Skocz do zawartości
thcskiba

Zeofilterek

Rekomendowane odpowiedzi

Kawalek zeofilterka bedzie sie roznil od wszystkich pewnym rozwiazaniem ale to pokaze jak go skoncze

zeofilter1.jpg

zeofilter2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fajny tylko powiedz robisz dla siebie czy dla kogos a moze bedziesz sie tez bawił w ZEO??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie robie go dla siebie :) Prawdopodobnie gdzies pojedzie w swiat ale tego jeszcze nie wiem

Jesli bede robil dla siebie zrobie full wypas lacznie z automatycznym potrzasaniem plany juz sa :P z braku czasu na prowadzenie baniaka oraz czastego nie bytu w domu nie mogl bym sobie pozwolic na reczna obsluge zeofiltra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko będzie zrobic taki automat co bedzie sam potrzasał kamyki. One sie tak zaciskaja jeden w drugi , że reka nie mozna ruszyć czasami. Cale szczęście że mam sump na wierzch , moge bardziej sie zaprzeć. Oczywiście zalezy od ilosci kamyków , jak miałem zasypane 2 litry to nie było tak źle , ale jak teraz jest 3 to juz jest problem z potrzasaniem , a do wątłych nie należę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

andrzeju wlasnie dla tego ze sie zaciskaja ten co skladam bedzie mial wykonanie rura w rurze bedziesz potrzasal wewnetrznym kublem to zobaczysz jak skoncze

a co do automatu widzialem taki pracujacy u wlochow mialem nawet filmik ale niestety przepadlo ale fotke jaks mam musze tylko odnalesc

ha znalazlem

zeofilter_auto.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

problemem zacinania sie filtrow jest srednica rury , nie moze byc zawaska jesli ma byc zasypany wieksza iloscia wkladu . Ja swoj moge potrzasac jednym paluszkiem :) (srednica rury 120mm /1l wkladu)

@ Thcshiba , widzialem ten filterek , pracuje porpawnie z tego co czytalem keidys na jedynm z niemieckich forum byl omawiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko będzie zrobic taki automat co bedzie sam potrzasał kamyki. One sie tak zaciskaja jeden w drugi , że reka nie mozna ruszyć czasami. Cale szczęście że mam sump na wierzch , moge bardziej sie zaprzeć. Oczywiście zalezy od ilosci kamyków , jak miałem zasypane 2 litry to nie było tak źle , ale jak teraz jest 3 to juz jest problem z potrzasaniem , a do wątłych nie należę :)

Andrzej pomysl jak tak bedziesz smigał z tymi kamykami pare lat jakie bedziesz miał bicepsy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potrzasany automat to raczej ciezko zrobic , dlatego wlosi zrobili lezacy , obracajacy sie :]

@Rafal .. fakt bicepsa przy wiekszej ilsoci wkladu to mozna sobie wyrobic ... a ja latam na dol pakowac jak durny , a mozna by miec pozyteczne z przyjemnym , tylko baniak wiekszy postawic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ty sie smiej zobaczysz jak Andrzej zrobi nowy dział ZEObicepsy pompowanie kamykow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekaj bo temata Thcshibie depczemy :) ...apropos Filterka Zeo , to fajny jest , solidnie zrobiony , mam orginal to cienka bida te sitko itd .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zeby nie co naswietlic dzialanie go to napisze pare slow

przez cala wewnetrzna rure jest wklejony cos jakby lemiesz

silnik zalacza sie w okreslonym przez nas czasie i obraca calym bebnem wystarczy kilka obrotow kamienie jak w betoniarce wala sie jeden o drugiego

klopotliwe troche wykonanie ale do zrobienia :)

pokaze jak zrobie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Rafał cos wymyslisz to chetnie sie pisze na taki filterek , bo mój naprawde ciężko chodzi jak cholera. Chodzi o szorowanie kamyków o wewnetrzne scianki tuby. Problem będzie bardziej sie nasilał , bo scianki będa coraz bardziej porysowane , a przez to mniej sliskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widziales rozwiazanie zeofiltrow w takim wykonaniu ?

jestem ciekaw jaka jest roznica miedzy tymi dostepnymi u nas

http://www.iaquatic.com/

Te nasze szlo by jak dla mnie przerobic na lepsze wystarczylo by odpowiednio powstawiac takie wyciagane sita wsypywal bys kamieni jakas tam ilosc zakladal sito i znow zasypywal kamieni i znow sito oczywiscie zostawiajac troche miejsca na ruch kamieni mniejszy nacisk ich na siebie rozwiazal by calkowicie problem no chyba ze sie myle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filterek skonczony jutro moze go zasypie i sprawdze w praktyce jak dziala jak by cos bylo nie tak wstawie w srodek jeszcze jedno sito dzielace zeby zmniejszyc nacisk kamieni na siebie

Wersja do sumpa jesli mialby pracowac poza nim trzeba dolozyc jeszcze zaworek jednokierunkowy aby woda z niego nie splynela

zeofilter6.jpg

zeofilter5.jpg

zeofilter4.jpg

zeofilter3.jpg

zeofilter7.jpg

zeofilter8.jpg

zeofilter9.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi