Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Lipiec 2010 Jezeli mala Hanna HI 713 pokazuje mi wynik 0,09 to jest to pokazywane w P czy w PO43-, a moze to jest jeszcze inny wynik ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vitekzawada 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Lipiec 2010 sam jestem ciekaw jak to jest z tym pomiarem jak napisales,w P czy w PO4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Lipiec 2010 HI 713 Phosphate Range - http://en.wikipedia.org/wiki/Phosphate = PO43- P to po amerykańsku Phosphorus PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Lipiec 2010 Jeżeli mała hanna pokaże mi na wyświetlaczu 0,09 to mam to liczyć jako PO[sub]4[/sub][sup]3-[/sup] co w przeliczeniu na [b]P[/b] daje 0,03 i nie ma się czym martwic? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Lipiec 2010 Jeżeli mała hanna pokaże mi na wyświetlaczu 0,09 to mam to liczyć jako PO43- co w przeliczeniu na P daje 0,03 i nie ma się czym martwic? Może niejasno napisałem mój wywód podsumowując - mała hanka pokazuje PO43- PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Lipiec 2010 Nie ma się czym martwić wynik snuper Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2010 A podłączę się pod temat, jako iż stałem się posiadaczem małej hani. Mam pytanie, kalibrację wykonuję wodą RO? A przy właściwym pomiarze wynik dzielę przez 3? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sienki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2010 Wow. jakie zamieszanie.. a może by tak napisać do Hanna Polska i poprosić o odpowiedź ? ps. już sam napisałem, zobaczymy co odp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2010 A podłączę się pod temat, jako iż stałem się posiadaczem małej hani. Mam pytanie, kalibrację wykonuję wodą RO? A przy właściwym pomiarze wynik dzielę przez 3? Mozesz bardziej sprecyzowac swoja wypowiedz o kalibracji ? I o jakim dzieleniu przez 3 piszesz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2010 No chodzi mi o to, że miernik jest nowy nigdy nie używany. Czy jest gotowy do użycia, czy trzeba go skalibrować, w instrukcji jest podane aby najpierw umieścić próbkę czystej wody. Dlatego o to pytam. A co do dzielenia przez 3 to spytałem odnośnie waszych wyliczeń. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2010 jeżeli robisz tak jak jest w instrukcji to miernik się sam kalibruje za każdym razem - bada sobie jaka jest przejrzystość/kolor wody "czystej" a potem porównuje kolor wody z dodatkiem proszku i na tej podstawie wylicza wynik - profesjonalnie to się nazywa Kolorymetr PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2010 1. Najpierw fiolka wody za akwa. 2. Fiolka wody z akwa + proszek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2010 No dobra, a co z wynikiem, bo nie mogę skumać waszych wcześniejszych wyliczeń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2010 Odczyt masz na ekranie LCD i to jest wynik np. 0,21 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2010 Jeżeli mała hanna pokaże mi na wyświetlaczu 0,09 to mam to liczyć jako PO43- co w przeliczeniu na P daje 0,03 i nie ma się czym martwic? Mackowi chodziło o to zdanie , bo w sumie nikt nie udzielił odpowiedzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2010 Mi chodzilo o ten pasek z wartosciami PO4 i P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2010 a no chyba że tak :-) Był Maciek przed chwilą i zbadał wodę, wynik po4 0,06 wiec jest sens dawać kulki ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Lipiec 2010 Nie ma sensu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach