Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2010 a no chyba że tak :-) Był Maciek przed chwilą i zbadał wodę, wynik po4 0,06 wiec jest sens dawać kulki ? Słyszałem od naprawdę mądrych ludzi ze fosfor powyżej 0,03 już szkodzi sps-om Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2010 Słyszałem od naprawdę mądrych ludzi ze fosfor powyżej 0,03 już szkodzi sps-om A jaki mają przepis na utrzymanie np 0,02 ? bo to trochę chyba nie realne . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2010 Maja taki przepis zeby miec 0,00 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2010 Dla mnie to przesada ale to tylko moje zdanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2010 Podobno takie wyniki są bardzo ryzykowne , bo jednak koralom też jest potrzebne po4. Ale do tego może dojdę za kilka lat :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2010 bo Po4 jest potrzebne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2010 Panowie nie oszukujmy sie koral to zwierze jesc musi im wiecej tym lepiej. Przy bardzo obfitym karmieniu nie masz szans wyjalowic calkiem wody z fosforu tak ze nia ma sie czym martwic jezeli hanna pokaze 0,00 trzba tylko zwiekszyc papu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2010 Nom tylko jest jeszcze jedno ale, przy zerowych parametrach nie byłem pewien czy mam morskie czy holenderskie :-)) Od momentu pojawienia sie no3 na poziomie 5-10 glony odeszły w zapomnienie. Czy to była przyczyna tego nie wiem , być może tak się złożyło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Lipiec 2010 No dobrze, ale wciąż nie wiem czy hanka pokazuje wynik w PO4 czy w P, i tyle ile pokaże to już jest wynik ostateczny? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sienki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Lipiec 2010 enigma17, producent podaje że Phosphate, a to jest jednoznaczne z tym że to PO4, a dokładnie PO4 -3.. Zresztą testy standardowe np Saliferta też są już na PO4 -3 (?) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Lipiec 2010 Mówisz ,ze powyzej 0,03 skodzi spsą, powiem Tobie z własnego doswiadczenia ,że przy 0,08 rosły i wygladały lepiej nic teraz jak mam >0,00.Nie to ,ze przy tej wartosci 0,00 coś mi pada , jesli masz po4 w tej tolerancji 0,00-0,10 max to nic nie bedzie padało przy wiekszym po4 będa miały bardziej intensywniejsze kolory. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Lipiec 2010 Powiedzcie co może mieć wpływ na pomiar. Bo robiłem wczoraj pomiary, dokładnie tak samo jak u Konrada (u niego pokazało 3 x 0,06 (trzy razy robiliśmy pomiar), a u mnie pierwszy pomiar 0,43:D, później 0,36, dalej 0,26, 0,15, 0,31, 0,40, 0,43. I o co tu chodzi? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Lipiec 2010 (edytowane) Jest OK Edytowane 17 Lipiec 2010 przez slawomirdyl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Lipiec 2010 a buteleczki czyściłeś od paluchów zanim wsadzałeś do miernika?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Lipiec 2010 Raczej były czyste, ze dwa razy przed testem wstrząsnąłem buteleczką z proszkiem i tyle. Temperatura wody 26. Więc się zastanawiam o co chodzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Lipiec 2010 Na różnice w pomiarach nają też wpływ pęcherzyki powietrza we fiolce.Trzeba je usunąć przed każdym pomiarem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Lipiec 2010 Czyli wsypać proszek, wymieszać przez dwie minuty zgodnie z instrukcją, odstawić aby się wyklarowało i wtedy do miernika? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Lipiec 2010 Wystarczy postukać palcem we fiolkę i wykonać nią parę ruchów by uwolnić pęcherzyki powietrza. Moałe różnice wyników w poszczegulnych ponmiarach są dopuszczalne,najlepiej więc zrobić trzy pomiary i wyciągnąć średnią. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach