Skocz do zawartości
nekroskop

Idealny zbiornik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam spróbujmy stworzyć idealny zbiornik np. 300 L (mam taki)

Zaprezentujmy sprzęt oczywiście z opisem działania.Sump, co do niego wkładamy, jaki filtry, jakiej wydajności pompy obiegowe i cyrkulacyjne? Jakiej chemii, jakich testów używać i dla czego. Koledzy piszcie o swoich błędach, poraszkach to w przyszłości powinno pomóc nam i tym, którzy dopiero zaczynają. Pozdrawiam

W moim opieram się, na LR+LS w sumpie odpieniacz i filtr glonowy pompa do chłodziarki i obiegowa.Małe otwory w kominie spowodowały, że mam 2 spływy + rewizje a powrót został puszczony z tyłu zbiornika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nakroskop, zproszenie do dyskusji na taki temat wróży raczej kłótnię niż konstruktywne wnioski :D po prostu nie ma czegoś takiego jak idealny zbiornik, a właściwie dla każdego będzie on inny...

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nekroskop jeden może mieć sprzęt z najwyższej pułki i w baniaku będzie tak sobie żadna rewelacja. Drugi może mieć najtańszy sprzęt, a korale piękne. Tu nie chodzi o zebranie idealnego sprzętu tylko o samego akwarystę, jego systematyczność i zdolność obserwacji korali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pelni zgadzam sie z przedmowcami. Na dodatek trzeba uwzglednic dla jakich zwierzat ma byc ten zbiornik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdaję sobie sprawę,że stworzenie idealnego zbiornika jest uzależnione od wielu czynników. Myślałem o nietypowych rozwiązaniach technicznych, jakie zastosowaliście w zbiornikach i o tym, co zrobiliście źle podczas zakładania zbiornika i co byście chcieli w nich zmienić. Co do obsady to LPS i SPS plus obsada czyszcząca i rybki.zbiornik mocno obciążony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He, he, zeby zawsze sie tak dalo. Ale to prawda, duzy zbiornik bedzie latwiej utrzymac, oczywiscie duzy w granicach do 1200-1500 litrow, pozniej jest juz duzo trudniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, jakiej wielkości zbiorniki zbudowaliście w mieszkaniach (nie w domach) chodzi o obciążenie stropu. Ja mam 430 litrów całkiem niezłe obciążenie na małej powierzchni.Ktoś mi powiedział, że według planów dopuszczalne jest ok. 250 kg/m².Obawiałem się, że baniaczek będę oglądał u sąsiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chmm , a to ciekawe . U mnie wychodzi 1 tona 1 m2 :-)

Ale kto wie , ja mam zrobiona 0,5 metra wylewkę , no i nie mam piwnicy .

Ale zapewne bys musiał się dowiedzieć w administracji budynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nekroskop wyobraź sobie ze zamiast akwarium masz naprawdę dużą biblioteczkę z wielkimi i grubymi książkami. Pewnego dnia przychadza do Ciebie znajomi zobaczyc Twoje ksiazki i nagle wszyscy podchodza do biblioteczki i co ? Dom ma sie zawalic ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mieszkam w starym budownictwie na 2 piętrze znajomy miał 500L musiał zaraz po założeniu zwinąć interes, bo podłoga się niebezpiecznie wygięła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem na 10 pietrze 750 litrow plus sump 200 litrow, razem ponad tona pod sciana nosna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlopaki nie dajcie sie zwariowac :-) pamietam ze studiow, ze 55kg kobieta w szpilkach stawiajac krok wywoluje nacisk ponad 6 ton /m2 :-))) zawsze demotywowalo to wszystkie laski :-)))

Dla porownania 60 tonowy czolg na gasienicach ochronnych nie przekracza 200kg/m2 :-) takze nie masa, a jej rozmieszczenie Panowie sie liczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie moja szafeczka jest zrobiona z zamkniętych profili 2/2 cm i w 8 miejscach styka sie z podłogą.Masa trochę słabo się rozkłada:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi