Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Sierpień 2010 Miałem na myśli silikon używany do klejenia akwariów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Sierpień 2010 Od dawna choruję na zbiornik z akrylu, ale cena jest główną przeszkodą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Sierpień 2010 Miałem na myśli silikon używany do klejenia akwariów. akrylowych ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akabiedron 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Sierpień 2010 Cieszy mnie zainteresowanie wątkiem lecz jestem nadal mało przekonany szkło vs akryl.Widocznie jesteśmy jeszcze na tyle zacofanym krajem,że naprawdę ciężko o zbiornik akrylowy z prawdziwego zdarzenia wykonany profesjonalnie.Mieszkanie ubezpieczone na wypadek zalania,czy są może specjalne pakiety związane z trzymaniem akwariów w mieszkaniach,domach?Proponujecie właśnie pakiet ubezpieczenia mieszkania i szkło grubości 15mm.Czy to jest realne pozbycie się stresu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błazenek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Sierpień 2010 Jesli mowisz o zbiorniku nie przekraczajacym 500litrow to nie rozumiem Twoich obaw zupelnie ,ludzie od lat użytkują akwaria tej pojemnosci ze szkla i nic nie peka ,jak zrobisz 15mm to mozesz spac spokojnie (chyba ze tego malo to listwy wzmacniajace mozesz jeszcze dolozyc ) Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Sierpień 2010 Dokladnie tak jak piszesz 15mm to full wypas, ale moje następne będzie z akrylu , Sam se zrobię, tylko cena materiału , dla mnie to min 10000 pln Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Sierpień 2010 Dokladnie tak jak piszesz 15mm to full wypas, ale moje następne będzie z akrylu , Sam se zrobię, tylko cena materiału , dla mnie to min 10000 pln masz pomysł na klejenie bez pieca ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Sierpień 2010 Ja myślę, że z tym piecem to przesada. Jak już wspomniałem użytkuję sumpa 380ltr i nic się nie dzieje a kleiłem sam. Na amerykańskich forach też nic nie piszą o "wypalaniu zbiorników akrylowych", chyba że coś przeoczyłem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Sierpień 2010 Jacek56 rozmawiamy o akwarium a nie sumpie i o estetyce niewidocznego klejenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Sierpień 2010 Sławek, jedynie żywice uv się nadają, a klejenie to pryszcz w porównaniu z obróbką materiału. Laser i ploter zniszczą strukturę i spoina będzie do d.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Sierpień 2010 @slawomirdyl akwarium i sump słuzy do trzymania w nim wody to jest wspólny mianownik. A temat to zbiorniki akrylowe i estetyka klejenia jest wymagana przy akwarium i sumpie. Tak więc zbytnio nie rozumiem Twojej uwagi. Jeżeli masz jakieś doświadczenia z obróbką plexi lub klejeniem to się podziel z tym na forum i będzie fajnie. Plexi najlepiej ciąć piłą tarczową ( specjana tarcza przeznaczona do cięcia plastików, ponad 80 zębów), a krawędź obrobić frezem. Do klejenia używasz kleji firmy ACRIFIX (http://www.acrifix.com/sites/dc/Downloadcenter/Evonik/Product/ACRIFIX/de/191-1%20ACRIFIX%C2%AE_en.pdf). Ja używam Acrifiksa 117 i łączenia są praktycznie niewidoczne. Pozdrawiam Jacek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Sierpień 2010 Właśnie o tym piszę klejenie akrylu bez pieca da mizerne efekty wizualne, bez wypalania ciągle będzie widać ślady obróbki. Z tego co mi wiadomo w Polsce nie ma takiego pieca chyba że ktoś ma a mnie nic o tym nie wiadomo. A jak pisze Jacek56 że sump a akwarium służy do trzymania wody ma rację tylko że akwarium widzimy a sump nie koniecznie musi być ładny. Robimy akwarium z akrylu żeby nie widzieć łączeń, a niestety w naszych warsztacikach nie damy rady. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Sierpień 2010 A możesz na czym miałoby polegać to wypalanie? Z tego co ja się dowiedziałem, obróbka termiczna plexi ma zapobiegać powstawaniu wewnętrznych naprężeń w materiale i to tyle. Co do estetyki to najwalniejsze jest przygotowanie krawędzi przed klejeniem. Klej jest tak rzadki, że wsiąka pomiędzy krawędzie i spaja je w jedną całość. Interesuje mnie to bo w przyszłości zamierzam sobie skleić akwarium z plexi. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Sierpień 2010 Oczywiście masz rację czekam na efekty pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris_77 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Sierpień 2010 http://akwaria-akryl.pl/ jakiś czas temu wyceniałem u nich akwarium z akrylu - cena dość spora zna ktoś tą firmę? jak z jakością ich klejeń? utwardzają UV Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Sierpień 2010 Znam,lepiej nie robić z nimi żadnych interesów.To ta sama firma ,która wystawia się na allegro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Sierpień 2010 Nie radzę nawet kontaktu telefonicznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris_77 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Sierpień 2010 dzięki za info Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach