Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Czerwiec 2010 Witam, Jakie dodatkowe prefiltry mozna zalozyc przed membrana RO i po (oprocz wegla i zywicyDI)? Czy sa prefiltry na fosforany usuwajace je juz na tym etapie przygotowania wody? Jak dolozylem dodatkowy wklad weglowy, TDS spadl z 7 do 2 na wodzie wchodzacej do membrany. Byc moze doloze trzeci, miejce jest przygotowane . Pozdrawiam Jacek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Czerwiec 2010 Ja przed membraną mam zdublowane prefiltry i tu już chyba wystarczy.Za membraną oczywiście żywica DI.Jeśli chodzi o inne wkłada np na fosforany to jak najbardziej można dać pojemnik z wkładem Rowy,wkładem na krzemiany.To zależy od Twojej wody i czy jest taka potrzeba. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Czerwiec 2010 Ja przed membraną mam zdublowane prefiltry i tu już chyba wystarczy.Za membraną oczywiście żywica DI.Jeśli chodzi o inne wkłada np na fosforany to jak najbardziej można dać pojemnik z wkładem Rowy,wkładem na krzemiany.To zależy od Twojej wody i czy jest taka potrzeba. Masz na myśli np. rowa phoss ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Czerwiec 2010 Witam,Jakie dodatkowe prefiltry mozna zalozyc przed membrana RO i po (oprocz wegla i zywicyDI)? Czy sa prefiltry na fosforany usuwajace je juz na tym etapie przygotowania wody? Jak dolozylem dodatkowy wklad weglowy, TDS spadl z 7 do 2 na wodzie wchodzacej do membrany. Byc moze doloze trzeci, miejce jest przygotowane . Pozdrawiam Jacek Chyba coś pomyliłeś ! z 7 do 2 przed membraną? chyba za membraną ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Czerwiec 2010 panowie powiem krotko te TDSy niebieskie są lipa na maxa oszukują o 10 czyli na hanni jest 0,10 a na niebieskim dopiero wskakuje na 0,01 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Czerwiec 2010 Chyba dalej coś mylisz ! TDS pokazuje 0,01 ! ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Czerwiec 2010 hnia pokazuje 010 a niebieski 001 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Czerwiec 2010 Wracajac do tematu to ja wsadzilem za membrana lampe UV. Uzywam tez 2 miernikow jeden standardowy niebieski, a drugi z troche lepszy mozliwoscia kalibracji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Czerwiec 2010 Chyba coś pomyliłeś ! z 7 do 2 przed membraną? chyba za membraną ! Przykro mi nie pomylilem, przed membrana 2-3 po 0. Takie rezultaty daje dolozenie dodatkowego prefiltra weglowego. Odczyty z miernika TDS to juz inny dzial (kwestia kalibracji itp.). Traktuje je z duza doza ostroznosci. Czy rowaphos (lub cos innego na fosforany) bedzie je wychwytywac ze slodkiej wody? I gdzie to dolozyc? Przed ,czy po membranie. Czy jest co na krzemiany? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Czerwiec 2010 Tak miałem na myśli Rowa Phos,dał bym albo przed albo za żywicą DI.Na krzemiany jest produkt http://sklep.acropora.pl/Silicate_Clear-556.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blue.wave 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Czerwiec 2010 zrób tak: 1. Polipropylenowo-węglowy 2. ceramiczny 3 mikronowy 3. membrana wysokiej jakości 4. żywica DI nic więcej nie potrzeba Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Czerwiec 2010 A mozesz napisac cos wiecej o wladzie ceramicznym? Czy jest tylko do filtracji mechanicznej czy robi cos wiecej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Grudzień 2010 Dołożyłem filtr ceramiczny i porażka. Już po pierwszej podmianie pojawił się osad na piasku, po drugiej cyjano. Po usunięciu tego pre-filtra wszystko wróciło do normy. Wniosek nie ma co kombinować tylko używać sprawdzonych rozwiązań: mechaniczny 1 mikron, węgiel (najlepiej jakiś dobry, może być zdublowany), 1 mikron na wejściu do RO. Po wyjściu z RO filtr z DI (może być zdublowany). Pozdr. Jacek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach