Grzegorz Dyzma 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Czerwiec 2010 Powitac:) Z racji ze oospa ponownie zagoscila w moim zbiorniku postanowilem sobie pomoc lampa UV. Gdzie ja najlepiej umiejscowic i jak zasilic. Wylot z odpieniacza, przed? Zasilic ze zrzutu? na wylocie z filtra z peletami? Please help:-( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Czerwiec 2010 Na wylocie z sumpa do akwa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Czerwiec 2010 Tylko Grzegorz nie przedobrzyj z UV bo ja u siebie z ospa w prawdzie wygralem, ale dino, cyjano i innego przeklenstwa sie przypalentaly :/ Jak zawsze co za duzo to nie zdrowo :/ A jako ciekawostke Ci powiem, ze podlaczylem v2 lampe do 30 litrowego akwarium z sama woda. Przez 3 tyg nawet sie szyba nie zazielenila :-) bardzo latwo tym ustrojstwem wyjalowic wode do zera :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Czerwiec 2010 Tylko Grzegorz nie przedobrzyj z UV bo ja u siebie z ospa w prawdzie wygralem, ale dino, cyjano i innego przeklenstwa sie przypalentaly :/ Jak zawsze co za duzo to nie zdrowo :/ A jako ciekawostke Ci powiem, ze podlaczylem v2 lampe do 30 litrowego akwarium z sama woda. Przez 3 tyg nawet sie szyba nie zazielenila :-) bardzo latwo tym ustrojstwem wyjalowic wode do zera :/ To prawda kolega ma rację Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Czerwiec 2010 Grzesiu jesr taki preparat Preisa Neosal.Napewno 100 razy bezpieczniejszy niż UV. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Czerwiec 2010 Grzesiek wstaw UV tam gdzie masz miejsce, a chemii żadnej nie lej. Ten preparat Preisa jest pewnie bazowany na miedzi tak ze wykończy ci wszystkie korale i skorupiaki. Tez mialem ospe w paniaku przy Zeo, wsadzilem 25 Watowa UV 2 tygodnie i po klopocie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Czerwiec 2010 To jest na miedzi czy nie? Zalamka. Ospe mam od zawsze musze sie naprawde zglebic w wiedze o tym kulozesku albo koncze z akwarystyka. Nie moge juz dluzej patrzec jak pada ryba za ryba. Zawsze probowalem polsrodkow. Czosnek, witaminy, podwyzszona temperatura i kompiele w odynex czy jakos tak. Proba wylowienia ryby i kompiel zawsze bardziej stersowala rybe niz to bylo warte. Mam straszne wyrzuty sumienia ze wczesniej nie szukalem pomocy i nie podejmowalem bardziej radykalnych srodkow. Podlaczylem lampe Vecton 200 i na pompce eheim 300. Zupelnie nizaleznie, bze kombinowania ze zrzutem, powrotem czy filtrem z peletami. Wylot z lampy przy zaciagu do odpieniacza. Odpieniacz siedzi juz 16 godzin. Nie wiem czy to chwilowy skutek spwowdowany nowym materialem w wodzie czy samo dzialanie lampy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Czerwiec 2010 Mariusz bzdury wypisujesz.Stosowałem ten preparat wielokrotnie w zbiornikach spsowych i nigdy nic nie padło.Zresztą nie tylko ja go stosuję i z tego co mi wiadomo nigdzie nic się złego nie działo po zastosowaniu Neosalu.Nie polecałbym czegoś niesprawdzonego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Czerwiec 2010 Czytajac ten opis http://www.preis-aquaristik.de/pol/lekarstwa/hmpreisneosalfluessig.html napewno nie wlal bym czegoś takiego do swojego baniaka chemia to chemia koniec i kropka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach