MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2008 Mam pytanie odnosnie korali na ZEOvicie. Zakladam juz bardzo niedlugo:) nowy baniaczek i zastanawiam sie czy od razu lac bakterie i wlozyc zeolit po zalaniu, czy poczekac az dojrzeje, kupic korale nie pedzone na zeo i po jakims czasie wlaczyc zeo? Jesli wystartuje z metoda po jakims czasie, gdy korale beda juz w baniaku- jest wieksza szansa na powodzenie misji i zminimalizowanie strat w koralach? Tak sobie mysle i dochodze do wniosku, ze wsadzajac korale z baniakow w ktorym nie stosuje sie zeovitu do mojego zeobaniaka przezyja wiekszy stres, niz stopniowy start metody- mniejszy przeplyw przez zloze, mniej wszystkich kropelek. Co o tym sadzicie, jak lepiej zrobic? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2008 Olek, wiesz ile ja przynosze korali do siebie. Wszystkie sa z nie ZEO i jeszcze zaden nie padl. a zdaza mi sie ze aklimatyzuje je 10min (brak czasu) tak wiec ja bym od poczatku odpalal na zeo i po ok 3 tygodniach wkladal korale, ale to ja zrobisz jak uwazasz;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2008 O taka odpowiedz mi chodzilo, slyszalem, ze jest duza szansa na zejscie korala jak sie bierze ze zbiornika gdzie nie jest stosowany zeovit. Dzieki:) i mam nadzieje, ze juz nie dlugo odbiore moja akroporke bialo-niebieska;). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2008 No właśnie jak wystartować by kuku sobie nie zrobić. Zbiornik ma ok. roku, trochę szczepek SPS, absorber fosforanów, węgiel, ABC+aminokwasy Grotecha, bakterie Hagena. To wszytko odstawić i rozpoczynać Zeovit zgodnie z instrukcją? Chyba nie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2008 @ciak jakiej wielkosci jest akwa? co chcesz dozowac podstawowe 4 elementy czy "dopalacze" tez? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2008 Jeżeli bym zaczął to pewnie na początek z podstawowymi preparatami. 1. Całkowita objętość systemu. ok.240 2. Objętość netto hhm, nie wiem o co chodzi w punkcie 1 podałem całkowitą ilość wody w obiegu 3. Czy używasz reaktora CaCO2 nie 4. Czy używasz reaktora PO4(jak dlugo, etc.) Tak, 6 m-cy 5. Czy używasz ozonu nie 6. Czy używasz UV nie 7. Jakiego odpieniacza używasz(typ, zalecana wydajność, etc.) ATI BM200 według producenta o zbiorników 500-1000l 8. Jaki jest twój aktualny poziom PO4 i NO3 PO4 nie wiem, NO3 nie mierzalne 9. Jaki jest twój aktualny poziom Ca, Mg, KH Ca 420 MG 1400 kH 8 10. Jakiego systemu filtracji używasz(refugium, DSB, Miracle Mud, etc.) glonowy 11. Typ oświetlenia(waty, temperatura, jak dlugo, etc.) T5 ATI 4x54W 2x39W 12. Jakie korale trzymaz. SPS w tej chwili to są szczepki 13. kolor tkanki korali(jasny czy ciemny) jasny, wszystko co wsadzam zaczyna jaśnieć 14. Jak długo działa akwarium ok. roku 15. Co chcesz uzyskac na systemie ZEOvit przyrosty na drugim miejscu kolory 16. Jakich suplementów używasz(typ, dawki, dlaczego. etc.) ABC Gotecha 2ml dziennie, amino Grotecha 3ml dziennie 17. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2008 proponuje uzyc 400ml ZEOvit przepływ ok 300l/h wymienic po 4 tygodniach najlepiej zostawic ok 15% starego ZEOvit podczas wymiany. dodatkowo 200ml wegla wymienianego co miesiac. 2 krople ZEObac codziennie przez pierwsze 2 tygodnie potem co ok 3 dni (wyłacz odpieniacz na ok 1-2h.) ZEOfood7 moze nie byc konieczny. ZEOstart2 0,1ml 2 razy dziennie, codzennie po dozowaniu wyłacz odpieniacz na ok 1-2h. zalecal bym usunac reaktor PO4 wzglednie jesli nie chcesz specjalnego filtra ZEOvit preznaczyc go wlasnie na zloze ZEOvit. co do preparatow GT ich dozowanie mozna chyba zostawic na obecnym poziomie. co do innych preparatow KZ nie beda konieczne w tej fazie systemy w razie jakichkolwiek pytan lub niejasnosci pisz:) pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2008 Yoka, dzięki za wskazówki. Czy można odpuścić sobie wyłączanie odpieniacza? Gdzieś na Zeovit.com była wskazówka, że wystarczy ustawić go na naprawdę suchą pianę, chyba że źle zrozumiałem. Druga sprawa: "co do preparatow GT ich dozowanie mozna chyba zostawic na obecnym poziomie. co do innych preparatow KZ nie beda konieczne w tej fazie systemy" Spotkałeś się z sytuacją, że ktoś na stałe dodaje Grotecha zamiast KZ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2008 @cika co do odpieniacza to zalezy od ustawienia sprzetu jezeli odpieniacz zaaz po dozowaniu nie wciagnie i nie znieszczy dozowancy bakterii i ZEOstar'u to raczej mozna go zotawic wlaczony. jeli jednak wiekzosc bakteri zostanie w ciagu chwili wciagnieta to raczej ich dodawanie mija sie z celem. widzialem wieli systemow gdzie ludzie wspomagaja produkty KZ wlasnie GT ABC i V. co do ich calkowitego zastapienia to pewnie jet to mozliwe ale nie da takich efektow jak same elementy KZ. Natomiast z uwagi na fakt ze juz samo przejscie na ZEOvit poprawia wybarwienie korali mysle ze przez jakis czas mozna to w ten sposob utrzymac i jesli wyniki beda zadowalajace zostawic tylko GT. pozrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2008 Powiedz proszę z własnej praktyki jakie pierwsze zmiany zauważyłeś w zbiorniku po zastosowaniu KZ? Czy po rozpoczęciu dodawania KZ nie miałeś problemów z pH, kH, Mg i Ca? Wszystko trzymało stabilne parametry tak jak przed KZ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Styczeń 2008 po przejsciu na ZEOvit pierwsze co zauwazylem to ustapienie cyjano, spadek NO3 i silniejsze odpienianie. po ok 2 tygoniach widzialem zmiany w przyrostach i co za tym idzie spaek wapnia i kh. zmiany w wybarwieniu pojawily sie po ok miesiacu. aktualnie ca spada o ok 40mg/l dziennie natomiast kh o ok 0,3 KH Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2008 Chaetomorpha może zostać przy przejściu na ZEOvit? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Styczeń 2008 Mysle ze nie ma przeciwskazan by zostala aczkolwiek zalozenie jest takie ze doprowazamy przez ZEOvit do stanu w ktorym nie beize potrzebna i nie bedize miala sie czym zywic. pozrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2008 kurcze ja ostatnio slyszalem ze ludzie maja problemy z glonami i z cyiano :/ ostatnio to byl ktos u nich w firmie i sie przestraszyl jak zobaczyl korale w zbiornikach , ktore byly strasznie blade . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Styczeń 2008 Co do cyjano to troche mnie to dziwi poniewaz u mnie po zastosowaniu ZEOvit cyjano ustapily po 2 tygodniach(wczesniej meczylem sie z nimi kilka miesiecy) co do bladych kolorow w firmie moze to byc spowodowane dodaniem ZEOspur2 ktory w duzej ilosci po 24 godzinach zmienia korale na praktycznie biale, jednak juz po 48 godzinach korale odzyskuja swoje naturalne barwy jednak troche jasniejsze niz przed podaniem ZEOspur2. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2008 O taka odpowiedz mi chodzilo, slyszalem, ze jest duza szansa na zejscie korala jak sie bierze ze zbiornika gdzie nie jest stosowany zeovit. Prawda , kupiłem kiedys kilka szczepek ze zbiornika który był na zeo, nacieszyłem sie tymi szczepkami kilka dni:( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zbyszek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2008 Co do cyjano to troche mnie to dziwi poniewaz u mnie po zastosowaniu ZEOvit cyjano ustapily po 2 tygodniach(wczesniej meczylem sie z nimi kilka miesiecy) co do bladych kolorow w firmie moze to byc spowodowane dodaniem ZEOspur2 ktory w duzej ilosci po 24 godzinach zmienia korale na praktycznie biale, jednak juz po 48 godzinach korale odzyskuja swoje naturalne barwy jednak troche jasniejsze niz przed podaniem ZEOspur2. pozdrawiam aha , czyli ze wszystkim najlepiej ostroznie i robic testy . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Luty 2008 Tak jest najlepiej ostroznie i powoli. ZEOspur2 jest najsilniejszym preparatem we flocie KZ i najbardziej ukochanym i pozadanym przez osoby zaczynajace przygode z ZEOvit. jak bede mial chwile czasu to zrobie zdjecia jak korale reaguja na ZEOspur2 w ciagu 24 i 48 godzin. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach