Skocz do zawartości
Ziemniok

Prośba o pomoc - LED CREE DIY PROJECT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Proszę o pomoc Kolegów biegłych w temacie. Niebawem przesiadam się na baniak 330 litrów - wymiary 122 x 52 x 64,5cm (szkło 12 mm Float).

Zakupiłem diody Cree 3W serii XR-E białe, niebieskie i royal blue. Do tego zakupiłem diody UV 1W.

Zbiornik ma być SPSowo-LPSowy, więc przyjmujmy 330l = 330 W. 330W standardowego oświetlenia, jak wyczytałem to jakieś 115 W mocy LEDowej (dzielimy na dwa - mam racje???).

Oto pytania:

1. Ile diod będzie optymalnych do oświetlenia tego zbiornika? (Wg mnie około 40 sztuk w kombinacji kolorystycznej). Diody mają być zasilane prądem 700 mA.

2. W jakim stosunku dobrać diody? Moim zdaniem stosunek 2:2:1 (białe:niebieskie:royal blue) i do tego kilka sztuk (3-5) UV. Czy nie będzie za niebiesko? Nie lubię ciepłych kolorów, chciałbym uzyskać przyjemny dla oka, biało niebieskie oświetlenie.

3. Czy ktoś testował Blue i Royal Blue i może powiedzieć, jaka jest między nimi różnica?

4. Jak proponujecie rozwiązać problem sterowania? Chciałbym móc włączać i niebieskie i białe osobno z możliwością przygaszania.

5. Gdzie kupić duży radiator? Potrzebowałbym kolosa wymiarów okolo 115 cm x 40 cm x 3-4 cm. Przy prądzie 700 mA (bo takowe drivery zakupiłem) wystarczy wg opinii Kol. Smitha chłodzenie pasywne, jednak w obudowie umieszczę jeden, dwa wentylatory wolnoobrotowe dla pewności.

Za oświetlenie nocne odpowiadała by listwa z trzema diodami - np 2 royal blue i UV które świeciły by non stop.

Proszę o pomoc, sugestię i będę wdzięczny za rady :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. 48 i prąd 900 mA

2. 24 białe 24 nienieskie

3. Royal Blue mają ok 450 nm, blue ok 460 nm

4. Znajdziesz gotowe sterowniki na allegro

5. Wpsz w gogle będziesz miał pełno a smith ma rację wiatraczki nie są potrzebne.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Skąd liczba 48? Mam już drivery kupione na 700 mA.

2. Dlaczego stosunek 1:1? Ile spośród tych niebieskich powinno być royal blue?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Inna liczba dla 900 mA ale jak masz już tak zakupione to zostaw

2. Różnica jest niewielka ja stosuję same Royal blue są bardziej granatowe jak chcesz możesz wymieszać np 50 /50 ale nie koniecznie

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do nocnego, to na poczatku zrobiłem na 2 blue XRE i jedna nastepnego dnia odłączylem, bo było moim zdaniem zbyt jasno. a i ta jedną podłączyłempod jakiś minimalny prad, bo jak była rozkręcona na max to tez było zbyt jasno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dasz 700mA to bardzo duzo tracisz - zobacz na krzywa pradowa. Bez sensu z tych ledow wyciagac tylko tyle co daje 700mA.

850-950mA jest OK.

Nocne robisz przez sterowanie PWM ledami niebieskimi lub zasilaniem 1-10V ( zalezy jaki zasilacz )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik ma być SPSowo-LPSowy, więc przyjmujmy 330l = 330 W. 330W standardowego oświetlenia, jak wyczytałem to jakieś 115 W mocy LEDowej (dzielimy na dwa - mam racje???).

Wg mojej matematyki :-) 330/2 = 165W więc wychodzi więcej niż 40 diód :-)

Więcej na temat Twojego projektu rozpisałem się na drugim forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slawomirdyl A jak Twój zestaw LED - zrób to sam z czerwonymi diodami?

Jaka jest przydatność czerwonych diod?, warto je wkładać do lampy?, zbiornik wygląda korzystniej?

ten filmik za dużo mi nie wyjaśnia.

http://translate.goo...&tbb=1&ie=UTF-8

Ziemniok w fazie projektowania swojej lampy mógłby je uwzględnić gdyby były przydatne.

Radiator jaki planujesz będzie ważył ok 12kg. :sad: Ja kupiłem 80 cm post-1071-075378100 1280610094_thumb.jpg

waży 4 kg i już się czuje jego wagę. Rozmieszczając diody co 6 cm w 3 rzędach, po 20 sztuk wystarczy 126 cm radiatora (waga 6,5 kg.)

post-1071-068867300 1280611107_thumb.jpg

Zaznaczone białe niebieskie i UV.

Proszę wypowiedzcie się na temat czerwonych i UV (400nm).

Pozdr jc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym dal radiator z nizszymi listkami. Przy tym radiatorze w ogole nie stosuje aktywnego chlodzenia.

Wtedy bedzie nizsza waga ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja się podepnę do tematu bo jeśli idzie o lampę LED to troszkę poczytałem, ale przyznam że elektryk ze mnie żaden, znaczy wydłubałem sobie lampę T5 DIY to chciałbym teraz spróbować z LEDami.

Mam akwarium 300L o wymiarach: 100x60x50h. Chcę zbudować lampę bez chłodzenia aktywnego bo akwa stoi w salonie i jakby nie szumiało byłoby miło :)

Diody:

25 sztuk CREE® XPGWHT-L1-0000-00H53, ( XPGWHT-L1-1T0-R5-0-01) biała zimna, R5 - 139 lm/350mA

i do tego 25 razy podłoże MCPCB do diod Cree, seria XP-G, XP-E i XP-C, wersja Star, RoHS bo nie znalazłem gotowców.

25 sztuk LED CREE® XPEROY-L1-R250-00A02., (XPEROY-L1-D40-15-0-01) Royal Blue, 425 mW, BIN: D4, MCPCB Star, RoHS - tu akurat znalazłem gotowce

880c06512dfa2053b220137f54bf5c5b.jpg

Do tego chcę kupić soczewki, które rozpraszać będą światło w zakresie 60 stopni.

01XP-EXxx-Mx.jpg

Razem będzie 150W i planuję zasilić to trzema zasilaczami MeanWell zasilacz LED 60W 48V 1.3A ze ściemnianiem (1-10V)

Diody chciałem umieścić w 3 rzędach: 17szt, 17szt, 16 szt na zmianę biała - niebieska i oczywiście wszystko na radiatorze 16x70cm

Teraz pytanko do specjalistów, czy jak kupię to co wyżej opisałem, do tego oczywiście kabelki, zaniosę do znajomego który obiecał mi to polutować, to będzie hulało? czy jeszcze coś trzeba więcej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem 17 szt. diod na 1 Meanwella 48V to zdecydowanie za dużo.

W większości na te zasilacze przyjmuje się 12 diód (bezpiecznie) do max. 14.

Czyli potrzebowałbyś jednak 4 zasilacze.

Tym bardziej, że przy równej ilości diód białych:niebieskich musiałbyś na jednym obwodzie zmieszać kolory przez co nie będziesz mógł wysterować białych wyższym prądem.

No i brakuje Ci jeszcze źródła zasilania 1-10V do sterowania tymi Meanwellami :-) bo bez tego zasilacze nie ruszą (jeśli nie masz Profiluxa to wystarczy jakiś zwykły zasilacz i podpięcie do niego potencjometru tak żeby dało się w razie potrzeby ściemniać/rozjaśniać diody).

Aha - jeśli liczysz, że kupisz to w Maritexie to proponuję najpierw do nich zadzwonić :-) Jak rozmawiałem z nimi z 1.5 tyg. temu to białych nie mieli w ogóle a niebieskich bodajże ze 3 czy 4 sztuki. To co mają na stronie trochę nijak ma się do ich faktycznych stanów magazynowych.

I przy okazji pytanie - czy znalazłeś gdzieś w PL te zasilacze Meanwella?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

edycja bo blad porannego myslenia :-)

Martin - Przy zasilaczu 48V 60W 1.3A pogonisz wszystko na 4 zasilaczach.

48V / 3.6 ( zawyzony spadek napiecia na Cree LED XP-G i XP-E - nie mylic z XR-E ) = max. 13.3 LED ( w szeregu )

Wez 2x zasilacz dla white 1.3A i 2x zasilacz dla blue 0.9mA

Idealnie masz po 13 LED bialych na 2 zasilacze ( 26szt )

I analogicznie dla blue ( na zasilaczach jest regulacja pradu wiec zjedziesz do 950mA )

Osobiscie polecam model eln-60-48p ( sciemnianie napieciem) lub eln-60-48d ( sciemnianie PWM )

Co do ledow to faktycznie w Maritex maja wielki problem z asortymentem :-)

3 razy podchodzilem do zakupu i ani razu nie bylo ledow

Ja kupuje w rgblighting.pl - i nawet mialem reklamacje ledow i zalatwili od reki.

Ja aktualnie poganiam na zasilaczu 150W ( meanwell ) 6A 3 wiazki LED cree ale na zasilaczu napieciowym z moimi driverami z PWM. Mam jeszcze zapas na kolejne wiazki.

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielki za pomoc.

Mam jeszcze jedno pytanie, bo nie do końca rozumiem te oznaczenia diod CREE. Mam tabelkę z barwą zimnej diody od 5000K do 8300 i jak rozumiem są trzy grupy diód i patrząc od lewej (w tabelce) to są najbardziej zbliżone do 5000k a im dalej w prawo to 8300?

PS. Zasilacze znalazłem tu:

http://www.elmark.com.pl/products/produkty/index.php?id=254

Nie dowiadywałem się jeszcze o dostępność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Waszej pomocy projekt mojej lampy LED przybrał już nieco wyraźniejsze kształty.

Lampa ma wisieć nad akwarium 300L o wymiarach: 100x60x50(h). Jak pisałem wyżej chcę zrobić lampę bez wiatraków.

Postanowiłem że lampa składać się będzie z 48 diod:

24 x CREE XP - G White

24 x CREE XP - E Royal Blue

Do tego 4 zasilacze Meanwell eln-60-48D: 2 ustawione na 1,1 dla białych diod i 2 ustawione na 950 mA dla niebieskich. Decyduje się na zasilacz "D" gdyż planuję kupić w niedługim czasie profiluxa i chcę zaprzęgnąć go do sterowania światłem.

Wybrałem radiator o wymiarach 100x12,6 cm i wysokości 3,5cm

post-534-088204800 1280868464_thumb.jpg

Z obliczeń wynika, że każda dioda będzie miała pole radiatora o powierzchni 6,1cmx4cm - czy to wystarczy aby nie trzeba było montować chłodzenia aktywnego?

Rysunek poglądowy

post-534-058278000 1280868475_thumb.jpg

Zasilacze chcę zamontować poza lampą, w szafce pod akwarium i poprzez źródło prądu 1-10V do sterowników czasowych i daj Boże jak najszybciej do Profiluxa.

Będzie to hulać? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym pocial taki radiator na odcinki 50cm i polaczyl profilem L aby uzyskac drabinke.

Tak jak narysowales bedzie bardzo wasko a 4 * 50 ( lub 45 ) pokryje ci ladnie akwa

Nastepnie kazdy raiator stalby sie sekcja swietlna ktore mozesz osobno wlaczac.

I jak masz u kogo ( maszyna ) to ja bym skrocil listki radiatora. Mam taki radiator i nie uzywam wiatraka bo sie w ogole praktycznie nie grzeje wiec mozesz w ten sposob zmniejszyc wage lampy.

albo poszukaj nizszego radiatora.

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł z drabinką OK, tylko ciężko będzie zrobić tak aby na każdym radiatorze była osobna sekcja bo wtedy musiałbym pomieszać 6 białych i 6 niebieskich diod, a zatem potraktować wszystko prądem 950 mA, a białe można do 1500 mA. Poszukam jakiegoś niższego radiatora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi