Skocz do zawartości
seb

Powierzchnia pokrycia światlem przy Lumenarcach

Rekomendowane odpowiedzi

Hej:smile:

Mam prośbę do posiadaczy Lumenarców i Lumen Brightów, chodzi mi o to jaką powierzchnię oświetla Lumenarc duży, mały i Lumen Bright przy odleglości od oświetlanej powierzchni zalóżmy 50 cm i 60 cm. Najlatwiej byłoby to sprawdzić nad podłogą, bo woda załamuje światło, a na podłodze można w miarę dokładnie zmierzyć dokąd świeci. Wiem że może to być problematyczne, jeśli ktoś ma te lampy zabudowane, ale może ktoś może je w miarę łatwo zdjąć i zrobić taki maly eksperyment? Bardzo mi zależy, odwdzięczę się zimnym piwkiem, przy najbliższej okazji, a taka się prędzej czy poźniej trafi:cool: Powód jest taki że przy odpaleniu nowego obiegu, nie wykluczam właśnie takich lamp, a nawet ku nim się sklaniam, tylko muszę wiedzieć po prostu jakie wymiary baniaka zaplanować i jakie kupić lampy. Liczę że ktoś pomoże:ok:

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

u mnie na szafie akurat leży lumanarc :) czeka na lepsze czasy:D A tak na poważnie to miał oświetlać akwa 70 cm x 70 cm:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, przydało się Tomku :)

Synek, a robiłeś próby? Pkrywał światłem te 70x70?

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, ale konsultowałem z kilkoma osobami w temacie i bez problemu ma dać radę:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :) dobrze wiedzieć. Fajny ten Tomka link, wynika z niego że im mniejszy odbłyśnik, tym wyższy PAR, co jest zrozumiale, bo światło jest bardziej skupione, więc chyba złoty środek tkwi w tym żeby pokryć jak największą powierzchnię światłem, nie tracąc zbyt na intensywności.

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kto jest młody ten jest młody, reszta to co najwyżej w średnim wieku :)

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiec przyjechal do mnie Lumenbright mini-40cm srednicy. Najpierw mierzylem 'na sucho' i wyszlo tak: 70cm od podlogi- 120cm pokrycia, 60-100, 50-90. Ale po zawieszeniu lampy nad akwarium okazuje sie ze pokrywa mniejsza powierzchnie. Slup wody mam 52cm, lampa 23cm od powierzchni wody i przy akwarium 1 metr mam niedoswietlone boki, po ok 15 cm. Czyli ze przy tej wysokosci zawieszenia intensywne swiatlo pokrywa mi 70cm dna. Za to intensywnosc swiatla jest naprawde niesamowita, przynajmniej w porownaniu z lampa apollo ktora wisiala do tej pory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i super :) bardzo dziękuję za opinię, teraz jeszcze byłoby fajnie gdyby ktoś o Lumenarcu coś takiego napisał.

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi