Skocz do zawartości
tomek21

prosze o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

tak jak w temacie napisalem korale sie nie otwieraja mam je juz tydzien i nic caly czas zamkniete i marnocieja niewiem czemu zbiornik jeszcze dojzewa szyby sa zielone. Gdy je kupile i wlozylem do akwa w ten sam dzien byly otwarte ale juz puzniej nie . z gory dziekuje za odp.

post-1225-066443800 1280677503_thumb.jpg

post-1225-024013300 1280677544_thumb.jpg

post-1225-055908500 1280677642_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wystartowalem okolo miesiacatemu parametry nie mierze co chwile sie zmieniaja oswietlenie 2x24w T5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żywa skała ? Gdzie nabyłeś ? Woda z innego baniaka ? Moim zdaniem za wcześnie akwa jeszcze nie doszło do siebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zywa skale kupilem od klijeta ktory zakoncvzyl swoja przygode z akwa. z powodu przeprowadzki wode tez bralem od niego. tylko jego skala jest ciezka w porownaniu do tej ktora kupilem w e-rybce

i porastra takimi zielonymi glutami

a ktos mi powie kiedy dojzeje akwa kiedy znikna glony??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i czemu ta zywa skala ktora kupilem od goscia jest taka ciezka?? a ta ktora kupilem w e-rybce leciutka jak piorko? czy ten gosc mnie oszukal i sprzedal h..owa skale??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dobrze pójdzie to dojrzewanie będzie trwało 2-3 miesiącehuh.gif , nie kupuj w tym okresie ryb , bo jeszcze bardziej je przedłużysz. Możliwe że skale którą kupiłeś od tego gościa to tuf wapienny , albo wapień drążony i dlatego jest tali ciężki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje parametry NO2-1,NH4-0,25,PO4-0,8 czy ta sa dobre pareametry ?? jak nie jak je obnizyc ?? przypomne ze walcze z glonami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PO4 0,8 nie wiem czym to badałeś ale jeśli tak jest to właśnie znalazłeś jedną z przyczyn. Dodaj węgiel i absorber na fosforany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Twoim przypadku nie ma znaczenia jak zakupisz u Skiby i za jednym zamachem testy i żywicę do osmozy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zywice niewiem po co chodzi akwa mam miesiac 54l niemam jeszcze sumpa szukam kogos kto zaprojektuje mi taki maly do mojego akwa i powie jakie pompy a o zywuicy do osmozy pierwszy raz slysze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zywice niewiem po co chodzi akwa mam miesiac 54l niemam jeszcze sumpa szukam kogos kto zaprojektuje mi taki maly do mojego akwa i powie jakie pompy a o zywuicy do osmozy pierwszy raz slysze

Tylko Cię roztrzelać :D

Podmieniając wodę co tydzień dodajesz do akwarium pożywkę dla glonów, stosując osmozę i DI czyli żywicę oczyszczasz wodę ze składników nie mile widzianych w akwarium, a poczytać troszkę nie zaszkodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób jak piszą koledzy i spokojnie czekaj,akwarium cały czas dojrzewa.Może to potrwać kilka miesięcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi