Martin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Marzec 2009 Mam pytanie do ZEOvitowców, od tygodnia działam na ZEO po przenosinach z 120L na 300L (do tego sump 100L). Dziś pojawił mi się brązowy nalot, czyli jak dobrze rozumiem przedawkowałem ZEO Food i ZEO Start (dawki były wzięte z ZEO Guide) i tu moje pytanie, teraz zaprzestać wogóle podawania tych dwóch dodatków (tak piszą w poradniku) czy zmniejszyć ilość? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2009 Jeśli to brązowy nalot to odstaw zeofood a zeostart zmniejsz o 50% Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2009 Tak brązowy nalot, pojawił się na skale i częściowo na piachu. Zgodnie z radą odstawiam dziś Zeofood 7 i będę dodawał 1,5ml ZeoStartu 2. Dzięki za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2009 Coś dużo tego zeostar2 lejesz na zbiornik 300 l Moje dzienna dawka przy akwarium 300 l to zaledwie 0,1 ml Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Marzec 2009 @Tomasz W związku że dołożyłem ponad 50% skały i wlałem 3/4 świeżej wody postanowiłem zacząć zgodnie z Zeoguide jak dla "świeżego" baniaczka, czyli: Zobak - 9 kropli dziennie przez 14 dni Zeofood - 9 kropli dziennie przez 14 dni ZeoStart - 3ml dziennie przez 14 dni Po tym okresie, w przewodniku napisali: Zobak -3 krople max 2 razy na tydzień Zeofood - 3 krople max 2 razy na tydzień ZeoStart - 0,7ml Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Marzec 2009 No to ja Was dalej ponudzę. Poradziłem sobie z brązowym nalotem i wróciłem do dawki Zeofood 3 krople dziennie. Od dwóch dni zaczęły mi wychodzić klasyczne glony nitkowate, jak przy dojrzewaniu baniaka, przy tradycyjnej metodzie berlińskiej i w związku z tym mam pytanie czy coś zmieniać w dawkach, czy przeczekać ten moment? W zbiorniku jest 20kg nowej skały (25kg było) i 9kg nowego żywego piachu. Z korali same miękkie i jeden LPS oraz ukwiał z błaznami (wszystko dobrze się czuje, ładnie pompuje i otwiera). z góry dzięki za pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach