adams_23_as 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Maj 2010 witam. Mam na imie Adam. Moja przygoda z akwarystyką Morską rozpoczeła się od 30 litrowego akwa słodkowodnego... Dziwne ale prawdziwe... Podczas porządków na strychu w moim rodzinnym domu znalazłem moje malutkie akwa w którym w podstawówce próbowałem coś chodowac (bez sukcesów).he he. No i dostałem olśnienia...."założe małe akwa dzieciakom dla frajdy,". wycieczka do sklepu zoo no i zakupy<<< w jednej reklamówce żwirek,rośliny i papu w drugiej pierwsze rybki... takie miałem pojęcie na początku!!! i się zaczeło. Częste wizyty w sklepach zoo i rozczarowanie,,, że każda rybka która mi się podoba jest MORSKA. Po rozmowie z właścicielem sklepu w oko wpadł mi reef max na ale wydac dwa koła na rybki to "przesada"... chwile biłem się z myślami aż trafiłem na to forum i zajżałem do działu "nasze akwaria".widoki sami wiecie "niecodzienne" Decyzja zapadła będzie Morskie. Napalony na Reef Maxa chciałem dopytac o kilko szczegułów..i go szybko kupic. Naszczęście koledzy z forum uświadomili mnie jak się to powinno zaczynac i po 3 miesiącach bardzo intensywnego czytania forum udało mi się złożyc i odpalic najstępujący zestaw. 330l: 100/60/55 optiwhite + sump , oświetlenie: 8x39 ATI Powermodule obieg: NJ 3000 odpieniacz: Deltec APF 600 Filtr: Deltec FR 509 +NJ 1200+NP-reducing BioPellets dolewka: Dr Witt + Eheim compact 300 cyrkulacja:2xkoralia 4 posolone czeka na skałę skała też już jest 29 kg. Mam pare fotek z zakładania ale wszystkie fatalnej jakości robione z telefonu wiec daruje sobie pośmiewisko. jestem dumny bo sporo rzeczy zrobiłem sam tp. szafka ,elektryka, hydraulika z pomocą "Kozika" wielkie dzięki!!! no i wielkie podziękowania dla DarkaB30 za poprawke sumpa.Co ja bym bez was zrobił. he he he.zostało kilka rzeczy do dokończenia ale reszta to już pikuś... Dobra kilka fotek jak to wszystko wygląda ostatnie robiłem amatorską cyfrówką. Mysle że zakładam ten wątek po to, żeby popełnic jak naj mniej błędów w prowadzeniu akwa ,wiec jestem otwarty na krytyke,,,,.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Maj 2010 ja bym tej kratki nie dawał ;] ,a za resztę to gratki brawo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
januszd 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Maj 2010 Fajnie sie zapowiada a kratkę też bym sobie darował. Pewnie dosypiesz piacha ...a dosypiesz i syf będzie siedział w kratce bo nic go nie przekopie przerabiałem to w starym baniaku. Pozdrawiam Janusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adams_23_as 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Czerwiec 2010 4.06.2010. Mineło 18 dni od odpalenia mojego akwa. Skała ze sklepu prawie cała pokryta glonami. Dokupiłem jeszcze 9 kg skały z likwidowanego zbiornika od kolegi z forum wydawało mi się ze mam trochę za mało, teraz jest ok.Skałę dostałem z jednym koralem który i tak był spisany na straty no ale chyba nieprzeżyje.(szkoda) wczoraj robiłłem pierwsze testy: 3.06.2010 NO3- 0,2 No2- 0 PO4- 003 CA - 420 kh - 9 mg - 1410 Dołożyłem jeszcze jedną koralie 3 skierowaną w lustro wody cyrkulacja teraz wydaje mi się ok. Nareszcze woda zrobiła mi się krystaliczna mam chyba jeszcze mały problem z bąbelkami powietrza. co kilka sekund look line wurzuca kilkadziesiąt drobinek powietrza niewiem czy to normalne czy trzeba zoś pokombinowac??? kratki nie wywalałem bo to za duża rewolucja w akwa. nasypie więcej piachu i powinno byc ok.a całośc wygląda teraz tak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Czerwiec 2010 widać, że glony zaczynają atakować, ale spokojnie - tak ma być Ja bym poczekał jeszcze kilka dni i jak minie miesiąc i parametry będą stabilne to wrzucał ślimaki i kraby co by się zieleninką zajęły. Z tymi bąbelkami pokombinuj po tak nie powinno być, a łatwiej teraz grzebać niż potem jak wrzucisz zwierzaki. Jak długo świecisz i jaką mocą nad baniakiem? PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adams_23_as 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Czerwiec 2010 narazie od 15 do 23 dwie actiniki a od 16 do 22 wszystko.czyli 8 X 39 w Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parman 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Czerwiec 2010 Skoro są pęcherzyki powietrza to gdzieś musi łapać je po drodze. U mnie winny był odpieniacz (trochę wyrzucał banieczek), ale zrobiłem dodatkową przegrodę w sumpie i jest ok. Ty widzę, że masz również z tym, że u mnie woda do komory z pompą powrotną wlatuje dołem a nie tak jak u Ciebie, górą. I być może tu prawdopodobnie jest przyczyna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Czerwiec 2010 Hej Fajny baniaczek,będzie ładny za czas jakiś Dwa pytania techniczne mam, pierwsze to co masz jako podkład między szafką a akwarium, a drugie to jaką masz wentylację w szafce? Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adams_23_as 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Czerwiec 2010 mam rozłożoną pianke pod akwarium ok 6/8 mm(kalimata) wkolorze czrnym dlatego może jej nie widac. a jeśli chodzi o wentylacje to mam. wycięty w lewej nodze otwor na kratke wentylacyjną 15/15. tylko kratka jeszcze do zamontowania. dodatkowo w lewej nodze wycięty mam otwór ok15/50 przy samej podłodze przez który, wpowadze do sumpa wszystkie przewody które będą niezbędne przy dozowaniu balinga. czyli pomy itp itd. Przy lewej nodze dobudowana zostanie zabódowa która zamaskuje baniaki i pompy na balinga. j Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adams_23_as 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Sierpień 2010 8.8.2010 Akwa ma prawie 3 miesiące, po okresie dojrzewania wprowadzam systematycznie życie, tak w odstępach ok tygodnia. W akwarium pojawiło mi się kilka aptazji ale to na własne życzenie, wsadziłem ukwiał ze skałą porośniętą nimi. ale kupiłem już dwie krewetki wundrmanni.... i chyba dokupie jeszcze ,bo jakoś nie widac żeby ubywało Ogólnie chyba wszystko dobrze, powoli wprowadzam korale sps, trachę wczesnie, ale widac przyrosty więc chyba im dobrze u mnie. Narazie (odpukac) rybki w super kondycji korate też wiec oby tak dalej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Sierpień 2010 Wielki pozytyw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adams_23_as 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 (edytowane) 15.1.2012 mała aktualizacja po 1,5 roku długo tu nic nie pisałem ale w związku ze zmianą odpieniacza zrobię małą aktualizacje sowjego baniaka. od długiego czasu walczę z cyjano zielonym alezaczyna się cofac, jest go dużo mniej ,więc wsztrzymuje się przed zastosowaniem chemiclinu. Po dzisiejszych odwiedzinach kolegów z pomorza, szczerze zastanawiam się nad zmianą filtracji w akwa. No właśnie, może ktoś miał doświadczenia z " miacle mud " i może wyrazić swoje zdanie odnośnie tej metody? Ja słyszałem i czytałem o niej w samych superlatywach, tylko skoro jest taka super to czemu jest tak mało popularna? Wracając do tematu, wymieniłem swojego APF 600 na Bubbel Kinga supermarines 200 lubię dużo karmić i zawsze miałem z tego powodu "stresa" teraz myśle że nie będę miał powodów Pierwsze wrażenia po odpaleniu "łał" -cichy, - pieni jak szalony -ogromny a czególnie pompa robi wrażenie. zobaczymy po kilku tygodniach czy nie przesadziłem kilka fotek ale fotograf ze mnie słaby, bo akwa w realu prezentuje się lepiej Edytowane 15 Styczeń 2012 przez adams_23_as Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 (edytowane) Pełna elegancja , gratki Mamy podobny litraż. Widzę że wszyscy wchodzą w ostre odpieńki :-) Powiedz tylko czy nie za duży wir robią ci pompy? Widze że masz 4 JVP , ja ogarniam 2 x JVP 102 i wygląda że spoko starczy cyrkulacji... Wcześcniej miałem 3 ale jakoś dużo było Edytowane 15 Styczeń 2012 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 To nie JVP tylko Koralie,a tak poza tym baniak sporo sie zmienil na + od ostatniej mojej wizyty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach