Steril 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2008 Chcialbym poznac wasza opinie na temat powstajacego w mojej glowie problemu:) Od jakiegos czasu zaglebiam sie w tematyke systemow low-nutrient - zachecony wynikami chcialbym zrobic cos pozytywnego ze swoim zbiornikiem. System - dziala od roku, wody okolo 1000l w obiegu, zywa skala okolo 80-90kg, na dnie zywy piach warstwa okolo 5-7cm, wykazujaca cechy dsb - babelki, kanaliki, ale czysta i biala powierzchnia, w sumpie do przedwczoraj komora z miracle mud 8kg i spagetti - teraz same glony. Reaktor ati najwiekszy z wkladem mieszanym - koralenbrucht, magnez grotecha i gruby knop) odpieniacz bubble king 300 wewnetrzny, filterek na rowe, cyrkulacja dwie tunze 6100 plus to co z pompy, oswietlenie: 2*250w hqi e40 20kk (wczesniej 12kk celem podgonienia wzrostu korali), 4*80w t5 ati i 4*54w t5 ati (jedna 15kk 54w reszta mniej wiecej po polowie blue plus i blue actynic). uv i ozonu nie uzywam. Z rzeczy niepokojacych - brak systematycznosci w wymianie rowy, poza tym ostatnio dopiero zamontowalem tds - woda na wyjsciu z zywicy 007 a po membranie 001.....Niebawem odbieram filterek na 8l mb-20 i zamierzam robic regularne podmiany z sola TMPR (podmian przez rok w sumie zrobilem moze 5...). Do tego zapuscilem sie z karmieniem korali - wczesniej robilem to raz w tygodniu conajmniej, teraz rzadziej....) Parametry - Ca 370-400, dkH 6.5-8 Co chcialbym osiagnac - poprawic kolory spsow - buro nie jest, ale patrzac chociazby na montipore digi czerwona - u mnie jest ceglasta mozna powiedziec, a w ogladanych zbiornikach czysto jasno-rozowa, wrecz majtkowy kolor. Inne korale podobnie - wiecie o co chodzi. I tutaj pojawia sie problem - zbiorniki low nutrient zakladaja osiagniecie niewykrywalnych wartosci azotanow i fosforanow - azotany od poczatku mam niewykrywalne - fosforany jakies na pewno sa, chociaz cholera wie, nigdy nie mierzylem. Na skalach, szybach -nigdzie ani sladow jakichkolwiek glonow zielonych, nalotu itp, totalnie czysto, tylko wapienne. Do tego zauwazylem na jednej akrze utrate tkanki u podstawy korala. Kupilem sobie zestaw prodibio, ale tak czytam i czytam i zastanawiam sie, czy przy takiem systemie nie przedobrze jeszcze bardziej i nie wysle tego tracacego tkanke i innych korali na tamten swiat. Plan wstapny byl taki - podmany wody dobrej juz jakosci 10% raz w tygodniu, bakterie i odzywka dla bakterii, reefbooster zgodnie z zaleceniem prodibio, weglel (teraz mam eheim) litr wymiana raz w miesiacu, nocne karmienie dwa razy w tygodniu, aminokwasy kz raz dziennie zgodnie z zaleceniem. I tutaj sie boje, ze wyjalowie tymi bakteriami zbiornik tak, ze sobie z tym nie poradze i nie bede mial ani majtkowej digi ani tkanki na koralach. Co o tym wszystkim myslicie? nizej poglad zbiornika: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebciu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2008 Co do majtkowej digi Szymon może to po prostu inna odmiana. Ja mam jedną biały pień + czerwone polipy, drugą całą czerwoną (dość jasną) i trzecią właśnie różową majtkową Jeśli schodzi Ci tkanka od spodu to korale głodują. Ja tak na szybko bym je trochę podokarmiał - co drugi dzeiń wieczorem dawka "papu" np. podzielona na trzy części porcja jaką do tej pory karmiłeś raz w tygodniu lub trochę więcej:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steril 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2008 Czarek wejdz na strone Iwana i popatrz jak wygladala czerwona digi na pierwszych fotkach i jak na tych najswierzszych - dotyczy to i zbiornika obecnego i poprzedniego. Do konca nie wiem na jakiej zasadzie to wszystko sie kreci, ale mam wrazenie, ze ograniczajac "nutrienty" za pomoca bakterii zmienia sie jakos gospodarke azotem i fosforem i wraz z odpowiednim karmieniem wypracowuje sie rownowage, inna niz ststemie ktory na przyklad mam ja - nie ucinajac jednoczesnie cyklu azotowego u podstawy jak w przypadku stosowania zeolitow. A o nalezyte karmienie rzeczywiscie (i kilka innych spraw) musze w koncu zadbac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rebciu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2008 Oczywiście nie ujmując nic ze zbiornika Iwana bo jest super - ale wydaje mi się, że głównym powodem tak drastycznych zmian koloru jest obróbka zdjęć. Zobacz zdjęcie 4 i 5 od dołu - ten sam okres, a kolory inne i tak idąc w górę zdjęcia się zmieniają ale głównie chodzi mi o korekcję tych zdjęć. Wygląda najpierw jakby na początku było za dużo świetlówek AM 10000K . Potem jakby właśnie postawił na światło niebiesko-fioletowe ale jak się dokładnie przyjrzymy to nawet widać, że kolory różnią się w tej samej sesji zdjęciowej - czyli jest korekcja kolorystyczna. Bardzo często kombinując z kolorami dochodzi do sytuacji kiedy chcąc nasycić czy zmienić jakiś kolor doprowadzamy do zmiany innego koloru. Oczywiście nie widziałem jego zbiornika i to tylko takie moje gdybanie ale jakoś ciężko mi sobię wyobrazić, że czerwona digita robi się różowa. To tak jak z seriatoporami są ciemno różowe oraz czerwone i raczej przy złych parametrach będą szły w jakieś cielisto-brązowe odcienie tak jak moja czerwona digita po przeprowatce poszła na początku w jasne brązy. Oczywiście, tak jak pisałem, baniak jest wywalony w kosmos i może nie mam racji gdybając ale chba aż tak bym się tym kolorem nie sugerował. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2008 Szymon może dodam coś od siebie, chociaż znawcą nie jestem:) Mam taką montipore o kolorze majtkowym, tzn. w poprzednim zbiorniku tak wyglądała, aktualnie jest tylko czerwona. Jedyne co mi przychodzi do głowy to właśnie fosforany. Nie mogę potwiedzić narazie swojej teorii ponieważ nie mam ani testu Rowa, ani podłączonego absorbentu. Być może w najbliższym czasie wykonam tą drugą czynnosć to zobacze co się będzie działo z kolorami, ale mam nadzieje, że na +. Moja rada dla Ciebie to kupić test Rowa na PO4 i zacząć regularnie wymieniać absorbent. Będziesz się coś bawił z oświetleniem? Aaa... i jeszcze powiedz dlaczego zlikwidowałeś MM i czy masz zamiar coś teraz dozować? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2008 z tego co wiem to Iwan nie stosowal u siebie zadnych absorberow dodatkowo uzywal tylko ZEOstart2 . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steril 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2008 Rebciu - mnie sie wydaje inaczej (ale to nie znaczy, ze nie wniose posagu, nie przejmuj sie:)) roznica jest i w innych koralach. no ale moge sie mylic oczywiscie Synek - mm zlikwidowalem na rzecz bioptim i bakterii (bioptim ma b. duzo elementow), jesli zaczne te bakterie stosowac to tak zostanie, przynajmniej narazie, potem podepne abc+m. Zbyszek - no wlasnie - on ostro karmil te bakterie, do tego jaka kosmiczna warstwe piachu mial, i jemu korale tkanki nie tracily jakos:)A jezeli chodzi o fosforany, podobno mial tez mikserek:) podobno Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zizi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2008 w tych kolorach?, wiem, ze zdjecie koszmarne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steril 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2008 chodzi mi o inny gatunek, nie ma bialych tipow i bialawej tkanki - cala jest jednego koloru - moze w miejscach, gdzie rosnie jest delikatnie jasniejsza, ale tam tez ma futro. daje fotke, tylko taka mam, teraz nie zrobie bo zdjalem lampe do zmiany statecznikow. Ta monti to tylko przyklad, nie zalezy mi tylko na niej:) i jeszcze jedno pytanie do ludzi, ktorzy zetkneli sie z problemem osobiscie - czy utrata tkanki od spodu jest odwracalna? pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2008 Szymon, czy o coś takiego Ci chodzi? Jest to zdjęcie z poprzedniego zbiornika, aktualnie jest bardziej czerwona niż różowa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zizi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2008 bardzo ladna, poszukam moze gdzies znajde ABC, M, N, P uzywam - polecam uwazaj na wyjalowienie wody, ja musialem wylaczyc odpieniacz na 2 tygodnie - byl widoczny brak przyrostow glowna filtracja to zywa skala, ponad 100kg w 400 l, do tego mni DSB, do tego glonowy, do tego BM200, NO3 na niewyrywalnym poziomie, po4 tez ale mierzone salifertem mam DI 5l MB20, chociaz na litrowym zawsze mialem TDS 0 glownie karmie koralowce kentem, 4 rozne buteli, leje na oko, miks raz na tydzien Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steril 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2008 Synek, tez nie ta. zobaczcie tutaj roznice - zbiornik swierzy, mniej wiecej tak u mnie przedstawia sie tonacja i kolorystyka korali. monti digi jest ceglasta (fotka 1), ta sama digi po kilku miesiacach - "majtkowa":) http://www.hausriff.ch Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zizi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2008 moze zmiana swiatla z cieplejszego na zimniejsze, zamienia cegle w majtki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2008 Tak jak pisałem moje rady to zabawa z światłem i te fosforany. Za ok. 2 miesiące będe mógł coś powiedzieć co się stało z kolorami u mnie, bo dołoże absorbent i dam swietlówke KZ, na temat ktorej słyszałem wiele opini zarówno pozytywnych jak i negatywnych. Tak więc Szymon widzisz, jak tutaj być mądrym:D A i jeszcze dołączam się do pytania Szymona z tą obumarłą tkanką u podstawy, czy to się jakoś regeneruje:) PS Stosujesz może węgiel? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steril 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2008 no od niedawna wlasnie, nigdy tego nie robilem. zamierzam stosowac spore ilosci wymieniane co miesiac. po zastosowaniu pierwszej dawki woda zrobila sie krysztalowa jak nigdy:) w koralach strat nie ma jak narazie (chodzi o wieksza penetracje swiatla). pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2008 @Steril jesli mozesz to napisz jak spisuje sie ten wegiel bo welug proucenta nie jest on przeznaczony do akwarii morskich. pozrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steril 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2008 za duzo to nie moge powiedziec, bo krotko go uzywam, kupilem wlasnie eheima za rada Andrzeja, narazie woda krysztal a chyba o to przy stosowaniu wegla chodzi. Podobno uwalnia najmniej fosforanow z tych dostepnych na rynku i innych niz KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2008 Ja wlasnie czekam na KZ wczesniej uzywalem Eheim EHFIAKTIV i bylem calkiem zadowolony. jesli twoj bedzie spisywal sie dobrze to wprobuje bo jest wielokrotnie tanszy niz KZ i EHFIAKTIV. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach