Skocz do zawartości
Błazenek

Cyrkulacja Mini-Cube'a

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Jako ze na sasiednim forum nie doczekalem sie odpowiedzi na nurtujace mnie pytania ,musze je ponowic tutaj

Mianowicie:

Zabieram sie za przerobke mojej kostki (35x35x35) i nie mam pojecia jak rozwiazac sprawe cyrkulacji otoz postanowilem dolozyc sumpo-panel :P (sump obok akwa ) ,za pompe obiegowa posłużyłby MJ 1200 ,i stad moje pytanie czy lepiej zastosowac system loc-line czy moze zwyczajna hydraulikę a na cyrkulacje dac Koralie Nano ? (finansowo na jedno wychodzi) z tym ze nie wiem czy w przypadku cyrkulacji Loc-Line wystarczy no i troche z nim zabawy na pewno ,z drugiej strony Koralia zajmuje miejsce w akwarium ,ale daje ladny szeroki strumien i cyrkulacja bylaby z cala pewnoscia wystarczajaca ,co wiec radzicie ?

Kolejne pytanko (na prawde mini ) co wyglada wizualnie lepiej ,chodzi o piach:

Samoa Pink czy Black Beach ?Zastanawialem sie mocno nad Black ,jednak podobno w akwarium nie prezentuje sie juz tak ladnie

-Czy jesli nasype piachu do akwarium zamieszkalego juz przez rybe krewetki i koralowce to czy nie doznaja zbytniego stresu ?

-Czy na oswietlenie moge zastosowac lampe HQI 150W +1x24W ?Oczywiscie musialbym zawiesic ja wysoko nad zbiornikiem ,myslalem intensywnie o LEDach jednak za cene 33W LED moge miec lampe AM 150W+2x24W T5 ,rozwiazanie bardziej przyszlosciowe jednak nie wiem czy nie bedzie to zbyt przeszkadzalo faunie i oczywiscie problem z wysoka temperatura.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a obliczyłeś że to prawie 200W oświetlenia i tyleż ciągnie prądu a i oświetlisz cały pokuj itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcesz powiesić nad akwarium 35 cm lampe około 60 cm a martwisz się o wygląd koralii? :)

a tak na poważnie ja bym zrobił na loc-linach a oświetlenie dał na PC

piasek biały fajniej doświetla zbiornik - ale czarny przy kolorowych lpsach tez jest super :) możesz go wsypać jak już będzie życie w akwa

Edytowane przez Kris_77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za odpowiedzi i czekam na kolejne :)

Faktycznie to HQI to glupi pomysl :) zamowie ledy ,albo troszke wieksze akwa i T5'tki zawisna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcesz sam robić tą lampę LED czy jest jakaś gotowa 33 W ? i czy czasem 33W to też nie za dużo jak na tak małą kostkę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj wiekszą obiegówke i 2 loc line na wylocie i spokojnie załatwi Ci to cyrkulacje a zawsze to w akwa mniej sprzętu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@slawomirdyl - wiem, że robisz lampy - ile by kosztowała taka lampka na zamówienie - same bebechy bez obudowy i jakie miała by wymiary ? głównie chodzi mi o wysokość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja bym dał cztery białe Cree i 4 Royal blue na takie akwarium wystarczy, to będzie ok 18 W

Nie mam najmniejszego pojecia o diodach ,wiem tylko tyle ze są 3Watowe ,ale 8x3W=18W ???

Edit: http://allegro.pl/item1185978257_eductor_zwieksz_przeplyw_wody_od_2x_do_4x_20mm.html#gallery czy ktos to stosowal ?Jesli tak to moze moglby napisac cos wiecej ?:)

Edytowane przez Błazenek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eductor nadaje sie tylko do bardzo mocnych pomp,wiem tyle ze moja 2100l/h byla duzo za slaba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@slawomirdyl - wiem, że robisz lampy - ile by kosztowała taka lampka na zamówienie - same bebechy bez obudowy i jakie miała by wymiary ? głównie chodzi mi o wysokość

Podam Ci jutro koszt, muszę przeliczyć jaki radiator zastosować a wysokość to ok 35 - 40 mm

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kris_77

Jaki wymiar najbardziej by Ci odpowiadał ? Wstępne szacunki za lampkę to ok 600 zł.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytam z czystej ciekawości - tzn jestem w trakcie planowania/zakładania kosteczki dla znajomego - ale myślałem raczej o PC - akwa ma mieć wymiary około 50x50x50 - akwarium otwarte - i lampka ma nie straszyć - być ładna i nie przeszkadzająca - niestety koledze ważniejszy jest wygląd szafki i całości niż środka (środek dla dziecka :))

jeśli zdecyduje się na LEDy to się odezwę - wstepną cenę podałeś i to narazie mi wystarczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi