Skocz do zawartości
erich

Witam serdecznie

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy forumowicze, akwarystyką zajmuję się od lat. Obecnie posiadam 960l zbiornik z drapieżnikami:http://forum.arowana.pl/index.php?topic=40.60.

Od pewnego czasu przyglądam się akwarystyce morskiej i zdecydowałem się wystartować. Poziom mojej obecnej wiedzy o akwarystyce morskiej jest niemal zerowy.

Zamierzam postawić zbiornik 180X70X60 czyli 750l. Chciałbym zwrócić się do Was o pomoc w kilku kwestiach (dotyczy podanej wielkości akwa):

1. Wyposażenie (w tym orientacyjny koszt) akwarium w wariancie zbiornika dla korali miękkich (mniejsze zużycie prądu);

2. Wyposażenie (w tym orientacyjny koszt) akwarium w wariancie zbiornika dla korali miękkich (większe zużycie prądu);

3. Prognozowany (oczywiście mało precyzyjny) koszt miesięcznego utrzymania pkt.1 i pkt.2;

Zdaję sobię sprawę, że akwarystyka morska nie wybacza błędów dlatego chciałbym wszystko zaplanować od początku do końca oraz skompletować sprzęt przed uruchomieniem projektu.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich. Mam nadzieję, że z czasem stanę się "wytrawnym" akwarystą morskim;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz to wpadnij,wszystko postaram się Ci wytłumaczyć :)

Moj nr tel 504 21 80 08

pozdr Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drodzy forumowicze, akwarystyką zajmuję się od lat. Obecnie posiadam 960l zbiornik z drapieżnikami:http://forum.arowana.pl/index.php?topic=40.60.

Od pewnego czasu przyglądam się akwarystyce morskiej i zdecydowałem się wystartować. Poziom mojej obecnej wiedzy o akwarystyce morskiej jest niemal zerowy.

Zamierzam postawić zbiornik 180X70X60 czyli 750l. Chciałbym zwrócić się do Was o pomoc w kilku kwestiach (dotyczy podanej wielkości akwa):

1. Wyposażenie (w tym orientacyjny koszt) akwarium w wariancie zbiornika dla korali miękkich (mniejsze zużycie prądu);

2. Wyposażenie (w tym orientacyjny koszt) akwarium w wariancie zbiornika dla korali miękkich (większe zużycie prądu);

3. Prognozowany (oczywiście mało precyzyjny) koszt miesięcznego utrzymania pkt.1 i pkt.2;

Zdaję sobię sprawę, że akwarystyka morska nie wybacza błędów dlatego chciałbym wszystko zaplanować od początku do końca oraz skompletować sprzęt przed uruchomieniem projektu.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich. Mam nadzieję, że z czasem stanę się "wytrawnym" akwarystą morskim;)

Już Ci odpowiadałem na ten posst na n ano-reef około godziny temu. Albo MON zatrudnia nieudaczników albo czytać nie potrfisz

Moim zdaniem nie bo mam podobne akwarium i tyle mnie to kosztowało i tyle kosztuje utrzymanie:

2 pompy 2 x 12 000 L/h 48 W x 24 h = 1 152 W na dobę

2 pompy 2 x 6 000 L/h 12 W x 24 h = 228 W na dobę

pompa obiegowa np OR 350 60 W x 24 = 1 440 W na dobę

pompa odpieniacza ok 50 W x 24 h = 1 200 W na dobę

grzałka 2x 300W niech chodzi 12 h = 7 300 W na dobę

Oświetlenie:

2 x 250 HQI 10 h świecenia = 6 000 W na dobę

2 x 54 T-5 12 h świecenia = 1 296 W na dobę

oświetlenie nocne LED ok = 72 W na dobę

suma: 17 308 W na dobę x 30 dni = 519,240 KW miesięcznie x 61 groszy = 316,74 zł miesięcznie

To sam prąd

Sól + preparaty:

2,5 kg soli na co tygodniowe podmiany 140 zł miesięcznie

absorbery ok 100 zł miesięcznie

testy 50 zł miesięcznie

pokarm też niech będzie 50 zł

woda ok 13 m3 L miesięcznie 40 zł miesięcznie

suma to: 696,74 miesięcznie = jeszcze inne suplementy jak jod, stront, balling, ABC czy coś tam jeszcze

pozdrawiam smilieA4.gif

Edytowane przez slawomirdyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

erich - zrób clubbing po 3-city, odwiedź morszczaków i wszystko będziesz wiedział, no i do tego poznasz super ludzi :)

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek wyciągasz dość daleko idące wnioski (nieudacznik, analfabeta), ale mimo to BARDZO DZIĘKUJĘ za wyczerpującą odpowiedź (tą na temat).

Nie chciałem nikogo urazić pisząc ten sam wątek (mój pierwszy notabene) na dwóch forach. Chciałem uzyskać jak najwięcej informacji.

Pozdrawiam wszystkich:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jako jedyny akwarysta na forum ,który ma zbiornik tylko z miękasami :ru: powiem że 400zł miesiecznie powinno wystarczyć na utrzymanie takiego baniaka. B)

ps. słodki zbiornik super , zawsze podobały mi się duże ryby! :r:

Edytowane przez Piotr34

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie jeśli będą miękkie i LPSy które raczej nie lubią mocnego światełka. koszt utrzymania powinien być niższy od tego który podał Sławek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowo zakładając oświetlenie np LED 2x120W zamiast 2x250W, a odpieniacz na AB 2000/1 która ma 18W a nie 50..

Testy i absorbery też chyba da się ograniczyć, są NP bioPellets hmm..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem wczoraj przyjemność być u kolegi Marka (Bigwalker). Uzyskałem pomoc oraz wiele cennych rad i wskazówek. Dziękuję Marku. Mam nadzieję, że wystartuję niebawem.

Ps.Twoje Akwarium - "Incredible".:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium się klei, sump również. Część sprzętu już zakupiłem.

Mam kilka pytań:

1. Względnie niedroga pompa zewnętrzna (około 1300l w obiegu)?

2. Komputer Aquamedic AT control, co o tym sądzicie (potrzeba, ewentualna alternatywa?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slawek rozumiem ze chciales podac jak najbardziej "realny" koszt utrzymania takiego zbiornika ,ale:

Grzalki raczej nie chodza 12h ,woda ma niskie cieplo wlasciwe tym bardziej przy takim litrazu ,poza tym jako swiatelko zastosowales HQI ,ktore potrafi nagrzac wode :) ,jeden test wystarcza na okolo 50-60 pomiarow (w zaleznosci od firmy i typu testu) ,nawet przy codziennym badaniu wody (kto tak robi ? :) ) testy wystarcza na 2 miesiace .500W swiatla z HQI przez 10h daje 5000W .Jesli beda wylacznie miekkie to balling rowniez odpada.Ponadto to co napisali poprzednicy ,zastosowanie ledow ,pelletek etc.

Na Twoim miejscu erich zamiast zaczynac od 1300l w obiegu (sump bedzie wielkosci akwarium ?o.O) i kompletowac sprzet "pod miekkie" i ciac koszta jak tylko sie da postawilbym 300l+sump na porzadnym sprzecie :) tak czy siak wlozysz w koncu tego lpsa potem spsa i wydatki wzrosna ;) ,nie trzeba miec 700l zeby cieszyc sie z akwarium :)

Pozdrawiam i Powodzenia Zycze :)

Edytowane przez Błazenek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwa bedzie miało wymiar 190x80x60 i zamierzam postawić je od razu w wariancie w pełni przygotowanego pod SPS. Zawsze łatwiej jest powiedzmy nie włączać części oświetlenia niż później kombinować i przerabiać. W akwarystyce już wielokrotnie przekonałem się, że chytry płaci dwa razy i że taniej znaczy drożej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi