MiQ 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Czerwiec 2010 witam, mam lampę HQI 2x150, chcę dać żarniki reeflux 12kk i zastanawiam się nad świetlówkami myślę czy dawać LED czy T5 (długość 120cm) i kwestia dać jedną, dwie czy trzy (i czy te z e-rybki czy te z RS)? ostatnio skłaniam się żeby dać TL03 T8 i jakieś 2 LED - pytanie jakie ? białe, niebieskie czy niebieską i białą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Czerwiec 2010 Myślę ze do hqi lepszym rozwiązaniem będą T5 np. 2x reef blue AM.Miałem podobne rozwiązanie ,tyle ze z hqi 250w. Jeśli myślisz o zastosowaniu ledów w połączeniu z T5 ,to odezwij się do Sławoniradyla,napewno zaproponuje Ci dobre rozwiązanie w dobrej cenie:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Czerwiec 2010 witam,mam lampę HQI 2x150, chcę dać żarniki reeflux 12kk i zastanawiam się nad świetlówkami myślę czy dawać LED czy T5 (długość 120cm) i kwestia dać jedną, dwie czy trzy (i czy te z e-rybki czy te z RS)? ostatnio skłaniam się żeby dać TL03 T8 i jakieś 2 LED - pytanie jakie ? białe, niebieskie czy niebieską i białą Dałbym tylko LED Royal blue, jaka długość akwarium ? Załatwi Ci to też oświetlenie nocne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiQ 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Czerwiec 2010 długość 135cm, więc świetlówka 120cm idealnie się nadaje tylko pojemność to 400L i pytanie czy 2x150W starczy ? stąd pomysł dołożenia większej ilości świetlówek - ogólnie LED zwróci mi się po 3 latach więc wolałbym LED i nie musiałbym pamietać o wymianie + dobrze jak by były na 230V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Czerwiec 2010 Jeśli myślisz o sps-ach, i możesz jeszcze wprowadzić zmiany to daj 250 na trzonku e39/40, bez dwóch zdań. Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiQ 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Czerwiec 2010 niestety lampa już jest najwyżej SPS-y będą w wyższych partiach akwarium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Czerwiec 2010 Ja bym dał 12 LED cree załatwi Ci to na zawsze sprawę niebieskiego i nocnego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach