Skocz do zawartości
sebastian wieden

Diody cree

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,z racji ze jestem zielony,a troszke przeczytalem,i znalazlem tylko to.Akwa ma 150+80+60wysokosc.

Dzieki za pomoc

XPGWHT-L1-0000-00H53

Szczegółowe informacje

LED CREE® XPGWHT-L1-0000-00H53, ( XPGWHT-L1-1T0-R5-0-01) biała zimna, R5 - 139 lm/350mA, BIN dostępny ze składu magazynowego: 1T, RoHS

Ilość [ x szt]: 1+ 5+ 10+ 50+ 100+

Cena [za szt]: 17.90zł 17.01zł 17.01zł 16.11zł 15.30zł

Dostępny na magazynie x szt

Opakowania: 1kszt

http://www.led-tech.de/de/High-Power-LEDs-Cree/CREE-XP-Serie/CREE-XP-G-R5-Emitter-LT-1596_120_138.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CREE XP-G R5 Emitter

Cree XPGWHT-L1-1T-R5

Abstrahlwinkel: 125°Höhe: 2mmBreite: 3,45mmTiefe: 3,45mmLeuchtfarbe: weissLumen min.: 139Lumen max.: 370Kelvin min.: 6000Kelvin max.: 6500mA test.: 350 mAmA typ.: 350 mAmA max.: 1000 mAV typ.: 3 VV max.: 4 VSperrspannung: 5 VWatt: 1,05 W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

slawomirdyl a który bin polecasz? Bo generalnie wybór nawet w Cutter.com.au jest słaby. A może zamiast skupiać się na R5 wziąć R4 (różnica w ilości lm nie jest jakoś porażająca a na pewno wybór większy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko co ma min 8 000 k jest OK a ilość lumenów to inna sprawa co najwyżej damy kilka led więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

slawomirdyl to powiedz jeszcze gdzie kupowałeś takie LEDy?

Bo patrząc na wykres:

4133646841_b200d65a24_b.jpg

to dla tych najbliższych 8000K do wyboru masz tylko 0S, 0B, 0A i 0R.

Nigdzie nie udało mi się znaleźć diód z tych binów.

Najzimniejsze biny jakie widziałem w handlu to 0D ale one są poniżej 8000K.

Edytowane przez rpp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie też nie udało się znaleźć w sprzedaży diod XPG o barwie zimniejszej niż 0D. Aktualnie można kupić XP-G R4 0D. :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A coście się tak uparli na te XPG???

XPG - R5 - 139lm@350mA = 305lm/850mA (220%)

XPE - R3 - 122lm@350mA = 244lm/850mA (200%)

i dotąd wszystko pasuje XPE jest zgodnie z wiedzą generalną słabsza od XP-G ale....

XPG @850mA * 4 sztuki = 1220lm = cena netto ok 68zł

XPE @850mA * 5 = 1220lm = cena netto ok 55zł

ja wiem, że każdy lubi mieć "naj", że XPG jest dla niektórych prawie jak punkt G, albo jaki Graal - ale po co się pytam przepłacać ?? O ile nie masz zamiaru popmpować przez diode 1200mA to XPG należy se odpuścić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pociągnę trochę ten temat bo sam składam lampę z zamiarem właśnie użycia diód Cree.

slawomirdyl patrzę na katalog i na str. 9 masz 2 wykresy.

Jeden oznaczony jako Cool White i tam owszem są oznaczenia binów > 8000K ale są to oznaczenia typu WA, WK. Nie znalazłem sklepu, który by przy diodach XP-G stosował to oznaczenie. Wszyscy posługują się drugim systemem.

Drugi wykres to ANSI Cool White i tam są już oznaczenia stosowane przez np. Cuttera czy też Maritex.

Cały czas piszesz, że masz diody > 8000K - parę razy byłeś proszony o podanie dokładnego oznaczenia i przynajmniej ja nigdy nie znalazłem odpowiedzi.

Jeśli to tajemnica taka jak przy Black Pythonach robionych na diodach no-name to OK - ale jeśli nie jest to tajemnicą to podaj pełne oznaczenie i czy cały czas mówimy o diodach XP-G czy może jednak o XP-E? Bo tych pierwszych o temp. > 8000K nigdzie nie znalazłem.

loccutus jeśli dobrze kombinuję to XP-G można bezpiecznie puścić na 1.2-1.3A (sam producent dopuszcza 1.5A czyli i tak nie jedziemy po bandzie - przy 1.25A mamy taki sam "zapas" jak dla XP-E ustawionych na 850mA - czyli ok. 85% tego co przewidział producent jako wartości graniczne dla tych diód). Zresztą chyba sami w Anniversary Edition 200W puszczacie przez te diody zdecydowanie więcej niż 850mA ??

Zgadzam się, że jeśli ktoś nie chce dawać większego prądu na XP-G to nie ma sensu pchanie się w te diody. Ja zamierzam przez CW XP-G puścić właśnie 1.3A a przez RB XP-E 0.8-0.9A.

Przy takim podejściu na XP-G z jednej diody mamy 139lm@350mA -> 476lm@1.2A. Czyli przy 2 diodach XP-G mamy 952lm za 34zł co jest odpowiednikiem ok. 4 XP-E (976lm@850mA) czyli koszt ok. 44zł.

Jak już porównujemy to róbmy to zgodnie z tym co się da z tych diód osiągnąć.

Kolejna sprawa - ja będę to sterował Meanwellami. Danie większej ilości diód oznacza dokupienie kolejnego zasilacza (mam mieć przynajmniej 2 obwody na XP-G ustawionych na 1.3A czyli musiałbym mieć kolejne 2 zasilacze dla XP-E). Podnosi to koszt o kolejne 200zł.

Edytowane przez rpp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację i to też było moim zamiarem - wykazać, że jeśli już pakować się w XP-G to trzeba to zrobić z głową czyli wykorzystać z nich ile się da. W przeciwnym razie to nie ma kompletnie sensu ekonomicznego, bo taniej można zrobić to samo na XP-E co wykazują proste obliczenia. Niestety niektórzy, z doświadczenia wiem, że tego nie rozumieją i jeśli wspomni się o czymś innym niż XPG R5 0R to to dla nich już nie jest dioda zdatna do użytku. A to jest po prostu bzdura.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chcę zrobić podobnie ja kolega rpp, czyli przygotować sobie moduł sterowany Meanwellami pod profiluxa.

Na dzień dzisiejszy z tego co wyszperałem w necie na cutter.com.au są dostępne diody XP-G R4 0D, które dają 130lm przy 350mA. Chyba się na takie zdecyduje i połączę je z XP-E RB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się pozwolę nie do końca zgodzić ze Sławkiem i Loccutusem w tych wyliczeniach :) trzeba jeszcze pamiętać o zużyciu prądu czyli te 13 PLN różnicy za jakiś czas się odrobi :teehee:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są dwie metody jedna oszczędzanie Led i potraktowanie mniejszym prądę inna odwrotnie ale tak naprawdę dowiemy się za kilka lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi