Skocz do zawartości
Robsgda

hagen glo, pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

witam, zastanawiam się czy nie zaoszczedzic i zamiast kupowac lampy ATI 6x39w za około 1300pln to czy nie kupic trzech oprawek Hagen glo 2x39w łaczne za 780pln. wyjdzie na to samo lecz te oprawki chyba nie maja akrylu czy szkła dzielacego swietlowki a wode i boję się ze mogą nagrzewac wode a tego musze unikać. ktos miał takie i moze coś podpowiedzieć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są bardzo fajne belki, sam używam od ponad pół roku i jestem zadowolony, dobra alternatywa dla drogich lamp.

Czy grzeją wodę?? Oczywiście,że tak, ale jest to akceptowalny poziom, w upalne dni wystarczy włączyć obok nich wiatraczek i będzie ok. W normalne dni nie powinno być problemów, tym bardziej,że akwarium z tymi belkami będzie otwarte.

Belki te nie mają akrylu ani szkła oddzielającego świetlówki od wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki Marcinus ;], a moze gdyby położyc szkło optiwhite na te wzmocnienia co sa zazwyczaj na zbiornikach i zostawic tylko na koncach z 5 cm zeby powietrze dochodziło, to było by dobrze;>?? :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 3 belki 2x54W nad baniakiem około 300l i to grzanie naprawdę nie jest wielkie. Oczywiście problem był w te wysokie upały ale wystarczyło podłączyć nieduży wiatrak koło akwarium i temp. cały czas była w granicach 25-26*C

Z tym szkłem to chyba nie najgorszy pomysł choć niewygodny bo za każdym razem żeby dostać się do baniaka będziesz musiał zdejmować taflę szkła. Szkło opti chyba nie zabierze zbyt dużo światła z tych lamp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko ze u mnie w pokoju na strychu temp. w te upały dochodziła nawet do 28-29 stopni w pomieszczeniu w dzien :( .....Opti white niby max 2 % swiatła zabiera lecz pytanie czy tak blisko wody nie bedzie się brudzić, co pogorszy sprawę :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie sprawę załatwia niewielki wiatrak, taki domowy, żaden specjalny, ustawiam go żeby wiał na taflę i nie ma problemu z temperaturą.

W normalne dni nie grzeje na tyle ,żebym musiał podłączać wiatrak, oczywiście dużo zależy też od temperatury w pomieszczeniu, u mnie jest około 20-22*C.

Takie szkło nad wodą byś musiał pewnie dość często czyścić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem ta oszczednosc sie nie oplaci. Lampy Ati maja aktywne chlodzenie oraz osobne odblysniki dla kazdej swietlowki co bardzo korzystnie wplywa na dzialanie swietlowek zarowno pod wplywem efektu swietlnego jak i zuzywania sie swietlowek. Roznica w przyrostach koralowcow jest znaczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do jakości światła, to na pewno w ATI będzie lepsze, czy znacząco, ciężko tak jednoznacznie powiedzieć, na pewno lepsze.

Jeśli chodzi o zużywanie świetlówek to tutaj raczej nie jest to wada, gdyż i tak świetlówki wymieniamy co mniej więcej 6 miesięcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi