Skocz do zawartości
MiQ

jakie świetlówki do HQI

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mam lampę HQI 2x150, chcę dać żarniki reeflux 12kk i zastanawiam się nad świetlówkami

myślę czy dawać LED czy T5 (długość 120cm) i kwestia dać jedną, dwie czy trzy (i czy te z e-rybki czy te z RS)?

ostatnio skłaniam się żeby dać TL03 T8 i jakieś 2 LED - pytanie jakie ? białe, niebieskie czy niebieską i białą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę ze do hqi lepszym rozwiązaniem będą T5 np. 2x reef blue AM.Miałem podobne rozwiązanie ,tyle ze z hqi 250w.

Jeśli myślisz o zastosowaniu ledów w połączeniu z T5 ,to odezwij się do Sławoniradyla,napewno zaproponuje Ci dobre rozwiązanie w dobrej cenie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam,

mam lampę HQI 2x150, chcę dać żarniki reeflux 12kk i zastanawiam się nad świetlówkami

myślę czy dawać LED czy T5 (długość 120cm) i kwestia dać jedną, dwie czy trzy (i czy te z e-rybki czy te z RS)?

ostatnio skłaniam się żeby dać TL03 T8 i jakieś 2 LED - pytanie jakie ? białe, niebieskie czy niebieską i białą

Dałbym tylko LED Royal blue, jaka długość akwarium ? Załatwi Ci to też oświetlenie nocne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

długość 135cm, więc świetlówka 120cm idealnie się nadaje :)

tylko pojemność to 400L i pytanie czy 2x150W starczy ? stąd pomysł dołożenia większej ilości świetlówek - ogólnie LED zwróci mi się po 3 latach więc wolałbym LED i nie musiałbym pamietać o wymianie + dobrze jak by były na 230V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli myślisz o sps-ach, i możesz jeszcze wprowadzić zmiany to daj 250 na trzonku e39/40, bez dwóch zdań.

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety lampa już jest

najwyżej SPS-y będą w wyższych partiach akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi