Skocz do zawartości
enigma17

Problem z alveoporą

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Mam dość nieprzyjemny problem, otóż zauważyłem, że alveopora przestała się pompować, i zaczyna tracić różową tkankę od podstawy główek (robi się biała i traci polipy)oraz na jej szkielecie zaczęły pojawiać się dziury. Miałem wcześniej problem z caulustreą, która podobnie przestała się pompować i wystawiać polipy. Ktoś wtedy powiedział, że winą może być niedobór mg i jodu. Mg mam na poziomie 1280, ca 425 i zastanawiam się czy może to być przyczyną. Dodam także, że nie jest w zbyt silnym prądzie wody i jest na dole zbiornika. Dodam także, że xenia marnie wygląda i nie pulsuje tak jak powinna. Co może być przyczyną (proszę o szybką pomoc, gdyż to bardzo szybko postępuje, a chcę odpowiednio zareagować i nie popełnić błędu)?? Z góry dzięki za pomoc.

Pozdro

maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na n-r kolega enigma17 pisal ze NO3 0,i to jest wlasnie powod problemu z Gonią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim bądź razie powiedzcie jak podnieść no3, zacząłem karmić więcej oraz wyłączać odpieniacz, ograniczyłem też podmiany wody i wciąż no3 - 0, ale widzę też po euphylii, że słabo się pompuje, więc coś jest nie tak. Nie mam testu na po4, ale w sobotę będę u kumpla, który ma więc zmierzę i zobaczę. A i nie wiem czy ma to coś do rzeczy, ale w ciągu tygodnia poleciało mi ca o ponad 30 (z 425 do jakieś 390). A zakładając, że coś nie tak jest z po4, co wtedy robić? Węgiel, jakiś absorber czy co? A i powiedzcie co z tym mg i jodem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ze 3 miękkie (sarco, sinularia i capnella), reszta to zoa`s, 3 sps`y i 3 lps`y (alveopora, euphylia i caulustrea), do tego 4 ryby, i ekipa czyszcząca. To wg Ciebie ile mam karmić? Daję 2 kostki na dzień (drobny+gruby). A chciałbym trochę podnieść no3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam wyznaje zasade że rybcie maja miec zaokroglone brzusie i tyle. Jeśłio tak jest tzn ze karmisz odpowiednio. Jakie masz pienidło ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pienidło mam takie jak było w zestawie, igła na pompie 1500l/h, daje rade, przy odpowiednim ustawieniu. Ryby nie są zagłodzone, ale mogę spróbować zwiększyć karmienie, może to coś pomoże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi