprost jaka lampa, czym zmierzona (BTW - miernik z "biedrąki" to się nadaje do pomiaru mocy grzałek, żarówek czy innych odbironików rezystancyjnych a nie obciążeń o charakterze indukcyjnym ale to już nie wszyscy wiedzą...) to się wyjaśni co i dlaczego... naprawdę nie ma żadnej magii - czysta fizyka. A ja już od razu Ci powiem że nie da rady więcej niż 200 z prostej przyczyny - jak mi pokażesz zasilacz o mocy max 200W który może dać ciągłym obciążeniem "dużo więcej" niż 200 to cie ozłocę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomash666 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Wrzesień 2010 Z katalogu. Niestety nie stosujemy Meanwella - choć kto wie czy nie zaczniemy, bo to naprawdę dobre zasilacze. Prawdę mówiąc Ef= 93% to nie jest jakiś cudowny wynik. Z drugiej strony nie można mieć klapek na oczach i patrzeć tylko na sprawność. Sprawność zależy od wielu czynników - jest swego rodzaju kompromisem i tak naprawdę 80% w pewnym układzie może być całkowicie do przyjęcia. Inaczej - czasami zasilacz o sprawności 80% może być lepszy do konkretnego zastosowania od tego co ma 97% bo np lepiej znosi pracę w określonych warunkach, albo ma wyższy stopień ochrony albo napięcie na wyjściu ma mniej tętnień itd.. Meanwell też robi zasilacze których sprawność oscyluje w okolicy 84-86% np seria PPS200. Dzięki za info. Przy wyborze nie kierowałem się sprawnością, to dostałem w zestawie. IP67, wymiary, temperatura pracy - seria HLG jest wg mnie rewelacyjna. Temat sprawności zasilacza mnie od początku interesował, dopiero wasza wymiana zdań sprowokowała pytanie.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Wrzesień 2010 Dla rozrywki - zobacz sobie zasilacze serii Medical - do zastosowań w medycynie. Tam nie ma żadnych kompromisów w wykonaniu - ma być "gniosja nie łamiotsja" - a sprawność - 78% nikogo nie peszy.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Wrzesień 2010 to jaka moc mierzyliście ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Wrzesień 2010 jaką czy jak ? elektryczną - kalkulatorem z windowsa.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
panczew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Wrzesień 2010 slawomirdyl, odnosnie twojego pytania: "...To z servwisu wrocila lampa nie przestawiona I naprawa telefoniczna?..." Lampa byla w naprawie ze wzgledu na przyciety kabel, powrocila sprawna i dziala, jedynie niedawno, dokladnie 6 dni temu jak ustawilem cykl ksiezyca wg kalendarza pelni okazalo sie, ze jedna lampa nie wygasza sie calkowicie przy calkowitym zacmieniu. Po rozmowie telefonicznej z Leszkiem okazalo sie ze prawdopodobnie naprawimy to na odleglosc bez odsylania lampy. Nie okreslilem tego dokladnie w mojej wypowiedzi i stad prawdopodobnie wzielo sie to nieporozumienie. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach