enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Sierpień 2010 Witam Jaką byście zaproponowali sól, dodam, iż nie będzie dużo sps, głównie lps i miękkie. Odpada na pewno sól tm pro reef, po trwającym pół roku cyrku nie chcę już więcej tej soli (dino i cała reszta badziewia), wcześniej prze pół roku używałem soli red sea i było wszystko ok, po zmianie soli w ciągu tygodnia zrobił się bałagan w baniaku. Więc zastanawiam się czy wrócić do starej soli, czy może ktoś zaproponuje dobrą ale mniej "bogatą" sól. pozdrawiam Maciek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Sierpień 2010 Instant Ocean Reef Salt http://www.instantocean.com/sites/instantocean/products/productdetail.aspx?id=1294&cid=971 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Natan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Sierpień 2010 (edytowane) spróbuj ATI Coral Ocean plus 7kg wiaderko za jakieś 70 zł. bardzo w porządku sól. Edytowane 2 Sierpień 2010 przez Natan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinus 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Sierpień 2010 Od dawna używam Reef Crystals , nie mam problemów ani z koralami, ani z glonami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Sierpień 2010 @smithpl czyli sól reef crystals (o której wspomina @Marcinus) jest produkowana przez IO @Natan mam pytanie, bo widzę, że do tej soli ATI dają granulat do podnoszenia wapnia, czyli sama sól jest dość uboga? A jak z rozpuszczaniem soli, które wymieniacie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcinus 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Sierpień 2010 IO oraz RC to sole produkowane przez jedną firmę: Aquarium Systems. Teoretycznie IO dedykowana jest do baniaków tylko z rybami, a RC do baniaków rafowych. RC rozpuszcza się bardzo dobrze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yogher 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Listopad 2010 również polecam reef crystals, u mnie świetnie się spisuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Listopad 2010 (edytowane) Reef crystal i kent od swięta , mozna ja wzbogacić w jakieś dodatki jak masz twarde , bo specjalnie bogata ta sol nie jest. Przynajmniej glonow niema. Do 100l i przy miekkich to tylko RC Edytowane 12 Listopad 2010 przez Ben_sage Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2010 Ktoś to miał ? http://allegro.onet.pl/sol-ati-coral-ocean-plus-7-kg-i1324985254.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2010 a czy ktoś wie, gdzie w Polsce można kupić ta sól: http://www.tunze.com/149.html?&L=6&C=ES&user_tunzeprod_pi1[predid]=-infoxunter056 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2010 (edytowane) http://www.tunze.com...aresprod%5D=all a z tego co wiem to Korale.pl są przedstawicielem na Polskę Tunze. Zadzwoń Edytowane 19 Listopad 2010 przez slawomirdyl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2010 Od jakiegoś czasu jadę na TM pro reef i jestem z tej soli bardzo zadowolony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2010 Kiedyś też stosowałem przez dwa lata TM Pro Reef i było wszystko oky . Wystraszyli mnie trochę koledzy pisząc o fosforanach w tej soli . Obecnie mieszam 50/50 TM BA i Instant Ocean . Co z tego wyjdzie zobaczymy . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2010 Ktoś to miał ?http://allegro.onet....1324985254.html Ja obecnie stosuje ta sol i nie mam jej nic do zarzucenia glonow nie widac koralowce rosna i pompuja sie ,ja jej nie zmieniam ,Polecam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2010 Ja obecnie stosuje ta sol i nie mam jej nic do zarzucenia glonow nie widac koralowce rosna i pompuja sie ,ja jej nie zmieniam ,Polecam Długo stosujesz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chimba 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2010 a ja kupilem sol red sea. Narazie wszystko ok. Ma bardzo dobre opinie na marine depot. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2010 Długo stosujesz ? Nie długo ,okolo 2 miesiecy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Listopad 2010 Szukam jakiegoś zamiennika na kilka podmian dla TM BA bo dla mnie jest zbyt bogata dlatego się tak wypytuję. Masz może jakiś link do składu bo nic nie znalazłem. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach