Skocz do zawartości
MONTIPORA600

W czym umiescic zloze?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wiem, ze niektorzy z powodzeniem trzymaja zeolith w rajstopach czy innych tego typu woreczkach filtracyjnych. Ale zastanawiam sie w jaki sposob mam kontrolowac przeplyw wody przez zloze, jesli skarpeta jest wrzucona do sumpa? Kolejne pytanie- jak to jest z tym przeplywem- w przypadku wiekszego przeplywu cos sie stanie? Jeszcze jedno pytanie- co myslicie o tych skarpetach z eco-system, oplaca mi sie taka kupic, czy lepiej zainwestowac w DIY filterek?

Z gory dzieki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Olek co do umieszczania ZEOvit'u w rajstopoie to rzeczywiście ta metoda działa ale poleca się ja bardizje w wypadku przejścia z akwarium ustabilizowanego już obsadzonego przez korale ponieważ takie umieszczenie złoża zmniejsza jego możliwości i chamuje przepływ co pozwala na wolniejsze i bezpieczniejsze przejście na system ZEOvit. Do twojego akwarium proponował bym zrobienie jakiegoś mini reaktora(może thcskiba coś ci tu pomoże) zasilanego jakąś małą pompką np. eheim compact lub MJ.

co do filtra ECO to jest to doskonały filtr dla węgla aktywnego ale w większych akwariach gdzie umieszczamy go w sumpie i przpuszczamy przez węgiel całą wode spadającą do sumpa.(z tego co czytałem węgiel dziąła lepiej przy większym przepływie)

co do używania tego filtra w połączeniu z ZEOvit'em raczej mało użyteczne- niewygodne oczyszczanie złoża a zaleca się robić to 2 razy dziennie.

dlatego polecam zrobić jakis mały filtr do ZEOvit'u, umieścic go w panelu czy sumpie i wyregulować przepływ przez złoże według zaleceń.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do ilu litow wody ma to byc Olek ? ..mam cos takeigo malego na pol litra wkaldu , nie wiecej bo jesli dasz wiecej to sie zacina nie poszurasz tym ani w gore ani w dol :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siorce zrobilem takie malensto , ale cos sie nie odzywa moze zrezygnowala z Zeo i chce to prodibio lac , nie wiem jeszze , musze zadzwonic do niej :]

A filterek to jest wyrob DIY Thcshiby + moja przerobka , bo to byl filterek przeplywowy :)

Zaczelem go przerabiac i mysle , kurcze fajny wychodzi , moze sobie zostawie , nasypalem do niego litr wkladu , wlozylem na probe do wiaderka z osmoza zeby potestowac , pociagnelem za ta wajche i tak mu zostalo prawie na amen :P ja mu w gaz a on zgasl :D ani rusz , nie w jedna nei w druga strone tak sie zatar :] , bo rurka jest dosyc waska 100mm , usmialem sie nie zle przy tym ;)

Pomalu go jakos odetkalem i nasypalem tylko pol litra wkaldu i leciutko fajnie chodzi , na wiecej wkladu sie nie nadaje , max pol litra :)

Posted Image

Posted Image

Ps; Jak mu pociagnelem to sie rura niezle zatarla :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i za późno ,ale co myślicie o umieszczaniu tego złoża w filtrze kaskadowym ?Ja chyba zdecyduje się na to rozwiązanie ponieważ przepływ mogę regulować ,są tanie no i potrząsanie też nie sprawi większego problemu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi