azja-83 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2010 Witam, zastanawiam się od dłuższego czasu, czy jest sens montowania t5-tek w zbiorniku o wysokości 60cm. Moje pytanie do osób które miały w swoich baniakach same t5-tki przy wysokości baniaka 60cm, jak wygląda doświetlenie dna w takich baniakach ? czy jest wystarczająca ilość światła dla spsów przy dnie ? Z tego co widzę to baniaki o wysokości 60cm przeważnie stoją na HQI lub HQI + T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2010 A jakie dokładnie będą miały wymiary zbiornika ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Lipiec 2010 andrniew ma wysokość baniaka 70 i z tego co wiem używa(ł) T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azja-83 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 wymiar 200x60x60 ,z tym że ciężko będzie te t5tki upchnąć na takiej długości Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 To ja przy takim zbiorniku jednak dał bym hqi . Koszt wymiany co chwile świetlówek będzie spory i możesz mieć dno nie doświetlone. Ja sam mam świetlówki i teraz żałuje i już jest plan aby zamienić na hqi , a wysokość zbiornika mam 55. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris_77 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 spokojnie możesz dać T5 - idealnie by było gdybyś dał 70 cm szerokości - wtedy dajesz 10x80W i po bokach dokładasz 24W - albo samoróbka na przemian po całej długości 80W ja mam 57 cm wysokości - 8 x 54W - i lpsy na dole trzeba upychać w cień i słusznie zauważył Mariusz - bierz przykład z Andrzeja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azja-83 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 czyli spoko , jednak światła przy dnie będzie dosyć, w sumie i tak lpsy by wylądowały niżej Snakecharner HQi odpada - nie utrzymam temperatury w baniaku , już teraz przy włączonym wentylatorze mam 28st C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris_77 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 nie wiem czy te wymiary to kwestia miejsca, szafki ale proszę rozważ możliwość zmiany na 200x70x60 lub nie powiększając litrażu np 190x70x60 lub 200x70x55 - i tak moim zdaniem 70 to mało przy takiej długości osobiście dałbym nawet 180 x 80 x 55 ja również ze względu na temperaturę przeszedłem z hqi na t5 i nie żałuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azja-83 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 Kris 190x70x60 lub 200x70x55 te dwa wymiary jeszcze wchodzą w gre ,z większą przychylnością dla tego drugiego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewaise 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 A najlepiej 200x80x55 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 No idąc dalej to chyba najciekawiej by wyglądało , chmm jakiej masz szerokości pokój :-) 200x200x55 :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 A najlepiej 200x80x55 Ewa cicho, to moj nastepny projekt 200x80/90x60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ewaise 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 Przy 200cm szerokości ciężko by było grzebać w akwarium Ostatnio miałam okazję zobaczyć akwarium o wymiarach 160x80x55 i ta szerokość idealna, żałuję że u mnie takie wyglądałoby już źle. Także warto przemyśleć sprawę @Mariusz - to piękna rafa się szykuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 Kris 190x70x60 lub 200x70x55 te dwa wymiary jeszcze wchodzą w gre ,z większą przychylnością dla tego drugiego Ten drugi zbiornik to najlepszy wybór , będzie ładna głębia ,a obsługa na pewno łatwiejsza niż przy wyższym szkle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azja-83 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 snakecharner 70cm szerokości to jest max potem bym musiał kombinować jak nie wchodzić bokiem do pokoju - yyy przesunąć ścianę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 To jak jesteśmy przy temacie t5 , jak często wymieniacie świetlówki ? Bo teorie są rożne od 3 - 6 nawet do 12 miesięcy . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azja-83 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 to zależy od świetlówki ATI wytrzymują dłużej ja wymieniam atiki co 7 miechów, Aquamediki wymieniałem co 3 max 4 miechy. Słyszałem że Fiji Purple też nie pociągną za długo max 3 miechy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 Wedlug mnie najwazniejszy wymiar baniaka to dlugosc. Na wlasne oczy przekonalem sie jaka kolosalna roznica jest miedzy 160 a 200. Nastepny wymiar to głębia (grubosc). Na samym koncu jest wysokosc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach