Skocz do zawartości
krotki

Błazenek Platynowy

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś w sobotnie popołudnie kobieta zaciągnęła mnie na zakupy, w trakcie gdy ona przymierzała wszystko co tylko się da ja wstąpiłem do Empiku. W jednej z gazet był krótki artykuł o dość rzadkim błazenku Platynowym. Podobno nie dawno był na wystawie w warszawskiej Akroporze. Podobno też, w Polsce jest tylko 10 - 12 sztuk tej rybki, cena za jedną to 3500 - 4000 tys. zł. Może ktoś z was trzyma w domu takiego Roys Roys - a wśród ryb :)

Edytowane przez krotki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znasz angielską albo łacińską nazwę? :) bo chętnie bym zobaczył

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, cena powala :P ,ciekawe czy rozmanażają się w niewoli :D

odchwac jeden miot i można na rok na wakacje jechec :DB):drinks:

jesli to ten co pokazała Nika ,to piękny to on nie jest :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błazenek Platynowy to wychodowana w niewoli barwna odmiana A.percula.

Co do podanej ceny to jest mocno zawyrzona np: http://old.saltwaterfish.com/site_11_03/product_info.php?products_id=3716&parent_category=4&category_search=61&root_parent_id=4

Niezmienia to faktu że bardzo ciekawie się przezentuje ta odmiana barwna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj jest link z cena w USA http://www.liveaquaria.com/diversden/ItemDisplay.cfm?c=2733+3&ddid=129959 to jest wersja Platinium. Tu jest wersja Snow Flake http://www.liveaquaria.com/diversden/ItemDisplay.cfm?c=2733+3&ddid=129578 Wszystkie te odmiany sa sygnowane w USA tank bred. Z tego co widze w Polsce cena porazajaca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podobnie wybarwione brzydale w Acroporze jakis czas temu widzialem

Łukasz mówił właśnie ze to jakies super rzadkie okazy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Gazeta musiała już mieć około roku, gdy była to ryba naprawdę rzadka. Jak wszystkie nowości hodowlane, gdy jest jeszcze monopol na hodowlę to cena jest szalona. Teraz cena to już około połowy kwoty jaka trzeba było zapłacić jeszcze rok temu,.

Co ważne w przypadku tych odmian hodowlanych wysokie ceny osiągają tylko osobniki bez zbędnych przebarwień pomarańczowych, te ze skazami kosztują znacznie mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to mi pomogłeś a te ze skazami to chodzi ci o platinum czy snow flake?

Edytowane przez jedro123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to mi pomogłeś a te ze skazami to chodzi ci o platinum czy snow flake?

O obydwa zapewne:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety poczatki hodowli tych BLAZNOW nie byly wcale kolorowe. Z tego co mi wiadomo to w tej chwili tylko te odmiany sa na taka szeroka skale hodowane prze ORA z Florydy. Dosc znana firma w USA. TUNINGUJA rowniez korale :) Nie sprzedaja jednostkowych ilosci tylko spore ilosci do dystrybutorow. Nie mam pojecia jak sytuacja wyglada w Europie, ale wracajac do tematu KOLOROW to czytalem jakis czas temu artykul na temat tego jak powstaly te odmiany. Ponoc powstaly przez przypadek. Poczatkowe egzemplarze ladowaly " w koszu ". Do momentu kiedy ktos nie spostrzegl, ze mozna "to Cos" sprzedac za dobre pieniadze. To prawda, ze jakis czas temu za pare trzeba bylo zaplacic okolo 1000 $ !!! W tej chwili to juz polowa ceny. A dalej to juz "dzieci" tych pierwszych trzymaja linie ... Ile taki blazen zyje i czy sprawia jakies problemy i czy jest podatny na jakies choroby nie wiem. Ale skoro mozna sprzedac i sa tacy, ktorzy kupia za calkiem niezla kwote to reszta jest nieistotna ... Coz to my zadni ORYGINALU zapaleni akwarysci nakrecamy koniunkture.

Ora.jpg

post-1838-0-82625200-1314906419_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi