Skocz do zawartości
balon

Ledy po raz enty ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie są Wasze doświadczenia w przyrostach ,miękasów i lps pod ledami ? czy jest duża róznica niż pod hqi/t5 , z sps'ami to wiem że jest ,ale jak to wygląda z miękimi i lps? planuje odpalić nie duże szczepkarium (wym. dna 130/80) z miękasami ,lps ,zoa ,grzyby, rico. itp. i tak się zastanawiam czy nie zastosować ledów , i jeszcze pytanko czy jest jakaś róznica między modułami a świetlówkami? sorrki że wałkuje temat znowu ,ale

na ledach się poprostu nie znam, będę wdzięczny za wszelkie porady.Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok 1/5 szybciej rosną ale to zależy od warunków, testowane na jednym obiegu z tradycyjnym źródłem światła. Różnica jest ogromna świetlówki są marnej jakości jak zresztą i niektóre moduły to kwestja wyboru pomiędzy ceną a jakością. Jeżeli już led to moduły i to na led cree.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Dzięki za info,Sławku wiem że nie pałasz do mnie sympatią :D , ale mam jeszcze takie pytanko do Ciebie ,czy mozna wykonac jeden moduł ,musiał by byc sporych rozmiarów tak żeby oświetlił dno 130/80 czy lepiej/taniej byłoby zrobić np.2,3 moduły do takiej powierzchni? i czy mógłbyś taką lampe dla mnie zrobić? moc około 80-100 W. no i jaka byłaby +- cena? odp. moze być na PW .Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co rozumię to akwarium masz 130 cm długości czy oświetać ma 130 cm, jeden modół czy dwa mniejsze cenowo nie zmienia wiele,

bardzo dobra lampa z najleprzych komponentów to koszt ok 4 000 tys

bez obudowy tylko same bebechy np gdy mamy koronę i jest zasłonięta

to ok 3 500. Robię teraz dla jednego z forumowiczów taką lampę na baniak 120 cm myślę że za dwa tygodnie ją zaprezętuję to sobie zerkniesz. Lampa będzie miała moc LED 70 W + 2 x 54 T 5 będzie to naprawdę super lampa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek, właśnie twoja lampa zawisła nad akwarium w Norwegii :good2: ,pełen wypas :rolleyes: Postaram się póżniej wstawi jakieś foty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla malutkich zbiorniczków może to być rozwiązanie, szkoda że nie podali ile lumenów ma taka lampeczka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO zgadza sie Slawku. Ale za 3,5 tys zl kupisz ponad 10 a to juz grubo ponad 200W cree wiec i nie co wiekszy zbiornik oswietlisz ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne te żaróweczki i bardzo łatwo je zamocować nad akwarium.

Jak liczyłbym do siebie to na 300L potrzebuję 8 żaróweczek, czyli ok 640 funtów licząc na około daje to jakieś 3200zł, a to sporo. Jak liczyłem koszt części do lampy LED 150W na diodach CREE to wychodziło ok. 2tys.

No nic trza zakasać rękawy i dłubać, tylko obecnie ciężko o białe diody z odpowiednim binem.

Edytowane przez Martin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO zgadza sie Slawku. Ale za 3,5 tys zl kupisz ponad 10 a to juz grubo ponad 200W cree wiec i nie co wiekszy zbiornik oswietlisz ;-)

Przy dzisiejszym kursie funta 10 sztuk to wydatek z wysyłką ok 3 900 zł, 21 wat nie oznacza tak naprawdę ile ma ona mocy tak naprawdę, przyjmując że są 3 białe cree daje nam to 1 250 lumenów z białych i około 600 lumenów z niebieskich razem mamy 1 850 lumenów z 21 W przy załóżeniu że diody są bardzo mocno wysterowane prądem co przy takiej małej konstrukcji i tak słabym chłodzeniu jest nie realne, dlatego myślę

że tak naprawdę dają ok 1 000 - 1 200 lumenów z 21 wat. Co jest około 50 % mniej niż uzyskasz z dobrej lampy LED. następna sprawa to pole jakie

lampeczka może oświetlić mamy do czynienia z soczewkami 60 stopni, jeżeli założymy że umieścimy ją na wysokości ok 20 cm nad wodą to

oświetli nam jakieś pole 30 x 30 cm jak sobie przeliczyłem ja musiał bym mieć ich około 14 sztuk co daje mi kwote ok 5 400 zł za 14 000 lumenów

dlatego dla mnie to się nie opłaca. Opłaca się tak jak pisałem malutkim baniaczkom.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co rozumię to akwarium masz 130 cm długości czy oświetać ma 130 cm, jeden modół czy dwa mniejsze cenowo nie zmienia wiele,

bardzo dobra lampa z najleprzych komponentów to koszt ok 4 000 tys

bez obudowy tylko same bebechy np gdy mamy koronę i jest zasłonięta

to ok 3 500. Robię teraz dla jednego z forumowiczów taką lampę na baniak 120 cm myślę że za dwa tygodnie ją zaprezętuję to sobie zerkniesz. Lampa będzie miała moc LED 70 W + 2 x 54 T 5 będzie to naprawdę super lampa.

Ok. dzięki, 4koła to troszke drogawo ,liczyłem ze wyjdzie około dwójki :P ,ale rozumiem że cena=jakość...w sumie jak narazie to sprobuje potestować coś tańszego ;) .Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi