Skocz do zawartości
Jacek56

Jakie prefiltry w RO?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakie dodatkowe prefiltry mozna zalozyc przed membrana RO i po (oprocz wegla i zywicyDI)? Czy sa prefiltry na fosforany usuwajace je juz na tym etapie przygotowania wody?

Jak dolozylem dodatkowy wklad weglowy, TDS spadl z 7 do 2 na wodzie wchodzacej do membrany. Byc moze doloze trzeci, miejce jest przygotowane :).

Pozdrawiam

Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przed membraną mam zdublowane prefiltry i tu już chyba wystarczy.Za membraną oczywiście żywica DI.Jeśli chodzi o inne wkłada np na fosforany to jak najbardziej można dać pojemnik z wkładem Rowy,wkładem na krzemiany.To zależy od Twojej wody i czy jest taka potrzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja przed membraną mam zdublowane prefiltry i tu już chyba wystarczy.Za membraną oczywiście żywica DI.Jeśli chodzi o inne wkłada np na fosforany to jak najbardziej można dać pojemnik z wkładem Rowy,wkładem na krzemiany.To zależy od Twojej wody i czy jest taka potrzeba.

Masz na myśli np. rowa phoss ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,

Jakie dodatkowe prefiltry mozna zalozyc przed membrana RO i po (oprocz wegla i zywicyDI)? Czy sa prefiltry na fosforany usuwajace je juz na tym etapie przygotowania wody?

Jak dolozylem dodatkowy wklad weglowy, TDS spadl z 7 do 2 na wodzie wchodzacej do membrany. Byc moze doloze trzeci, miejce jest przygotowane :).

Pozdrawiam

Jacek

Chyba coś pomyliłeś ! z 7 do 2 przed membraną? chyba za membraną !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie powiem krotko te TDSy niebieskie są lipa na maxa oszukują o 10 czyli na hanni jest 0,10 a na niebieskim dopiero wskakuje na 0,01

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracajac do tematu to ja wsadzilem za membrana lampe UV. Uzywam tez 2 miernikow jeden standardowy niebieski, a drugi z troche lepszy mozliwoscia kalibracji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chyba coś pomyliłeś ! z 7 do 2 przed membraną? chyba za membraną !

Przykro mi nie pomylilem, przed membrana 2-3 po 0. Takie rezultaty daje dolozenie dodatkowego prefiltra weglowego. Odczyty z miernika TDS to juz inny dzial (kwestia kalibracji itp.). Traktuje je z duza doza ostroznosci.

Czy rowaphos (lub cos innego na fosforany) bedzie je wychwytywac ze slodkiej wody? I gdzie to dolozyc? Przed ,czy po membranie.

Czy jest co na krzemiany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrób tak:

1. Polipropylenowo-węglowy

2. ceramiczny 3 mikronowy

3. membrana wysokiej jakości

4. żywica DI

nic więcej nie potrzeba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mozesz napisac cos wiecej o wladzie ceramicznym? Czy jest tylko do filtracji mechanicznej czy robi cos wiecej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołożyłem filtr ceramiczny i porażka. Już po pierwszej podmianie pojawił się osad na piasku, po drugiej cyjano. Po usunięciu tego pre-filtra wszystko wróciło do normy.

Wniosek nie ma co kombinować tylko używać sprawdzonych rozwiązań: mechaniczny 1 mikron, węgiel (najlepiej jakiś dobry, może być zdublowany), 1 mikron na wejściu do RO. Po wyjściu z RO filtr z DI (może być zdublowany).

Pozdr.

Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi