Skocz do zawartości
parman

LAMPA LED

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Chciałbym zrobić sobie lampę LED i w związku z tym zwracam sie z prośbą o pomoc w doborze komponentów. Akwarium o pojemności 250 l (100x50x50 cm). Ile i jakich ledów (oczywiście CREE :)) będę potrzebować. Głównie mam miękkie i LPS-y. Myślałem o ledach CREE XP-G biały zimny oraz XR-E blue i royal blue. Radiator: długość 90 cm, szerokość 19,5 cm, wysokość 5 cm. Drivery MEAN WELL ELN-60-48D. Będę wdzięczny za wszelkie porady i sugestie. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego royal blu i blu z grupy XR-E a nie od razu z XP-E jeżeli chcesz robić zimne biała na XP-G.

Ja w dwóch modułach stosowałem XR-E ale do takich miałem dostęp,trzeci moduł mam na XP-E i w sumie jak miałbym robić kolejne to z tej grupy.

Te XP-E lub G mają 112 kąt świecenia a XR-E tylko 90 , po za tym XP są tańsze.

W http://www.maritex.com.pl/ dostaniesz cała game tych ledów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sory oczywiście Blue a nie Blu z gorąca zjadam litery.

A właśnie nie zapomnij o wentylatorach bo inaczej może być problem z temperaturą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki! A co do ilości to ile mam ich włożyć? I w jakich proporcjach (ile białych, ile blue, a ile royal blue)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym dał:

24 białe zimne XP-G

18 Blue XP-E

6 Royal Blue XP-E

Na taki zbiornik wydaje mi się w sam raz.

No ale proszę innych o wypowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z CREE raczej do już nic nie wymyśli trzeba by jakieś typowe Ledy UV-A Albo dodatkowe świetlówki z tym zakresem.

Ja zastosowałem świetlówki .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi. Również myślałem dać jeszcze 2 świetlówki ATI Blue Plus. Co do LEDów to wychodzi, że będę musiał kupić 4 drivery (4x12 diod).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi. Również myślałem dać jeszcze 2 świetlówki ATI Blue Plus.

popieram w 100%, jest to idealne połączenie, sam mam panel LED 90W v2 i do tego 2x39W ATI blue pulsy jest fajnie :) i korale kolorki mają i ładnie rosną . Z resztą najnowsze lampy z RS też są połączeniem T5 i LEDów.

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do LEdów to wiadomo już jakie. Teraz kwestia kolejności ułożenia: naprzemiennie biała, blue, royal blue, biała... itd? Nie mam pomysłu. Czy to po prostu na zasadzie eksperymentowania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym dał:

24 białe zimne XP-G

18 Blue XP-E

6 Royal Blue XP-E

Na taki zbiornik wydaje mi się w sam raz.

No ale proszę innych o wypowiedz.

Kłaniam,

IMHO będzie za żółto, ale skoro dajesz świetlówki, to może będzie OK?

A jak ułożyć? Wymieszaj.

Co do radiatora, to 5cm zdecydowanie za dużo - jest to już niezły monster. Może zastanów się nad kilkoma mniejszymi połączonymi, np. kątownikami z alu. Konstrukcja będzie lżejsza i powinna być tańsza, a w miejscach pomiędzy radiatorami możesz poupychać drivery. Gdzieś taie rozwiązanie widziałem, chyba na aqua-reef.com.

PZdr

Victor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do driverow, nie upychaj ich w radiatorze.

Ja zrobilem tak, uzylem kabla 8x2 (aby miec 4 sekcje ledow) ktorym elegancko wyszedlem z radiatora lampy do puszkiktora jest za akwarium

W obudowie znajduja sie drivery + cala kablownia z wyjsciami na zasilacz + wyjscia sterowania PWM/linear. Dodatkowo maly wentylator chlodzacy driwery - taki wolno obrotowy aby generowal ruch powietrza.

Kazde dodatkowe instalacje na lampie spowoduja ze wyjdzie "wizualny" pajak i prowizorka jak ktos sie przyjzy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Victor

To mam dać więcej niebieskich LEDów?

No właśnie jakby miały świecić same to byłoby za żółto, ale ze świetlówkami pewnie nie - niech się ktoś wypowie, co stosuje takie rozwiązanie.

PZdr

Victor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@smithpl

Dzięki za sugestię. No, a co z tymi ledami? Może po prostu więcej niebieskich (20 White, 20 Blue, 6 Royal Blue)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja skladam 14 bialych i 16 niebieskich - mi sie podoba

i uzywam tylko bialych i royal blue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi