Skocz do zawartości
thomash666

Jaja u podstawy

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, chciałem zapytać ki diabeł robi sobie jaja na moje montipory...

Jaja pojawiły się w przeciągu tygodnia...

prosze o identyfikację.

pict8489ki.jpg

pict8486ki.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

niestety oprucz jaj masz tam też dojrzałe formy ślimaków, jeśli to możliwe to usuń skałke na której znajduje sie koral a pozostałe żywe elemęty nienadgryzione przez ślimaka wypłucz je np w jodzie i przyklej do innej skały

jeśli masz w akwarium jeszcze jakieś montipory to przejżyj je dokładnie, do dziadostwo bardzo szybko sie rozłazi

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z czym mogłem to przynieść? Ostatnie korale dokładałem do baniaka w maju/czerwcu... Od tego czasu środowisko zamknięte.

Koral jest spory (15-20) cm, szkoda go łamać :( W akwa pływają mandaryn, hexa i "doktorek", nikt tego nie rusza...

Możecie podesłać nazwę, albo link na reeflex? Mogę poprosić o bardziej szczegółowe info co do roztworu w którym mam płukać, jak długo itp?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz wymoczyć korale w roztworze nadmanganianu potasu.Jedna tabletka na dwa litry wody.Woda oczywiście ze zbiornika,nie słodka :rolleyes: .Tak jak pisałem wcześniej zabieg musisz powtórzyć po dwuch tygodniach,bo inaczej wylęgnie się następna ekipa.

Slimaki mogłeś przywlec z czymkolwiek;z kawałkiem skały,z koralowcem czy na podstawce.

Nieraz niby wytępiona plaga potrafi się odrodzić po pól roku :angry: Te ślimaki to straszne dziadostwo,przez nie zrezygnowałem całkowicie z montipor w baniaku.

Po wymoczeniu korale wyglądają tragicznie,ale bez paniki,wrócą do formy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za niezbyt pocieszające info.

One atakują tylko montipory? Bo przez nie dziś do śmieci poszedł kawałek talerzówki...

Moge być spokojny o LPS-y, seriatopory, acropory?

Jak długo moczyć, tabletki kupię w aptece?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak te ślimaki atakują tylko montipory.Tabletki kupisz w aptece i mocz przez dwie godziny.

Powodzenia:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi