R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Luty 2008 wypieszczony jak wszystko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Marzec 2008 Nie powiem żeby nie było to ładne , ale jak rozumiem woda do filtra wpompowywana jest od dołu i wypływa górą. Kamienie zeo są tak jakby w osobnym pojemniku które ma sitka od dołu i od góry . Więc przepływ wody przez złoże zeo jest minimalny bo woda wybierze najkrótszą droge ? Czy może tak tylko mi sie wydaje ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Marzec 2008 no nie bardzo, bo rurki sa tak dobrane , ze tam pomiedzy nimi to masz gora 1mm odstepu , takze raczej minimalny przeplyw jest wlasnie tamtedy .. chociaz tak do konca nie jest to udowodnione iAquatic robi takie filterki , funkcjonuja one bez problemow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Harari 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Marzec 2008 Pozwolę sobie zabrać głos, ponieważ filterek od tygodnia działa u mnie w sumpie. Rozwiązanie Rafała nie polega na zminimalizowaniu odstępu pomiędzy rurami czyli minimalizacja "niechcianego" przepływu. Filtr jest skonstruowany w taki sposób, iż poprzez docisk powierzchni samodzielnie się uszczelnia, załadowanie "kamieni" tylko to potęguje - wszak grawitacja jest nie ubłagana . Najlepiej widać jak dobre jest to rozwiązanie jak wepchniemy pusty / suchy filtr do wody i włączymy pompę. Woda od spodu zaczyna podnosić się w wewnętrznej rurze podczas gdy przestrzeń pomiędzy rurami jest cały czas pusta. Dopiero pełne zapełnienie wewnętrznej rury i przelanie się górą powoduje zalanie rury zewnętrznej. W czasie świąt mam nadzieję wygospodarować trochę czasu i skrobnąć opis + zdjęcia i filmik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Marzec 2008 Jestem ciekawy pracy tego urządzenia. Tak na marginesie , co do pomysłu włochów .Ciekawe czy w takiej pozycji poziomej złoże nie mogło by być napedzane prądem wody przez zastosowanie takiego slimaka jak np: w maszynce do mielenia miesa ? Tylko czy ciągłe mieszanie sie kamieni nie wpłyneło by na działanie filtra . sory ze filozofuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2008 Mam pytanko do konstruktora . Rafale w Twoim filtrze pompa tloczy wode do filtra , a czy jak by byla zastosowana na wylocie z niego (czyli zasysala by wode ze zloza) cos by sie zmienilo ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2008 Teoretycznie nic sie nie powinno zmienic przeplyw zostal by ten sam choc nie wiem jak by to sie mialo do obmywania kamieni przez wode w tradycyjnym wykonaniu woda jest pompowana na sito i nastepnie obmywa kamienie sito dziala tam jako sprayer Praktycznie dosc skomplikowane do zrobienia trzeba by troche naplodzic tak aby uklad po wylaczeniu pompy sie nie zapowietrzal woda nie mogla by schodzic z filtra inaczej pompa mogla by juz nie zastartowac PS. paczka doszla ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Czerwiec 2008 Wracajac do wczesnieszego pytania o naped wodny raczej odpada do takiego napedu potrzeba by dosc mocnej pompy ktora nie mogla by jednoczesnie zasilac filtr bylby zbyt duzy przeplyw przez niego a obracanie non stop mialo by raczej negatywne strony takie jak duzy halas powodowany przez walajace sie kamienie oraz nadmierne ich "zuzycie" podczas uderzania jeden o drugi dosc szybko mogly by sie kruszyc na miniaturowe kawalki ktore nastepnie ladowaly by w zbiorniku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yamnik 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Czerwiec 2008 Ech , psujesz mi zabawe Co do napedu wodnego to tylko na dwoch pompach sterowanych zegarami, a z zasysaniem wody nie bedzie problemu bo caly filtr bedzie pod woda. Co do mocy to mozna by bylo ja wzmocnic poprzez przekladnie zebate ( ale to tylko teoria) praktyka pokaze ) Dzieki za odp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach