Ewaise 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Lipiec 2010 Witam, nowe akwarium powoli dojrzewa a ja zaczynam szukać pogromcy aiptazji (bo pewnie się pojawi - kwestia czasu). Padło na chelmona, ładny, podobno korali nie rusza (prawda to?). Z tym że wyczytałam, że rurówkami też nie pogardzi. A jak jest w rzeczywistości? Naprawdę wcina rurówki? :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Lipiec 2010 U mnie helmon wyjadł wszystką aptasie i nie zostawił ani jednej rurówki , wiec możesz wyjść z założenia ze jak będzie helmon nie będzie rurówek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewaise 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Lipiec 2010 Heh niedobrze. Rurówki mi się strasznie podobają, a przede wszystkim podobają się współwłaścicielowi akwarium. A inne zwierzątko zjadające aiptazje i nie szkodzące rafie? Akwarium 620l. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris_77 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Lipiec 2010 ja bym dał małe stadko wurdemanni - u siebie w starym i nowym akwa zawsze walczyłem chemią z aiptasią (joe juice i temu podobne specyfiki) - syzyfowa praca - po wsadzeniu kilku krewetek - po 3 tyg ani jednej aiptasii i o dziwo krewetek też nie widać (jeśli bym namierzył do bym przeniósł do sumpa) podczas ich obecności nie zauważyłem innych strat pozdr kris Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewaise 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Lipiec 2010 W takim razie te wundermani wyglądają zachęcająco. Fajnie że nie jedzą rurówek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewaise 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Lipiec 2010 Problem rurówek się rozwiązał. Już byłam zdecydowana na zakup chelmona, ale jako ciekawska kobieta poczytałam o nim na reefcentral. I doczytałam się, że nie powinien być trzymany z zebrasomami. Prawda to? Ma ktoś chelmona z zebrasomą w domowym akwarium? Coś nie mam farta do ryb, ostatnio miałam kupić Purple Tilefish'e i też się okazało, że nie są kompatybilne z pokolcami. :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzybsonik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Lipiec 2010 ja trzymałem razem z dwoma żółtkami i hepatusem i było ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewaise 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Lipiec 2010 grzybsonik - a jakie wymiary akwarium? Przyznam że to dobry news I jaka była reszta obsady? U mnie jest 600l 160x70x55(h) i z agresywniejszych ryb w planach: żółtek, xanthurum, hepatus, białobrody (tu się zastanawiam, czy nie zrezygnować) oraz centopyge loriculus. Czy w takim mixie chelmon będzie miał szanse? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Lipiec 2010 Ja tez trzymalem chelmona razem z zebrasomami i wszystko bylo ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Lipiec 2010 (edytowane) ja też miałem chelmona z pokolcami i było ok tylko pomysł czy kupować chelmona pod innym względem,z tymi rybami jest tak,nie są nigdzie chodowane,nikt ich nie rozmnażał w niewoli,są wyłącznie odławiane i tylko jeden na może 50 sztuk przeżyje w akwarium,jak będzie szczęście to będzie jadł aiptasie,ale jak zje wszystko to padnie,bardzo rzadko przyjmują pokarm zastępczy ,te rybki powinny kosztować góra 20zł ze względu na umieralność głodową,miałem 3 chelmony i koniec Edytowane 31 Lipiec 2010 przez juwewaldi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewaise 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Lipiec 2010 Tzn ja jeśli już jakiegoś kupię, to takiego wcinającego mrożonki. Stąd też chcę wiedzieć, czy później się z resztą obsady uchowa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wbies 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Lipiec 2010 Miałem chelmona z żółtkiem.Przez pierwsze 2 dni żółtek gonił go po całym akwa.W 3 dniu zapanowała zgoda.Chelmon wcinał mrożonki natomiast aiptasja nie była jego przysmakiem.Pływał u mnie 6 miesięcy i nagle w ciągu 1-go dnia odpłynął na wielką rafę.Bardzo podoba mi się ta rybka ale już jej nie kupię.Może trafiają się egzemplarze które udaje się dłużej utrzymać w akwa.Moja przyjmowała pokarmy zastępcze więc z głodu nie padła Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hepatus1000 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2010 (edytowane) U mnie helmon pływa od 7-8 mcy z żółtkiem i hepatusem w zbiorniku 500 litrów . Na początku pokolce atakowały go , ale postawiłem na dwa dni lusterko i temat sam się rozwiązał . na chwilę obecną jest pełna zgoda i sielanka a helmon najbardziej lubi przyjmować pokarm z ręki . Niesamowita frajda i zabawa przy karmieniu . Edytowane 1 Sierpień 2010 przez hepatus1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azja-83 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2010 też miałem chelmona z hepatusem i było wszystko ok, niestety z tymi rybami jest tak że po jakimś czasie padają nawet gdy przyjmują pokarm zastępczy. U mnie jadł i aiptazje i zastępczy i padł ale wczoraj się dowiedziałem że przy ustnikowatych nie można używać ozonu ( podobno ozon załatwia im oskrzela i ryba pada.) Akurat to się pokrywało z czasem w jakim stosowałem ozon w akwarium więc całkiem m ożliwe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach