Skocz do zawartości
enigma17

Sól - znów wybór

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jaką byście zaproponowali sól, dodam, iż nie będzie dużo sps, głównie lps i miękkie. Odpada na pewno sól tm pro reef, po trwającym pół roku cyrku nie chcę już więcej tej soli (dino i cała reszta badziewia), wcześniej prze pół roku używałem soli red sea i było wszystko ok, po zmianie soli w ciągu tygodnia zrobił się bałagan w baniaku. Więc zastanawiam się czy wrócić do starej soli, czy może ktoś zaproponuje dobrą ale mniej "bogatą" sól.

pozdrawiam

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuj ATI Coral Ocean plus 7kg wiaderko za jakieś 70 zł. bardzo w porządku sól.

Edytowane przez Natan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dawna używam Reef Crystals , nie mam problemów ani z koralami, ani z glonami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@smithpl czyli sól reef crystals (o której wspomina @Marcinus) jest produkowana przez IO

@Natan mam pytanie, bo widzę, że do tej soli ATI dają granulat do podnoszenia wapnia, czyli sama sól jest dość uboga?

A jak z rozpuszczaniem soli, które wymieniacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IO oraz RC to sole produkowane przez jedną firmę: Aquarium Systems. Teoretycznie IO dedykowana jest do baniaków tylko z rybami, a RC do baniaków rafowych.

RC rozpuszcza się bardzo dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reef crystal i kent od swięta , mozna ja wzbogacić w jakieś dodatki jak masz twarde , bo specjalnie bogata ta sol nie jest.

Przynajmniej glonow niema.

Do 100l i przy miekkich to tylko RC

Edytowane przez Ben_sage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od jakiegoś czasu jadę na TM pro reef i jestem z tej soli bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś też stosowałem przez dwa lata TM Pro Reef i było wszystko oky . Wystraszyli mnie trochę koledzy pisząc o fosforanach w tej soli . Obecnie mieszam 50/50 TM BA i Instant Ocean . Co z tego wyjdzie zobaczymy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja obecnie stosuje ta sol i nie mam jej nic do zarzucenia :) glonow nie widac koralowce rosna i pompuja sie ,ja jej nie zmieniam ,Polecam ;)

Długo stosujesz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukam jakiegoś zamiennika na kilka podmian dla TM BA bo dla mnie jest zbyt bogata dlatego się tak wypytuję. Masz może jakiś link do składu bo nic nie znalazłem.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi