Skocz do zawartości
Mr_Garden

[200L] Peryferia Rafy

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Zbiorniczek jaki posiadam to 200L (zimą stawiam ok. 400L) :dance3: Nieco danych:

ZBIORNIK:

Float 8mm, 80x50x50 (dł. x szer. x wys.) w tym wbudowany panel filtracyjny.

OŚWIETLENIE:

Aqua Medic Starlight Future 150W oraz T5 24W aktynika.

FILTRACJA:

-pompa obiegowa Atman

-4 cyrkulatory

-odpieniacz Weipro SA-2013

- w panelu, złoże zraszane, refugium, kamienie ZEO i gąbki (niebawem peleteki) :smile:

Zbiornik został założony 10 kwietnia, przedstawię mniej więcej jak się rozwijał do tej pory.

DZIEŃ 14.04.2010

Tak więc stało się, jestem mega szczęśliwym posiadaczem poniższej solniczki, akwarium zostało odkupione od kolegi. Dziś dla zbiornika był przełomowy dzień, mianowicie przyjechało do mnie 7-8kg dodatkowej żywej skały (mogłem sklecić konstrukcję-powiedzmy, że na stałe :wink: ) oraz niespodziewany prezent (miałem go kupić w przyszłym tyg.) błazenek okoniowaty. Po włożeniu skały i zrobieniu nie małego syfu odczekałem 2h (w tym czasie metodą kropelkową aklimatyzowałem rybę). Moment wpuszczenia odbył się bezboleśnie, błazenek pływa po całym akwa, pobierał już pokarm, jest wszędobylski i wszystkiego ciekawy (zwłaszcza obiektywu). Jednak od ukwiała trzyma się z daleka (tak jak pisał mi Matejoz musi się przyzwyczaić) póki co okupuje grotę ;) Ułożenie skały może nie jest za szczególne, ale zależało mi na uzyskaniu miejsca dla koralowców, które muszę zacząć powoli nabywać :wink:

i tak się to prezentuje:

img7845n.jpg

img7835a.jpg

img7902q.jpg

img7892.jpg

panel filtracyjny:

img7908.jpg

wariat z definitywnym ADHD :D

img7881y.jpg

img7876.jpg

Mam tu jeszcze takie fotki z pierwszych dni życia, heh tak mnie pochłonęło zakładanie bańki, że tak na prawdę mam 1 zdjęcie :dance3: ale mam też fotki jak baniak wyglądał jeszcze przed wczorajszym dołożeniem skały ;)

a oto one:

img7729l.jpg

Zasalanie bańki, czyli jedna wielka pralka :D Następnie wsypałem piach (zrobiło się tak biało że nie widziałem połowy akwa) odpaliłem sprzęt ok. 23 i tak zostawiłem do rana, miałem sobie rano dosypać jeszcze soli (wieczorem nie miałem siły). Rano budząc się zastałem kryształ :shock: Wszystko byłoby fajnie gdyby nie pęknięty salimetr, chcąc zmierzyć zasolenie i dosypać soli wkładam go do akwa a on idzie na dół :sad: okazało się, że jest pęknięty... no pięknie skała ukwiał i korale czekają w styroboksie, szybko łapiąc za tel. zadzowniłem do znajomego od którego przywiozłem akwa i policzyliśmy ile mniej więcej poszło soli, za radą Mateusza wrzuciłem jeszcze 2 kg (sami nie wiedzieliśmy czy będzie ok), tak się bełtało to do południa, po czym zacząłem układać skałę i wrzuciłem ukwiał (jak widać rozłożył się więc zasolenie powinno być dobre).

Tutaj fotka gdzie widzimy jeszcze odpieniacz na szybie (tuba jest spora) :smile: dałem go tam ponieważ chciałem poobserwować jego pracę przez pierwsze dni.

img7756r.jpg

i zbliżenie na stare ułożenie skały.

img7735t.jpg

DZIEŃ 24.04.2010

Wczoraj do akwa przybyło trochę życia... ale 1 życie odeszło... mianowicie "stary" błazenek udał się na drugi świat do wielkiej rafy popełniając samobójczą ucieczkę z akwa (znalazłem go rano na podłodze). Najprawdopodobniej po dodaniu nowych ryb, któraś musiała go w nocy wystraszyć/musnąć (przez tydzień był sam w zbiorniku i czuł się pewnie) i wystraszony powędrował ku górze... niestety trochę za wysoko... dodam, że nie mam jeszcze LED'ów nocnych i są całkowite ciemności nocą(ryba traci trochę orientacje) a szkoda bo dokupiłem mu towarzyszkę/towarzysza i chyba się polubili od pierwszego "wpuszczenia" :-P Zwierzaki jake dokupiłem to:

1x Lysmata amboinensis

1x Lysmata Wundermani

1x Amphiprion Ocellaris (został sam po samobójstwie towarzysza, za tydzień mu dokupię)

1x Synchiropus Splendinus (tego widziałem dziś może 2 razy w skałach, niestety jest bardzo bojaźliwy i nie wychodzi ze skał... także o foto jak na razie można zapomnieć)

Zakupiłem również 3 skałki z fajnymi zoathusami i jakieś tam pojedyncze grzybowieńce.

Witajcie,

Trochę minęło od ostatniej aktualizacji, w sumie w zbiorniku zmieniło się nie wiele poza dodaniem nowych korali i zmianą w ułożeniu skały, cały czas walczę o dobre parametry, miałem już zalążki cyjano jednak szybko sobie z nimi poradziłem, regularnie czyściłem piach przez tydzień... :wink: Obecnie zbiornik się w miarę ustabilizował, jak na razie skacze mi KH teraz staram się ustalić odpowiednią dawkę Coral Bulider aby KH trzymało się na poziomie 8-9. Ogólnie myślę, że nie jest źle, jak dobrze pójdzie to pod koniec maja będą pływać w nim już jakieś ciekawe ryby :wink:

Parametry z przed godziny:

PH - 8.0

KH - 9

PO4- 0,2

NO3- 15

MG- 1050

CA- 430

SiO3-0

NO2-0

Fotki:

img8612640x480.jpg

img8628640x480.jpg

img8543640x480.jpg

... i tutaj jak na razie mój ulubieniec :grin: Tak jak wcześniej było wspomniane troszkę się pospieszyłem z jego zakupem, ale chyba ma się dobrze ? :wink: Zauważyłem, że przytył troszkę, a co najlepsze wychodzi już ze skał i kładzie się na tej największej nad grotą i tak sobie spędza nawet 2h, praktycznie wcale się nie boi :smile:

img8590640x480.jpg

Dziś zbiornik wygląda zupełnie inaczej (niebawem zdjęcia) między czasie miałem ślicznego chelmona, który w niewoli był ponad rok i jadł z wielkim apetytem mrożonki (byłem w niebo wzięty), niestety moja 2 dniowa nieobecność w domu, sprawiła, że temp. poszła na 31C !!! Ucierpiał na tym tylko chelmon, był tak osłabiony, wciągnął go mój ukwiał... po czym niestrawione resztki "wypluł"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kłaniam,

Ładnie się to wszystko prezentuje. Trochę partyzantki z tym soleniem i wrzucaniem życia, ale to chyba każdy ma coś takiego "na sumieniu".

IMHO:

1. Jak było mniej skały, to było ładniej:tongue:

2. Nie za dużo tych pompek? Nie chodzi mi o strumień wody, ale o samą liczbę urządzeń.

PZdr i życzę jak najszybszej przesiadki na większe.

Victor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Victor, zgadza się partyzantka była i to konkretna ale nie mogłem nic innego zrobić, skała (naprawdę ładna- zresztą widać) leżała w styroboxie wraz z ukwiałem (wszystko z działającego zbiornika) + 60L ze zbiornika od znajomego. Lecz nie było tak źle po zmierzeniu zasolenie wyszło 1,022 hehe także idealnie. Co ciekawe ukwiał, który przywiozłem jest podobno dla doświadczonych i bardzo trudny w hodowli, u mnie rośnie pięknie :D (dam aktualizację to zobaczycie) w 3 miesiące urósł jeszcze raz tyle i chyba zaczyna mi się dzielić.:biggrin:Co do sprzęty to jest już pochowany.

P.S.

5 dzień leję wódkę do akwa i powiem szczerze, że jestem zadowolony ale jeszcze poczekam z fotką :dance3:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działaj działaj:)

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Działam działam :D Na przestrzeni 2 tyg. dojdą fajne korale głównie miękasy :ok: wtedy dodam foty ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała aktualizacja, doszło trochę życia... niebawem wstawię filmik ;-)

img0286.jpg

img0254h.jpg

img0357qz.jpg

img0390yu.jpg

img0347r.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcinają aż miło patrzeć. Ładnie.

Prośba; Możesz coś więcej napisać o kamieniach zeo, ich rola w filtrze?, likwidujesz je?, czy urosły?

Dzięki.

Pozdr jc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej piszesz, że przybyło "7-8kg LR" to ile masz całej bo mam takie same akwa lecz bez panela i się zastanawiam ile zamówić?

PS łaniutko :good2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

j-c kamienie zlikwidowałem na rzecz "kulek"- BioPellets kręcą się już trochę, nie pożądanych glonów nie widzę... więc jest ok, kamieni zeo nie mam już od ponad tyg. Po4 Salifertem i JBL nie wykrywalne ale wiadomo jakie to są testy.... :rolleyes: Powoli zacznę coraz obficiej karmić.

inżynier dokładnie Ci nie powiem bo nie pamiętam, mam duże bardzo porowate i lekkie kawałki skały mniej więcej będzie 30-35kg LR

P.S.

Te białe kawałki na samej górze już ładnie pokryły się glonem wapiennym... lecz oczywiście byłbym chory gdybym czegoś nie zmienił... znowu przestawiłem trochę skały hehe, lecz teraz już ostatecznie. :lol: Przykleiłem SPS'y do skał aby uniemożliwić sobie jej przekładanie... trzeba mieć jakiś sposób na siebie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi