Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2010 moja solniczka ma dwa filtry kubelek wypelniony żywą skałą i kaskade mam pytania co do tej drugiej? -czy gąbki się sprawdzają? jak często trzeba je czyścić? -jak dlugo może w kaskadzie leżeć węgiel aktywny? czy trzeba go czyścić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2010 Cześć Gąbka pracuje jako filtr mechaniczny i powinna być czyszczona często , co dwa trzy dni. Węgiel aktywny należy mocno wypłukać w wodzie RO przed włożeniem do filtra , i wymieniać max co miesiąc ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2010 co daje płukanie wegla akurat w RO? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2010 Nie znieczyszczas węgla zbędnymi składnikami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Wrzesień 2010 węgiel należy płukać w RO ponieważ zawiera fosforany,a jak wiadomo fosforanów nie chcemy w naszych zbiornikach, kiedyś czytałem, że część ludzi zalewa węgiel gorącą wodą RO podobno wtedy lepiej oddaje niepożądane związki, u mnie węgiel leży kilka dni w RO, którą zmieniam co dziennnie. PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Morog 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Wrzesień 2010 (edytowane) na moim weglu jest napisane że nie zawiera fosforanow plukalem go najpierw w cieplej wodzie a potem w RO po plukaniu w ciepłej zaczol syczec ale zmieze na wszelki wypadek fosforany Edytowane 15 Wrzesień 2010 przez Morog Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach