Skocz do zawartości
Grzegorz Dyzma

Gdzie podpiac UV-ke

Rekomendowane odpowiedzi

Powitac:)

Z racji ze oospa ponownie zagoscila w moim zbiorniku postanowilem sobie pomoc lampa UV. Gdzie ja najlepiej umiejscowic i jak zasilic. Wylot z odpieniacza, przed?

Zasilic ze zrzutu? na wylocie z filtra z peletami?

Please help:-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko Grzegorz nie przedobrzyj z UV bo ja u siebie z ospa w prawdzie wygralem, ale dino, cyjano i innego przeklenstwa sie przypalentaly :/ Jak zawsze co za duzo to nie zdrowo :/

A jako ciekawostke Ci powiem, ze podlaczylem v2 lampe do 30 litrowego akwarium z sama woda. Przez 3 tyg nawet sie szyba nie zazielenila :-) bardzo latwo tym ustrojstwem wyjalowic wode do zera :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tylko Grzegorz nie przedobrzyj z UV bo ja u siebie z ospa w prawdzie wygralem, ale dino, cyjano i innego przeklenstwa sie przypalentaly :/ Jak zawsze co za duzo to nie zdrowo :/

A jako ciekawostke Ci powiem, ze podlaczylem v2 lampe do 30 litrowego akwarium z sama woda. Przez 3 tyg nawet sie szyba nie zazielenila :-) bardzo latwo tym ustrojstwem wyjalowic wode do zera :/

To prawda kolega ma rację :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzesiu jesr taki preparat Preisa Neosal.Napewno 100 razy bezpieczniejszy niż UV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzesiek wstaw UV tam gdzie masz miejsce, a chemii żadnej nie lej. Ten preparat Preisa jest pewnie bazowany na miedzi tak ze wykończy ci wszystkie korale i skorupiaki.

Tez mialem ospe w paniaku przy Zeo, wsadzilem 25 Watowa UV 2 tygodnie i po klopocie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest na miedzi czy nie?

Zalamka. Ospe mam od zawsze musze sie naprawde zglebic w wiedze o tym kulozesku albo koncze z akwarystyka. Nie moge juz dluzej patrzec jak pada ryba za ryba. Zawsze probowalem polsrodkow. Czosnek, witaminy, podwyzszona temperatura i kompiele w odynex czy jakos tak. Proba wylowienia ryby i kompiel zawsze bardziej stersowala rybe niz to bylo warte.

Mam straszne wyrzuty sumienia ze wczesniej nie szukalem pomocy i nie podejmowalem bardziej radykalnych srodkow.

Podlaczylem lampe Vecton 200 i na pompce eheim 300. Zupelnie nizaleznie, bze kombinowania ze zrzutem, powrotem czy filtrem z peletami. Wylot z lampy przy zaciagu do odpieniacza. Odpieniacz siedzi juz 16 godzin. Nie wiem czy to chwilowy skutek spwowdowany nowym materialem w wodzie czy samo dzialanie lampy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz bzdury wypisujesz.Stosowałem ten preparat wielokrotnie w zbiornikach spsowych i nigdy nic nie padło.Zresztą nie tylko ja go stosuję i z tego co mi wiadomo nigdzie nic się złego nie działo po zastosowaniu Neosalu.Nie polecałbym czegoś niesprawdzonego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi