Skocz do zawartości
SEWERYN_S

Sam już nie wiem co wybrać - pomocy :D

Rekomendowane odpowiedzi

Nadszedł czas na wymianę lampy : obecnie mam aquasunlight 3x150w + 2x80w blue - wiem za słabe, ale dopiero teraz dokładam nowe życie - na razie dawała rade.

1) Pierwsza wersja wymienić lampe na 3x250w + 2x80w - duże zużycie prądu - czy jest aż tak świetna, a może

2) Druga wersja led - mniej prądu, sterowanie barwą światła - ale jak to jest w praktyce ????

Czytam te wszystkie tematy i sam nie wiem co zrobić.

Proszę o fachową pomoc - w zbiorniku chce trzymać wszystko po trochu, aby było pięknie i kolorowo, miękkie i twarde.

dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedz do reef shopu do gdyni i zobacz jak świecą nad akwariami te ledy i sam ocenisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się nie mylę to jest to link do lamp Kosteckiego?? Widziałem na żywo jak świecą te lampy,tragedia.Nadają się do oświetlenia piwnicy a nie zbiornika morskiego.Jak myślisz o ledach porozmawiaj ze Slawomiremdylem,na pewno zaproponuje Ci super lampę w dobrej cenie.

Jeśli chodzi o zestaw 3x250W plus T5 to moim zdaniem idealne rozwiazanie,jeśli oczywiście nie przerazają Cię rachunki za prad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jadę do reff schopu w piątek, bo dostawę nową towaru mają dziś lub jutro, wiec przy okazji zobaczę na żywo jak to świeci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety przy chęci posiadania dużej ilości korali twardych przy Twoim baniaku taka lampa 3x250W bedzie najbardziej odpowiednia i tańsza niz aktualnie Twoje T5, w których wymiana 10 swietlówek to spory koszt, a przy twardzielach to trzeba je często podmieniać. Zarniki sa tańsze pozamawiasz sobie w usaa koszt 250W XM 20K 67$ x3zł masz 205zł taniej nie kupisz w Polsce dobrych zarników. Sam sobie sprowadzam je z usa i jestem bardzo z nich zadowolony.Ja bym nawet zamontował 3 LumeMaxy koszt 99$ szt elektroniczne układy zapłonowe np.takie z mozliwoscia sciemniania 149$ szt, albo zwykłe po 129$ + zrówki 250W E40 po 59$ i masz zajeb.. światło.Za 864$ x3zł=2592zł światełko jak tra lala.

Ja sam mysle teraz na zmianą oświetlenia, jeśli nie sprzedam akwarium kupie 2 LumenMaxy + elek.zapłonoki i zarówki 20K.

Edytowane przez AMKoszalin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jeszcze jedno pytanie mam do osób znających się : czy moją obecną lampę HOQ, która posiada 3 żarniki 150W + 2 x T5 można przerobić aby było 3x250W. Może takie rozwiązanie dla mnie byłoby najtańsze i do tego mam wtedy te 2szt T5 i może jeszcze dołożyłbym z 2 szt belek z T5 - wtedy bedzie ok - proszę o podpowiedzi czy sie da, jak zrobić, co trzeba kupić i kto takie coś może mi zrobić za parę zł bo ja nie mam pojęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi