Skocz do zawartości
smithpl

Nowy projekt LED na Cree XP-G i XP-E

Rekomendowane odpowiedzi

Po pokonaniu paru oświetleń LED dla innych akwarystów wreszcie przyszedł czas na moją lampe :good2: :good2:

Jako że na start akwarium zakupiłem okazyjnie ATI 6x39W nie miałem ciśnienia na szybką budowe oświetlenia LEDowego.

Także z w/w powodu nowa lampa jest jedną z 3 identycznych lamp, które docelowo zawisną nad moim baniakiem.

Jako że etap budowy systemu 3 lamp jest sekwencyjny, kształt kwadratowo-prostokątny zastąpiłem kształtem typowo podłużnym.

Pozwoli mi to na odpalenie lampy jako dodatkowej do istniejacej ATI

Lampa ma wymiary 90cm długości i 8,5cm szerokości. Szkieletem lampy jest radiator zakupiony na miare.

Docelowo może pomieścić 30-36 ledów czyli około 90-108W

Oczywiście całość zrelizowana na LEDach Cree XP-G R5 i XP-E Royal blue.

Oprócz świecenia posiada funkcje ściemniania płynnego osobno białych i niebieskich co daje pełne możliwości zmiany barwy, czy genrowania moon light/ flesh

W związku z tym iż dostarczona seria ledów niebieskich jest wadliwa fabrycznie oczekuje nadal na ich dostawę. Aktualnie jest 7 bialych i 2 niebieski2.

Moduł zostanie rozbudowany do pełnej obsady w następnym miesiącu.

Aktualnie po pomiarach moduł nie wymaga chłodzenia przy prądzie 1,4A. Prawdopodonie jest to wynik wypolerowania aluminium i star PCB.

Oto kilka zdjęć zapalonego tylko tego modułu - aktualnie posiada 9 LED 3W. W następnym tygodniu przedtsawie fotki przy miksie 7 bialych i 8 niebieskich

IMG_1798.jpg

IMG_1803.jpg

IMG_1805.jpg

IMG_1927.JPG

IMG_1932.jpg

a tu link do galerii LED Cree Aquarium Light

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:good2: To mi się podoba BRAWO :good2: teraz już nie zostanę pionierem i nie tylko na mnie psy będą wieszać :D :good2:Jedyna rada to zmniejszenie prądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Slawek, ja na Cree w sumie zjadlem juz zeby a lamp zrobilem... kilkadziesiat i to za nim pojawily sie "markowe" weze :-)

Prad spokojnie, to nie XR-E, XP-G bez straty na zywotnosci chodza na 1,3 - takie juz sa :-)

Blue sa na 950mA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W katalogu podają 1,5 może i masz rację ja jednak zawszę wolę troszkę mniej :good2:

Czym diody przykrywasz szkło ? Czy myślisz o soczewkach ?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlatego u siebie mam 1.35-1.4A

to jak z XR-E one maja graniczny 1A a z doswiadczenia wiem ze 900-940mA jest OK.

co do wykonczenia , zrobilem tak jak jest w lampach ATI POWERMODULE. Brzegi sa zakonczone w L i wsuwam akrylowa szybke pod ledy.

idealne i latwo sie czysci. Soczewek nie chce - w jednym projekcie robilem. Duzo roboty z czyszczeniem, znow jak daszza soczwkami kolejna szybe to masz straty swiatla na 2 elementach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stosuję Optiwhite 3 mm i zaklejam szczelnie bo i tak się nic popsuje a jeśli kiedyś to zawsze można silikon odkleić. Nie wiem jak Ty ale ja jeszcze anoduję radiator

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy okazji zapytam .

Soczewki z tego co się zorientowałem to mają rozpraszać światło , przy np: XR-E kąt świecenia to 90 a przy XP-E to ok 112.

Więc co jeszcze nam dają oprócz rozpraszania żeby je stosować przy XP-E zamiast np: szyby.

Oczywiście przy małym kącie jak najbardziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy okazji zapytam .

Soczewki z tego co się zorientowałem to mają rozpraszać światło , przy np: XR-E kąt świecenia to 90 a przy XP-E to ok 112.

Więc co jeszcze nam dają oprócz rozpraszania żeby je stosować przy XP-E zamiast np: szyby.

Oczywiście przy małym kącie jak najbardziej.

Skupiać, nie rozpraszać.

PZdr

Victor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Victor ma rację skupiają i mamy mniejsze straty na boki. Robię teraz lampę na soczewkach 40 stopni zobaczymy czy nie będzie widać separacji LED

takie małe doświadczenie B)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Soczewek nie używałem więc mogę nie wiedzieć .

Cały czas myślałem że są stosowane do rozproszenia i tak dość skupionego światła.

Przy żarówkach na CREE soczewki wydaje mi się że raczej rozpraszają ?

Czy dla korali i tak silne światło Led nie będzie szkodzić jak zawęzimy kąt świecenia ?

To tak jak byśmy chcieli je z lasera ładować.

Sam nie stosuje soczewek ale bardziej bym widział rozproszyć troszkę to światło na cały zbiornik w przypadku np: XR-E przy kącie 90.

Szybko spojrzałem na wybór soczewek i faktycznie są dostępne z różnymi kątami nawet od kilku stopni.

No ale są tam również taki z powierzchnią do rozbijania światła.

Osobiście zostanę na razie bez soczewek jakoś nie przekonuje mnie dodatkowe skupianie strumienia światła.

Chcę żeby równie oświetlało mi zbiornik a nie punktowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Victor ma rację skupiają i mamy mniejsze straty na boki. Robię teraz lampę na soczewkach 40 stopni zobaczymy czy nie będzie widać separacji LED

takie małe doświadczenie B)

pozdrawiam

Hmmm, 40? A które? Poproszę o relacje jak wyszło.

A zapomniałbym :fool:

smithpl: bardzo fajna lampka :D

PZdr

Victor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powoli to podliczam ale...

radiator na wymiar 62zł

ramki wieszaki, srubki polamidowe, pasta termo itp 40zł

akryl - 10zł

zasilacz mean well - 147zł ( kupilem wiekszy niz byl potrzebny ale za to od reki, normalnie wyszlo by 110zł )

drivery ze sterowaniem PWM - 4x18= 72zł

Led Cree na XP-G R5 i XP-E - to juz kwestia jakich i ile. Ja narazie mam 7 bialych i 8 niebieskich. Docelowo bedzie 14b i 14n. Wziąłem najmocniejsze R5 które w porównaniu do XR-E dają 20% więcej światła przy 350mA. czyli obstawiam jakis odpowiednik lampy XR-E 100W

Koszt ledow przy pelnej obsadzie to 546zł dla 84W lampy

Koszt ledów nie zawiera upustu za ilośc która to szacuje sie pomiędzy 5-15% ( no ale to negocjuje sobie każdy indywidualnie )

Czyli pełna 84W lampa na Cree XP-G to jakies 877zł bez rabatu na ledy.

No i skala, jakbym robił od razu na pełne akwa to odchodzi jakies 10-15% ceny dodatkowo.

Ja dodatkowo robiłem na dużym radiatorze i jak na dzień dzisiejszy nie musze go chłodzić aktywnie mimo iż zasilam ledy prądem 1,4A

Sterownik DIY do zmiany barwy i natężenia to już inna bajka i ciężko mi to wycenić bo koszt to głównie programowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy zasilacz który zastosowałeś (mean well)wymaga dołożenia driverów dla każdej diody?

Jaki model zasilacza mean well dokładnie zastosowałeś.

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zasilacz to kupilem modulowy RS-150-24 bo chcialem miec 4 sekcje ledow

Dalo by sie na 48V

Drivery dalem z alllero ale nie pamietam czyje , chyba mk electronic

Aktualnie nie ma ich an allegro ale jakby co mam kontakt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy możesz mi jeszcze odpowiedzieć na kilka pytań dotyczących zasilania LED?

1. Które rodzaj zasilania diod jest lepszy i bardziej praktyczny?

a) rozwiązanie z 1 większym zasilaczem i driverami na poszczególne sekcje (czy kupiłeś drivery z możliwością regulacji prądu? )

B) stosując osobne zasilacze osobno dla każdej zasilanej sekcji z regulacją prądu.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

P.S

Można wiedzieć gdzie zaopatrujesz się w diody firmy CREE.

Pozdrawiam

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam jeden zasilaczpod lampe do tego drivery z regulacja mocy, biale zasilam 1,4A a niebieskie 0,9 wiec nie musze kombinowac z roznymi driverami. Ustawiam sobie tak jak potrzebuje.

Diody kupuje sie roznie, zalezy gdzie akurat sa i jakie :-)

Maritex, rgblighting

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi